*Nettavisen* Sport.

Spår stor trenerkarriere for «Paco»: - Jeg har hatt mange gode trenere, men han skilte seg veldig ut

KLARE FOR VM: Tobias B. Børkeeiet, trener Pål Arne Johansen. Hugo Vetlesen og Ola Brynhildsen skal alle kjempe for Norges ære i mesterskapet i Polen. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Pål Arne «Paco» Johansen (42) har tatt Norge til U20-VM for første gang siden 1993. NFF-topp Lise Klaveness glemmer aldri sitt første møte med fotballnerden som har klisterhjerne.

ULLEVAAL STADION / LODZ (Nettavisen): Klaveness er i dag elitedirektør i Norges Fotballforbund, men hun har lenge vært klar over Paco som treneremne.

Klaveness opplevde nemlig selv å ha ham i trenerteamet da hun spilte på kvinnelandslaget i 2006.

- Fikk en umiddelbar følelse

Den gangen kom han inn i laget som assistenttrener under daværende landslagssjef Bjarne Berntsen.

- Jeg skjønte tidlig at han hadde stort trenerpotensial. Jeg skrev det til ham den gangen, jeg hadde en umiddelbar følelse av at dette var noe annet enn det jeg hadde vært borti før. Jeg har hatt mange gode trenere, men Paco skilte seg veldig ut, minnes Klaveness overfor Nettavisen.

Hun innrømmer at det var en viss tilbakeholdenhet i den norske spillergruppa da det kom inn en ung fyr uten det største navnet og skulle instruere dem om fotball.

Men det tok ikke lang tid før de kvinnelige landslagsspillerne ble overbevist om at dette var en mann de kunne lære av.

- Jeg var 26, han var veldig ung, og det er sjelden man har så unge trenere. Vi var skeptiske. Men han skilte seg ut med grundighet, veldig stor kunnskap og analytisk evne, forteller hun.

Lamslått av Pacos klisterhjerne

Særlig én ting gjorde at de lot seg fascinere av Paco, forteller NFF-direktøren. Hun mener 42-åringen er spesiell på mange områder, men at han har én spesiell egenskap:

- Han har klisterhjerne! På landslaget ville vi teste dette, og spurte om han kunne si personnumrene våre etter å ha fokusert på dem i mindre enn ett minutt. Og da kunne han dem. Det var veldig spesielt, han har en veldig rask «harddisk», sier hun og flirer.

- Er det en fordel for en trener å ha klisterhjerne, mener du?

- Det er uvanlig å være slik, og når man kombinerer dette med den kapasiteten og rasjonelle hjernen han har, samt den emosjonelle kapasiteten han har og nysgjerrigheten rundt dette han brenner for, så blir han helt spesielt dyktig, mener hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

IMPONERT AV PACO: Lise Klaveness. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Paco selv har forståelse for at det var en skepsis til ham da han som 28-åring kom inn på det norske kvinnelandslaget den gangen.

Men han husker han var trygg på at han var faglig sterk nok, og det tok heller ikke lang tid før han følte seg helt akseptert.

- Det var ukjent terreng for meg å jobbe med landslag, men de gjorde det veldig lett for meg. En veldig fin spillergruppe, og det var nok der jeg fikk smaken på internasjonal fotball, sier han til Nettavisen i dag.

Lærte vinnerkultur av kvinnene

42-åringen kom inn på laget i 2006 da det var VM-kvalik og påfølgende VM i Kina i 2007. Det ble en lærerik opplevelse.

Og han husker han raskt lot seg imponere av mentaliteten til de kvinnelige spillerne.

- Jeg lurte på hvordan reiseopplegget til VM skulle bli, når skulle vi reise hjem? Dagen etter finalen, var svaret. Det var kulturen der, og flybillettene ble bestilt til dagen etter finalen. Vi endte opp med å spille bronsefinale, men vinnerkulturen der var sterk. Det var en bra greie, og den har jeg forsøkt å ta med meg videre til aldersbestemte landslag, forteller han.

- Når har dere bestilt flybilletter hjem fra U20-VM?

- Hehe, det vet jeg faktisk ikke, jeg tror ikke de er bestilt. Vi er åpne for det meste!

Nettavisen Pluss: Få 1 måned for 1 krone, eller 3 måneder for 399 kroner

Den norske U20-sjefen bekrefter Klaveness sin historie om at han husket spillernes personnummer etter litt pugging. Men klisterhjernen hans er ikke så veldig uvanlig, mener han selv.

- Jeg har bare klisterhjerne for det jeg interesserer meg veldig for, det tror jeg folk flest har. Har man en lidenskap for noe, da husker man bedre. Jeg er samtidig ganske distré. Men om jeg bestemmer meg for å huske ting, da kan jeg huske det, forteller han.

- Du lærte deg alle spillernes personnumrene etter å ha pugget dem i ett minutt? Det hadde neppe folk flest klart.

- Kanskje ikke på et minutt, men jeg kan huske både telefonnummer og fødselsnummer om jeg får litt tid på meg, sier han.

Husker alle målsjanser

Han forteller at han pleier å kjøre noen stunt på de lagene han trener når situasjonen tilsier at man trenger noe annet enn taktisk og analytisk gjennomgang på spillermøter.

Før kampen mot Finland i U19-EM i fjor sommer gjorde han det samme, den gangen med spillernes mobilnumre.

- Jeg tror de fleste som har hatt meg som trener har fått med seg at jeg husker ting godt. Men det jeg husker best er situasjoner fra spillet. Hvis jeg har sett en kamp, kan jeg gjengi alle målsjanser og sånn ganske nøyaktig, sier han.

- Du må ikke se kampene på video etterpå?

- Nei, men jeg pleier å gjøre det. Det er kanskje litt for å få totaloversikten igjen. Når jeg snakker med enkeltspillere etter kamper husker jeg også spesifikke situasjoner den spilleren har vært oppi. Det tror jeg er en fordel. Særlig situasjoner som er foran begge mål husker jeg ganske bra. Jeg tror det handler om at jeg er opptatt av å leve meg inn i hvordan det er å være spiller og hva de tenker. Den egenskapen er mer nyttig enn å huske telefonnummer, sier han.

Les også: De var fotballens gullgutter i 2009. Slik gikk det med dem (Nettavisen Pluss)

Klikk på bildet for å forstørre.

OFFENSIV: Pål Arne Johansen ser frem til Norges første VM-sluttspill for U20-landslaget siden 1993. Foto: Egil Sande (Nettavisen)

Klaveness er full av lovord om mannen som nå skal lede Norge i VM mot Uruguay, New Zealand og Honduras.

Hun husker at Paco tidlig skilte seg ut med en voldsom evne til å både være veldig nysgjerrig på den enkelte spiller, men at han samtidig hadde kapasitet til å faktisk følge opp.

Hvis noen hadde et hårete mål, da måtte man sørge for å trene og leve ut fra det, var kravet til Paco.

- Han hadde både kunnskap og «drive» til å stille krav overfor hver enkelt spiller. Han var knallhard, men ut fra det man selv hadde forpliktet seg til ut fra ambisjoner. Og det hadde jeg ikke vært borti før. På et overfladisk nivå, ja, men ikke så systematisk. Han skilte seg veldig ut i min karriere den gang, og det har jeg sett etter jeg tok over eliteavdelingen også. Han er en veldig god trener, mener Klaveness.

Pacos ambisjoner

Etter suksessen med U-landslaget blir den norske U20-sjefen ofte nevnt i sammenheng med ledige toppjobber i fotballen. Senest denne uken ble navnet hans nevnt i sammenheng med den ledige jobben som Godset-trener.

Selv sier han dette på Nettavisens spørsmål om hva slags ambisjoner han har som fotballtrener:

- Jeg har alltid hatt den samme ambisjonen, det er å kunne leve av å være fotballtrener og drive med fotball på internasjonalt nivå på et eller annet vis. Enten en norsk klubb med klare internasjonale ambisjoner, landslag eller en utenlandsk klubb. Og gjerne en utenlandsk klubb som spiller europacup. Det er liksom det som er drivkraften for meg, at man kan møte motstandere fra andre kulturer og prøve å knekke koden om hvordan man kan slå dem, men samtidig være fleksible nok til å få det til mot både lag fra Tyrkia og Irland. Det er det som er ambisjonen min, og gjerne på høyere og høyere nivå, sier han.

- Men nå skal til til U20-VM, som er et av de største fotballarrangementene i verden, og det blir ikke mye større enn det. Jeg er veldig fornøyd med der jeg er nå, legger han til.

Norges første kamp i U20-VM spilles fredag mot Uruguay. Kampen sendes på NRK 3.

Les også: Hvor god kontroll har du på norsk og internasjonal fotball? Test deg selv med Nettavisens fotballquiz! (+)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag