Med den fryktede Alto de l’Angliru inkludert som én av elleve fjelltoppavslutninger, ser årets Vuelta a España ut til å bli en av de mest krevede utgavene på lang tid.

Når 39 kategoriserte stigninger (hvor tolv er førstekategorier og tre er spesialkategori) venter rytterne, hersker det liten tvil om at rittdirektør Javier Guillién nok en gang har komponert en skikkelig lekegrind for de klatresterke.

Fjorårets utgave var også et treukersritt som passet de klatresterke som hånd i hanske. Da stakk Alberto Contador (Team Saxo-Tinkoff) av med seieren. Han stiller ikke i år.

Les også: Contador vant vueltaen

Skreddersydd for fjellgeitene
Rittet starter i Villanova de Arousa og ender 3358.9 kilometer senere i Madrid og er en hyllest til hva spansk sykkelsport er best kjent for: sagnomsuste klatrere.

Fra Vicente Trueba – bedre kjent som «Fluen fra Torrelavega» og Tour de Frances første klatrekonge – til den tragiske Jose Maria Jiménez og den omdiskuterte Alberto Contador, har Spania fostret en lang rekke gnistrende fjellgeiter.

Den mest betydningsfulle av dem alle er nok Federico Bahamontes, som slikket sorbé på fjelltoppene mens han ventet på konkurrentene.

Spansk klatrehistorie
Med en blanding av letthet og kraft i pedalene, og med sin oppreiste sittestilling var «Ørnen fra Toledo» født til å herske i fjellene. Ikke rart han vant klatretrøyen i Tour de France seks ganger.

Etter Bahamontes kom Julio Jiménez, den skallete «loppen fra Avila», og Luis Ocaña som var av de få som kunne trigge nervøsitet hos Eddy Merckx mens han kjørte i skyggen av den belgiske monarken.

Løype for klatrerne
Årets klatrebefengte rute tar rytterne over toppene i Sierra Nevada, Pyreneene og Asturias.

Første dag i fjellene kommer allerede på andre etappe med målgang på førstekategorien Alto do Monte da Groba, som er elleve kilometer lang og stiger opp mot 10 prosent på det verste. Klatringen avsluttes 630 meter over havet og vil brutalt avsløre sammelagtrytterne som har bommet med formen.

Les også: Vuelta a España byr på klatrefest

Etappe åtte er en ny dag med toppfinish. Alto de Penas Blancas er omgitt av et nakent, måneaktig landskap og er kanskje vueltaens mest sceniske finale.

Fjellet verste stigningsprosent er på 12,5, og de siste åtte kilometerne stiger jevnt med drøyt 7 prosent i gjennomsnittlig stigning. Her finnes det ikke falske flater eller korte partier hvor rytterne kan lure til seg en pause fra klatringen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

Hjemmefavorittene Rodriguez og Valverde
Gjennom nasjonalparken i Sierra Nevada går rytterne i mål på spesialkategorien Alto de Hazallanas på etappe ti og Port de Envalira på etappe 14.

Med henholdsvis 18 og 15 prosent i maksimal stigning er de nevnte fjellene skreddersydd for ryttertyper som Joaquim Rodríguez og Alejandro Valverde.

Les også: - Det er min største utfordring

I mellomtiden skal også rytterne gjøre unna en 38 kilometer lang individuell tempoetappe. Den ellevte etappen er ikke en tradisjonell og flat tempo, men inneholder en tredjekategoristigning og påfølgende utforkjøring.

Det passer klatrerne som misliker temposykkelen som hånd i hanske. Etter den ellevte etappen er rytterne ferdige med temposykkelen i årets Spania rundt.

Besøker Pyreneene og Frankrike
Ved inngangen til den siste og avgjørende uken krysser vueltaen grensen inn i Frankrike. Der venter toppavslutningen til Peyragudes, en tre kilometer lang avstikker fra Tour de France-klassikeren Col de Peyresourde.

Alejandro Valverde vant første gang touren hadde målgang hit i 2011.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den siste manndomsprøven i Pyreneene avsluttes med etappe 16 til Aramon Formigal. Denne ujevne stigningen er 15 kilometer lang, og var målgang for Vuelta a Españas første toppfinish i 1970. Da vant Jose Manuel Fuente, en annen legendarisk klatrer i spansk sykkelsport.

Men selv om en fortjent hviledag følger etter Pyreneene, er ikke lidelsene over.

På 20. etappe faller avgjørelsen
Den 18. etappen ønsker Peña Cabarga velkommen tilbake etter å ha vært utelatt fra fjorårets ritt. I 2011 ble det en fantastisk duell mellom Chris Froome og Juan José Cobo opp fjellet 565 meter over havet.

Les også: Sjokkseier for Froome

Den store finalen er likevel den 20. etappen.

Angliru dekker bordet for en fantastisk avslutning med 10.2 prosent gjennomsnittlig stigning over 12.3 kilometer.

Det blir klatrefestens store finale i stigning på opp mot 23,5 prosent.

På denne halsbrekkende stigningen, som har avgjort vueltaen ved flere anledninger, kan man både tape og vinne minutter i sammendraget.

Dagen etter, 15. september, venter parademarsjen og avslutningen på årets vuelta. I Madrids gater får spurterne en etterlengtet mulighet.

PS! Edvald Boasson Hagen er eneste nordmann som sykler rittet. Her leser du hva han tenker om de tre ukene som venter.