Det er snart en uke siden Eriksen falt om med hjertestans i Danmarks EM-åpning mot Finland. Medisinsk personell var raskt på stedet, og fikk til slutt i gang hjertet til den danske stjernespilleren.

I etterkant av hendelsen har 29-åringen det etter forholdene bra, og han ble fredag skrevet ut fra Rikshospitalet i København. Det har også blitt bekreftet at han har fått operert inn en hjertestarter (ICD), og mange lurer derfor på om karrieren er over for den danske ballkunstneren.

- Takk for alle meldingene. Det har vært utrolig å se. Operasjonen gikk bra, og jeg har det bra under omstendighetene. Det var ordentlig fint å se guttene igjen etter den fantastiske kampen de spilte i går, uttalte Eriksen.

Les også:- Han har akseptert det

- Lite sannsynlig

Kardiolog ved Volvat Majorstuen Erik Ekker Solberg har spesiell kompetanse på idrett og hjerter, og er tidligere leder av den europeiske sportskardiologi gruppa. Han mener at Eriksens hjertestans, etter all sannsynlighet, vil bety karrierestopp.

- Hvis han får hjertestarter, så vil det være lite sannsynlig at han fortsetter med toppfotball hvor man står i fare for å få støt mot brystet hvor hjertestarteren og ledningen vil sitte. Men foreløpig er jo det diagnostisk ikke avklart, kanskje med hans leger, men ikke for offentligheten, forteller Solberg til Nettavisen.

Og fortsetter:

- Den underliggende sykdomssituasjonen som avdekkes vil også styre om han tilrådes å drive med idrett på høyt plan eller ikke igjen. Det ser jo ut til at han kommer til å bli fin og det er vi veldig glad for. Ideelt kan man trene hardt også med hjertestarter, men jeg tror ikke han fortsetter med toppidrett i en idrett med risiko for støt, hvis han får operert inn en hjertestarter, sier han.

- Finnes det tilfeller hvor toppidrettsutøvere har kommet tilbake til idretten, på samme nivå etter å ha operert inn en hjertestarter?

- Det er et godt spørsmål, men i en kontaktsport som fotball tror jeg det blir vanskelig. Selv om enkelte tilfeller og rapporter tilsier at noen klarer å gjøre det. Eriksen har også vært blant verdens beste spillere, så at han skal komme tilbake på det samme nivået er lite sannsynlig.

Nederlands Daley Blind, som også deltar i EM, har fortsatt karrieren etter at han fikk operert inn en hjertestarter 2019. Blind har imidlertid en såkalt S-ICD, som ikke regnes som et like stort inngrep som en tradisjonell ICD.

Flere faktorer spiller inn

Det har ved flere anledninger de siste årene oppstått akutte hjerteproblemer for toppidrettsutøvere, og mange spør seg hvordan dette kan skje med personer som tilsynelatende er sunne og friske.

- Dette har vært, og er, en stor faglig utfordring for oss som forsker på det. Hovedårsaken ser ut til å være det vi kaller for hjertemuskelsykdom (kardiomyopati). Andre årsaker kan være hjerteinfarkt i ung alder, og situasjonsbestemte hendelser, for eksempel slag mot brystet og påfølgende risikabel uregelmessig hjerterytme eller man har infeksjon, spiller og får betennelse i hjertemuskelen.

Les også: Sponsoren til Nordstad Moen terminerte kontrakten etter å ha sett disse bildene

- Man ser at toppidrettsutøvere ofte er mer utsatt enn mosjonister, og fotball er også utsatt med tanke på antallet spurter underveis i en kamp.

- Hva kan klubbene gjøre for å forhindre at flere slike situasjoner oppstår?

- Det viktigste er å forstå at det skjer, når det skjer. Man bør forberede spillere og trenere på det ved å gi kurs i hjerte- og lungeredning. Europa fikk nå sett et klassisk «hjertestans i idretten»-tilfelle på TV. Det andre blir å gjennomføre «screening» oftere, altså en analyse av hjertet og tilstanden den er i, for å raskt oppdage risikable avvik. Eriksen har jo blitt undersøkt tidligere, men det har ikke blitt oppdaget noe. Derfor må man fortsette å forbedre de screening-verktøyene man bruker, fortsetter Ekker Solberg.

Fredag kom beskjeden om at Eriksen nå er skrevet ut av sykehuset, og har besøkt den danske landslagstroppen.

Liverpool-legende snakker av erfaring

Liverpool-legenden Graeme Souness har selv vært igjennom en større hjerteoperasjon i 1992 og et hjerteinfarkt i 2015, som heldigvis endte godt. Han er nå ambassadør for «British Heart Foundation», og er redd for at karrieren til Eriksen nå kan være over etter hendelsen mot Finland.

- Det satt en stopper for meg, og jeg tror det vil være vanskelig for Eriksen å spille igjen. Man så at han bare segnet om. Vi håper jo at han spiller igjen, men jeg tviler på at det skjer, forteller Souness ITV-studioet.

Og fortsetter:

- Tingen som gjør at det hele blir ekstra skummelt, er at dette kunne skjedd mens han klippet gresset hjemme. Det kunne skjedd over alt, så han var på mange måter heldig med tanke på stedet det skjedde.

Danmark har tapt sine to første kamper i mesterskapet etter den tøffe påkjenningen, men har fortsatt mulighet til avansement med seier over Russland og resultater i sin favør i den andre gruppespillskampen.