Gå til sidens hovedinnhold

Spilte med Jadon Sancho og Phil Foden. Nå skal han stenge buret for Vålerenga: - Nå eller aldri

Kjetil Haug har stoppet skudd fra Sergio Agüero og Raheem Sterling. Nå kan han være Dag Eilev Fagermos reddende engel.

Som Nettavisen erfarte tidligere denne uka har Leeds kommet til enighet med Vålerenga omkring deres sisteskanse Kristoffer Klaesson.

Mannen som ser ut til å ta over plassen i buret for hovedstadsklubben er haldenseren Kjetil Haug, som kom fra Sogndal for halvannet år siden.

- Det har vært lite kamper på det nivået jeg ønsker å spille på, men det har vel vært som forventet. Vi prøvde å komme oss bort i januar, men Vålerenga var ikke interessert. Da var det bare å sitte stille i båten, og prestere på trening, forteller Vålerengas sisteskanse Kjetil Haug.

- Nå eller aldri

Etter alle solemerker blir keeperplassen i Vålerenga åpen om kort tid, og det har Haug ventet på i lang tid.

- De har jo sagt at de har troen på meg i halvannet år, og ønsker å satse på meg videre. Klubben tok et valg om å prioritere Klaesson for å kunne selge han videre, og nå virker det som det blir en realitet. Skulle klubben hente en ny keeper som er tenk å stå, så kommer ikke jeg til å være Vålerenga-spiller mye lenger. Det er nå eller aldri for min del.

- Hvilke signaler har Vålerenga gitt deg rundt det?

- Jeg har passet på å spørre dem hva som vil skje, hvis de selger Kristoffer. Da har de vært tydelige på at det er jeg som får ansvaret videre, men man vet jo aldri. Det hadde vært skuffende hvis de nå velger å se seg om etter andre alternativer, når jeg har ventet så lenge. Det beste for meg hadde jo vært å bli kvitt han, ikke fordi jeg har noe imot han, men jeg trenger å spille. Det fortalte jeg han også, «kom deg vekk», ler 23-åringen.

Les også:Det rant over for Montenegro-treneren mot Norge. Det får Herrem til å fryde seg

Haug har vært i Vålerenga siden 2019, og var først bak Adam Kwarasey i køen. Klaesson ble deretter prioritert som førstevalg, og har stått i mål siden, med unntak av et par kamper forrige sesong. Haug innrømmer at det hadde vært skuffende hvis en erstatter hadde kommet inn i sommeren vindu.

- Det er umulig å uttale seg om rykter som går rundt, for det kan være mange ulike scenarioer. Hvis det skulle være slik at det kommer inn en keeper som er tenkt å stå foran meg, blir jeg ekstremt skuffa. Da mener jeg at det de har sagt er litt «bullshit», for det er nå muligheten er der. Man hadde følt seg urettferdig behandlet.

Tidligere lagkamerat med Sancho og Foden

Han har opplevd mye allerede, men Haug husker svært godt sine tidligere lagkamerater i Manchester City. Da Nettavisen be han fortelle litt om de, er det to navn som peker seg ut tidlig.

- Det er jo umulig å komme utenom Jadon Sancho og Phil Foden. To spillere som er blant de beste i verden nå, og har hatt en fantomkarriere allerede. Vi spilte på lag i litt over ett år, sammen med blant Kelechi Iheanacho som er i Leicester nå, mimrer han.

- Så man tidlig at det var noe spesielt med de to førstnevnte?

- Ja, det gjorde man jo. De var begge veldig uredde i spillestilen, og ga seg aldri. Det var noe spesielt med de to, så det er ikke overraskende for meg at de er der de er nå i karrieren.

Sancho og Foden har tatt til helt forskjellige veier i karrieren, Sancho dro til Dortmund og Foden kriget seg opp og gjennom akademiet. Det overrasker ikke Vålerengas sisteskanse.

- Jadon var alltid ekstremt målbevisst, alltid tydelig i det han ville og var en slags lederskikkelse. Han tok tidlig styring over sin egen utvikling, så jeg skjønner godt at det var han som endte opp med å dra ut. Phil var en roligere type, stille til sinns og var nok veldig komfortabel i Manchester.

Nå er Sancho tilbake i Manchester, men for den rødkledde delen av byen. Han blir derfor å se i Premier League kommende sesong, og vil kjempe med Fodens Manchester City om ligatrofeet.

- Vil få et sjokk

Med keeperkollega Klaesson på vei til engelsk fotball, vet Haug mye av hva som venter 20-åringen i Leeds.

- Jeg tror han kommer til å få et lite sjokk, for å være helt ærlig. Det blir en litt annen hverdag, uten så mange kompiser og det komfortable miljøet rundt deg. Du kommer inn et prestasjonsmiljø på et helt annet nivå enn her, hvor konkurransen føles enda mer på kroppen.

Kjetil Haug var på et tidspunkt anerkjent som landets største keepertalent, og signerte som 16-åring under en kontrakt med Manchester City. Der spilte han for U18- og U23-laget, men fikk aldri en tellende kamp for seniorlaget.

Les også: Nettavisen erfarer: - Torgeir Børven på vei til Gaziantep

Karrieren har derimot ikke tatt den veien gutten fra Halden så for seg, og etter et mislykket lån til spanske Girona, gikk turen hjem til Norge og Sogndal. Der ble det en ny benketilværelse, et lite opphold i Elverum, før Vålerenga banket på døren.

- Man må være såpass ærlig å si at det har vært ekstremt tøft mentalt, for man føler at man har vært litt uheldig. Jeg er ikke en person som går rundt og sutrer, og har alltid vært seriøst i treningsarbeidet, selv om jeg ikke har spilt.

Sisteskansen sto blant annet en fantomkamp på Consto Arena mot Mjøndalen under fjorårssesongen, da keeperkollega Klaesson var ute med skade. Han holdt også nullen i den neste hjemmekampen mot Haugesund, men etter det har det ikke blitt flere kamper for 23-åringen.