Sondre Nordstad Moen (30) valgte å bruke Nike-sko da han konkurrerte på 10.000 meter på Bislett tidligere denne måneden.

Nå får det konsekvenser.

Det kommer frem i den nyeste episoden av Direktesport-serien «Sondres maraton».

Nordstad Moen, som satser mot OL i Tokyo, hadde nemlig skoavtale med Asics. Den avtalen er nå terminert etter at 30-åringen stilte i Nike-sko på Bislett.

- Vi får ordne sko på et eller annet vis, men det er jævla kjipt, sier Nordstad Moen i episoden.

- Forbannet idiotisk

I serien får seerne et innblikk i et videomøte mellom Nordstad Moens manager, André Hjorteseth og sportslig leder Kristian Ulriksen.

- Jeg synes det var et forbanna idiotisk valg. Jeg synes det var lite ærefullt å gjøre det, hvis man kan kalle det det. Jeg vet ikke hva du tenker, men jeg synes ikke det var så ryddig gjort av oss. Vi burde kanskje gjort det annerledes, sier Hjorteseth.

- Vi har så flaks nå hvis vi ikke blir kjørt over juridisk av noen sultne japanske advokater som har lyst til å spise oss til lunsj. Vi har griseflaks hvis det ikke skjer, sier Hjorteseth senere i samtalen.

Skade førte til valget

Sportslig leder Kristian Ulriksen sier han var klar over at teamet tok en sjanse da Nordstad Moen signerte en avtale med Asics i vinter.

- Jeg er helt enig med deg. Du og jeg var klokkeklare på at vi signerer med Asics under de premissene at vi løper med Asics. Vi visste sånn høvelig hva vi fikk av sko på gateløp, og vi hadde en risk på piggsko, sier Ulriksen i videosamtalen.

Ulriksen mener det var på helsemessig grunnlag at avgjørelsen om å løpe i Nike-sko ble tatt av Nordstad Moen.

- Det er dessverre slik at skadehistorikken til Sondre og spesielt den operasjonen under foten, der han måtte inn og ordne den sena i Finland, har gjort at den ene foten er litt større enn den andre og at han er sårbar på bruk av sko.

- Vi kunne sagt til han at han får ikke løpe på Bislett hvis han løper med Asics-sko. Alternativet var å hive han ut der med Asics-sko og risikere at han skulle bli skadet ni uker før OL i et løp som egentlig er uvesentlig, men en fin treningsøkt, er helt hull i hodet. Kanskje vi burde vært så rå at vi hadde sagt at enten løper du i joggeskoene til Asics og får ikke godkjent tiden din, eller så får du la være å løpe, sier Ulriksen.

- Fremstår som totale amatører

Han er klar på at det er siste gang en løper han har ansvaret for løper med andre sko enn det de har avtale om.

- Vi er jo tre tullinger fra Norge, som fremstår som totale amatører. Det er alt annet enn det vi ønsker å gjøre. Sondre fremstår som en grinete dritunge, som løper i det som passer ham, og du og jeg fremstår som to ville høns, som bare lar utøverne gjøre som de vil gjøre, sier Ulriksen til Hjorteseth.

Se dokumentarserien «Sondres maraton» her

Sondre Nordstad Moen var fram til nyåret sponset av nettopp Nike, men brøt med utstyrsgiganten etter å ha signert en avtale med Dæhlie, meldte NRK i januar.

Siden Dæhlie ikke produserer sko, satte han av en budsjettpost på 40.000 for å kjøpe egne sko, frem til han inngikk avtalen med Asics tidligere i år.

Utstyrsgiganter som Adidas og Nike tillater ikke at utøverne de sponser, kombinerer det med andre utstyrsavtaler, som for eksempel med Dæhlie.