Gå til sidens hovedinnhold

- Sporten har endret seg

Tyler Farrar og Thomas Voeckler mener hovedfeltet er renere enn på lenge.

GRIMSTAD/OSLO (procycling.no): Doping har lenge vært et stort problem innenfor den internasjonale sykkelsporten.

Vi har blant annet Festina-affæren fra 1998, Operasjon Puerto og mange enkelttilfeller av ryttere som har dopet seg.

Sykkelsporten får ofte kritikk for sine mange dopingsaker, men de siste årene har færre ryttere blitt tatt enn tidligere - samtidig som testingen har blitt utvidet og testmetodene er bedret. Oscar Pereiro, som vant Tour de France i 2006, mener at holdningen til doping i sykkel er bedre enn i andre idretter, som for eksempel fotball.

Les mer:Tour-vinner beskylder Zidane for doping

Superstjernene Thomas Voeckler og Tyler Farrar er klar på at det er mindre doping i sykkelsporten nå enn det var for et tiår siden. Også CONI-sjef Ettore Torri mener at sykkelsporten har bedret seg.

- Interessen har minket
- Da jeg startet i CONI (den italienske olympiske komité, i 2006) var situasjonen alvorlig. I dag kan jeg si at det har vært en monumental forandring, sa Torre på en antidopingkonferanse ifølge AP.

- Det har blitt lagt ned et godt arbeid fra alle involverte, deriblant rytternes organisasjoner. Jeg er ikke optimistisk nok til å si at dopingen er overvunnet, men blant de profesjonelle har problemet åpenbart blitt redusert, og det har jeg bidratt til, fortalte 79-åringen.

Italieneren trakk også fram at det kun var én positiv dopingprøve under årets Tour de France.

- Interessen for doping har minsket. Tidligere var det få tester og straffene var mildere. Det er ikke slik lenger.

For amatørsyklingen derimot er problemet stort, skal man tro Torri, og problemet blir bare større.

- Situasjonen der er alvorlig. Jeg har møtt hele familier som bruker dop. Alt fra advokater til vanlige arbeidere, de gjør alt for å vinne en salami i tåpelige løp.

Kjemper sammen mot dopingen
Thomas Voeckler og Tyler Farrar var på norgesbesøk i forbindelse med Grimstad Sykkelfestival i sommer. Der tok begge seg tid til en liten prat med procycling.no om dopingproblematikken i sykkelsporten.

- En ting er sikkert, og det er at det har gått bedre og bedre de siste 10 årene, sa Voeckler til procycling.no.

- Alle organisasjonene, som UCI, går riktig vei og alle kjemper sammen i kampen mot doping. Det er viktig å huske på det.

Selv har Voeckler bestemt seg for å fokusere på sin egen jobb og ikke bry seg så mye om dopingen. Men han innrømmer at det er morsomst å ligge i tet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Roser antidopingarbeidet
Superspurter Tyler Farrar er enig med sin franske kollega i at det er mindre doping nå enn tidligere. Mange har brukt det faktum at det var tettere i bakkene under årets Tour de France som et «bevis» på at sykkelsporten har blir renere. Også tidene opp bakkene har økt i forhold til tidligere år.

- Jeg tror det har blitt mindre doping, men jeg er ikke sikker på at tiden man bruker opp bakkene er noe bevis. Hvert år er forskjellig, og tidene man bruker kommer an på hvordan rittet har vært tidligere, fortalte amerikaneren til procycling.no.

- Jeg synes det er gjort store forbedringer i antidopingarbeidet de siste årene, og jeg tror dette har endret sporten.

Under Tour de France kom Garmin-sjef Jonathan Vaughters med en påstand om at rytterne bare ønsket en rettferdig konkurranse, og dersom de ser at andre ikke bruker doping vil de heller ikke gjøre det selv.

- Tror du det er noe i dette utspillet?

- Ja, jeg tror det. Jeg tror det største problemet er at man bruker doping som en unnskyldning, når alle andre gjør det er det greit at man gjør det selv. Men det sterke antidopingarbeidet er sunt for sporten. Når en rytter blir proff kommer han til et positivt miljø. Det er ikke noe press om å bruke doping, og man snakker ikke om doping. Det er veldig viktig for framtiden at man endrer holdningen og mentaliteten til de som blir profesjonelle.

For hard giro
Mange har hevdet at syklister doper seg grunnet den enorme belastningen de får under ritt som Tour de France og Giro d’Italia. Årets giro var hardere enn noen gang for å gjøre underholdningsverdien stor. Farrar mener derimot at dette ikke hjelper – verken med tanke på dopingproblemet eller for giroen.

- Det hjelper ikke at den var så hard, forteller Farrar og utdyper:

- En Grand Tour skal være hard og inneholde tøffe og avgjørende etapper, men jeg tror ikke syklingen trenger dette nå. Den siste uken var også kjedelig, alle var sluttkjørte og selv de beste kjørte for å overleve. Så mye press kan trekke sporten tilbake med tanke på antidoping, avsluttet Farrar.

Reklame

Rekordlav pris på Garmin-favoritt