RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sportsgigant satser på Johan (14)

Sist oppdatert:
De har hjulpet David Beckham, Michael Jordan og Andy Roddick. Nå satser agentkonsernet på norske Johan Skattum.

Agentselskapet SFX er verdens nest største agentselskap, og har aldri tidligere involvert seg i noen norske idrettsutøvere.

Nå har det endret seg. Nå har de skrevet kontrakt med det norske tennistalentet Johan Skattum (14). Unggutten regnes som en av verdens aller beste i sin aldersgruppe.

Les Nettavisens første portrett av Skattum - skrevet for to år siden: Har Norge en tennisskatt?

- En ære for oss
Få – om noen – vet bedre enn SFX hvordan man legger forholdene til rette for en stjernekarriere. Nå får altså 14-åringen, som første nordmann noensinne, nyte godt av denne kompetansen.

- Det er en ære for oss å skrive kontrakt med Johan, sier sjefen for SFXs tennissatsing i Europa, Alexei Nikolaev, til Nettavisen.

- Dette er andre gang vi ser til Skandinavia. Første gang gjorde vi det med danske Caroline Wozniacki, og det har jo gått ganske bra til nå, legger han til.

Det er det ikke mulig å være uenig i. Wozniacki regnes som en av verdens mest spennende kvinnespillere. Hun var den yngste spilleren inne blant de 45 beste i verden i januar i år, har vunnet Wimbledon for juniorer og kom til 4. runde i Australian Open i år. Og det som 17-åring.

(Saken fortsetter under bildet)

Best i VM
Johan Skattum er fortsatt noen år unna sin første ATP- eller Grand Slam-turnering. Likevel er talentet udiskutabelt. I fjor kom han lengst av alle 13-åringer i uoffisielt VM for 13- og 14-åringer. Året før tok han VM-bronse i samme turnering.

Nøyaktig hvor stort talent Nikolaev mener Skattum er, eller hvor fort han ser for seg Skattum på topp også på seniornivå, vil han imidlertid ikke si noe om.

- Jeg hater sånne agenter, sier han.

- Det er så mange som sier at den og den spilleren i løpet av tre år skal være inne i topp-10 eller topp-20 i verden. Det er altfor mye av det. Men jeg skal være helt ærlig. Johan er valgt på intuisjon. Dette handler om en følelse jeg har, forklarer han.

Intuisjonen har imidlertid fungert bra tidligere.

Foruten danske Wozniacki har nemlig Nikolaev funnet en lang rekke andre stjerner takket være intuisjonen. Den mest kjente akkurat nå er kanskje verdens 6. beste tennisjente, Anna Sjakvetadze.

- Personligheten avgjorde
- Hvorfor valgte du Johan?

- Det viktigste for meg er hans fantastiske personlighet. Dette handler ikke om backhand eller forehand. Dette handler om type og personlighet. Det er en masse spillere med stort potensial, men flere av dem eier ikke personlighet.

- Johan er en bra fyr. Han har alt det som må være på plass. Han er intelligent. Han jobber knallhardt, men er også ydmyk. Jeg liker spillere som ikke hele tiden lar verden få vite hvor gode de er, men heller lar tennisen tale for seg på banen.

- Han kommer også fra en bra familie. Han har fått en bra oppdragelse, og kommer fra et land med sterke sportslige tradisjoner. Alt dette gjør at det ser veldig bra ut for fremtiden. Som sagt dette handler ikke om forehand eller backhand. Det handler om personlige kvaliteter. Og selvfølgelig – hvis alt går bra så kan han bli en sabla god tennisspiller også. Hvis talentet er der, så kommer det.

- For å si det sånn – vi i SFX har en viss erfaring i å ta godt vare på de spillerne vi involverer oss med.

(Saken fortsetter under bildet)

Roddick og Henin
Nikolaev vil ikke snakke noe særlig om detaljer i avtalen. Han vil ikke si noe om nøyaktig hvor mye SFX vil satse på den norske unggutten. Det er imidlertid ingen tvil om at firmaet har penger. Masse penger. De har tidligere tatt seg av karrierene til David Beckham og Michael Jordan. Nå er de sterkt etablert innenfor amerikansk basketball, men også tennisstjerner som Andy Roddick og kvinnens nåværende verdensener, Justine Henin. Verdens beste dobbeltspiller, Bob Bryan, er også under SFXs vinger.

Nikolaev ber imidlertid om å bli trodd på at penger ikke er motivet nå.

- Først handler det om å bygge opp et profesjonelt apparat rundt Johan, familien og treneren (Pelle Fridell). Så handler det om å utnytte vår erfaring – å se på hvilke andre ting vi kan bidra med for å bygge karrieren hans.

- Hva sier du til de som likevel mener at et agentfirma tross alt kun tenker penger når de inngår en avtale som denne?

- Profesjonelle idrettsutøvere skal tjene penger. De har 10-15 år på å tjene pengene sine. Men innen tennisen kommer ikke pengene når man er 14 år gammel. Heller ikke neste år. Eller året etter der igjen. Folk får tro hva de vil, men vi tenker ikke penger her. SFX har en masse penger uansett. For oss handler det om å bygge en karriere, et menneske. Vi føler oss privilegert over at Johan og familien har gitt oss den tilliten at de vil samarbeide med oss.

Skattum selv er selvsagt også fornøyd.

- Jeg er kjempestolt av at et så bra firma som SFX har tro på meg og at de vil hjelpe meg til å utvikle meg, både på og utenfor tennisbanen, så mye som mulig. Alexei er en utrolig mann, og jeg gleder meg til å ha et samarbeid med han, sier han til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere