Du leser nå Nettavisen-sportens artikkelserie «Sportsintervjuet», der kjente idrettsprofiler svarer på minst 20 spørsmål om løst og fast.

Neste person ut er ikke mest kjent for egne idrettsprestasjoner, men for å ha formidlet andres i en årrekke som kommentator for NRK. Vi snakker selvsagt om TV-legenden Arne Scheie (75).

- Hva tenker du på om dagen, Arne Scheie?

- Jeg tenker på ... hvor mye plass har du? Jeg tenker på den forestående vintersesongen. Og så tenker jeg på fotball. Og så er jeg litt deprimert, nei, ikke deprimert, men jeg tenker på været nå som er grått og trist. Jeg trøster meg med at det er åtte dager (da intervjuet ble gjort, red. anmerk) til sola snur. Når det er vinter så synes jeg det er greit å få skikkelig vinter, men det får vi visst ikke lenger her på Østlandet. Så jeg får slå meg til ro med det som er. Det er det viktigste jeg tenker på. Og så forbereder vi jo jula her hjemme, med familie og kos inne, så det er vel i korthet de tingene jeg er opptatt av.

LES OGSÅ: Erik Thorstvedt gruet seg til å gi sønnen et trist budskap. Det som skjedde da, glemmer han aldri

- Du tenker på ski og fotball, sier du?

- Jeg er fortsatt veldig interessert i ski og fotball. Det er mine store interesser å følge med på, jeg følger også med på andre ting, men det er prioritet en.

- Er du ute på arenaen eller hjemme i sofaen nå for tiden?

- Fotball er jeg ute og ser, men det er stort sett hjemme. Jeg har kommet dit at når du er hjemme så kan du slå på når det begynner og når det er ferdig, så er det ferdig. Skal du ut så må du jo bruke timer før og timer etterpå, så da prioriterer jeg mer å ta det fra sofaen.

- Hva er det beste med å leve et liv i idrettens verden?

- For meg så var det ganske mange ting som var fantastisk. Jeg fikk jo interessene og hobbyene mine som jobb. Det var utrolig. Jeg fikk oppleve store mesterskap, traff mange hyggelige mennesker som jeg har blitt venner med for resten av livet. Det er veldig mye positivt å si om den tiden jeg hadde. Jeg er veldig privilegert som fikk jobbe med det jeg er glødende interessert i.

- Hva er det verste med å leve et liv i idrettens verden?

- For meg, når jeg ser tilbake, så var det reisene. Hele tiden være på farten. Når jeg ser tilbake så er det absolutt det verste.

- Hvilken egenskap hos andre setter du pris på?

- Det er jo mange egenskaper, men først og fremst påliteligheten og ærligheten. Sagt med godt norsk så er det folk som er hel ved.

- Hvilken egenskap hos deg selv er du fornøyd med?

- Det har jeg liksom aldri tenkt på. Sagt på en annen måte, jeg skulle nok sikkert vært bedre på alt. Det hadde nok vært veldig bra. Men, nei, jeg klarer ikke å finne noe bedre svar, jeg.

- Hvilken nålevende idrettsperson ser du mest opp til?

- Det var et veldig godt spørsmål. Når man driver med idrett, på toppnivå, så er det først og fremst for å vinne ting. Derfor ser jeg opp til mange. Jeg ser faktisk opp til alle norske toppidrettsutøvere. Jeg synes det er utrolig det de får til. Du er kanskje ute etter et navn på en internasjonal stjerne eller en norsk stjerne? Var du ute etter det, eller?

- Vi tar gjerne et konkret navn?

- Jeg får si det på den måten, de beste fotballspillerne i verden og Norge er jeg veldig imponert over, og de beste skiutøverne. Jeg vet ikke om jeg finner noe bedre svar på det.

- Hvilken nålevende idrettsperson har du lite til overs for?

- Jeg kan jo svare generelt på det. Når man driver med idrett, så har jeg ikke veldig mye til overs for de som driver med juks, og ikke driver et rent spill. Jeg har ikke noe til overs for de som doper seg for å få fordeler av det, og driver med snuskete spill.

- Hvis du fikk all idrettsmakt i morgen, hva hadde du endret på?

LES OGSÅ: Forbauset over nordmenn: - Hvis jeg var Ødegaard, da hadde jeg vært irritert

- Litt i tråd med det forrige spørsmålet, så ville jeg vært veldig, veldig mye tøffere mot de som jukser seg til fordeler. Jeg vil ha rent mel i posen, rent spill og det ligger vel i det at alt med doping og juks er jeg veldig, veldig imot.

- Hvis du ser tilbake i tid - hva er du mest stolt av fra livet ditt?

- Nei, det må jo først og fremst være familien. Deretter er jeg stolt, eller, det er kanskje ikke rett ord … Stolt, heldig, for at jeg i min tid kom borti NRK, fikk en så fantastisk jobb på en så fin arbeidsplass og med så mange fine kollegaer. Det åpnet muligheten for meg til å treffe utrolig mange fine folk både i idretten og rundt idretten.

- Hva håper du vil prege livet ditt de neste ti årene?

- Der er jeg veldig kjedelig. Noe av det samme spørsmålet fikk jeg til nyttår hvert eneste år, og da sa jeg det som kanskje er litt kjedelig, men jeg svarer det kjedelige igjen: Det viktigste er å beholde helsen.

- Hva ser du på som Solskjærs største utfordring i Manchester United?

- Jeg synes Ole Gunnar er veldig godt på vei. I det legger jeg at han satser på ungdommen, han kjøper fornuftig, de tre han kjøpte nå (i sommervinduet) er veldig gode investeringer. Så vet jeg jo det at når vi ser dette på langs, at det tar tid, men jeg synes han er på gang til noe stort. Hvis han er like heldig og god nå, i de kommende vinduene, og får forsterket laget slik han ønsker, så tror jeg dette kan bli veldig godt. United har ikke vunnet siden 2013, og da kan ting fort ta tid. Det er mange store managere som har forsøkt seg og ikke greid det. Men Solskjær er godt på vei med den fine Manchester United-tradisjonen med ungdomslinjen og gode kjøp. Hvis dette fortsetter er jeg veldig optimist på vegne av ham og da kan United fort være med å kjempe om titler og høye plasseringer.

- Har Solskjær overrasket deg på noe vis etter at han tok over som manager i United?

- Han får jo veldig gode skussmål tilbake fra spillergruppen og det synes jeg er veldig viktig. Og så synes jeg de grepene han har hatt anledning til å ta til nå, har vært veldig bra.

- Tippekampen fylte nylig 50 år. Hva er ditt beste tippekampminne?

- Det er jo godt over 100 minner. Men skal jeg trekke fram et minne, så må det nok være at jeg fikk lov til å kommentere den første kampen mellom Tottenham og Leicester. Den samme høsten som jeg var så heldig å få treffe spillere i Manchester, Leeds og ikke minst i Liverpool, og fikk intervjue dem. På toppen der, Kevin Keegan.

- Du ble advart mot å dra over for å møte Keegan, har jeg hørt?

- Jeg må være så ærlig å si at jeg ble advart fra «alle» som hadde greie på engelsk fotball om at det å få til intervjuer med superstjernene i engelsk fotball var umulig. Det kunne la seg gjøre om du betalte spilleren, klubben, eller manageren. Da jeg da kom til Anfield så visste jeg at Liverpool trente, også den gang på Melwood, men skiftet på Anfield, så jeg ble jo litt uvenner med vår fotograf som ville opp å ta treningsbilder, han ville jo ha bilder til denne reportasjen, men jeg insisterte på at vi skulle stå på taket der bilen hans var på Anfield, og der sto vi. Det tror jeg var ganske lurt, for det var en utrolig hyggelig time med Kevin Keegan. Noe som jeg kanskje ikke har sagt tidligere er at Keegan var en av mange, men også en av de aller viktigste grunnene til at Tippekampen satt som et skudd i Norge. Du hadde en sånn fyr på Liverpool, som både hadde den stjernestatusen, sto ved siden av Beatles, og historien forteller jo at han to ganger ble kåret til den beste spilleren i Europa på 1970-tallet.

Fotballinteressert? Les dybdesaker i samarbeid med FourFourTwo her

- Hva tenker du om at NRK mister stadig flere rettigheter på sport?

- Det er trist, men det er dessverre utviklingen i hele verden at når du er allmennkringkaster så må du satse på alt, mens de som er kommersielle kan opptre på en helt annen måte.

- Sport på NRK var jo i mange år noe som samlet folk foran skjermen og skapte minner for livet, er du redd dette fenomenet nå forsvinner?

- Det ligger litt i kortene om mange forskjellige aktører skal på banen, da blir det ikke det samme. Samtidig som du opplever med sport nå, i konkurranse med mye annet som sosiale medier, at seertall går ned over hele linjen. Det blir jo en helt annen verden. Jeg er jo en dinosaur i denne sammenhengen, jeg var jo med den gangen vi dro over to millioner seere mellom Norge og Mexico i fotball-VM (1994), ikke sant, og nå i år hadde ikke en gang den norske cupfinalen 400.000 seere.

- Norge – Mexico gikk vel omtrent midt på natten, også, om jeg ikke husker feil?

- Nei, det gjorde den vel ikke. Det var ikke den beste sendetiden, men ikke midt på natten. (For ordens skyld: Norge – Mexico under VM i 1994 hadde avspark klokken 22.00 norsk tid … men det var over midnatt da den var ferdigspilt til journalistens forsvar).

- Har du fått mange reaksjoner (positive eller negative) på at du stiller opp i reklamefilm for Vita Pro?

- Nei, det har jeg ikke fått. Det eneste jeg har fått spørsmål om, er om jeg bruker det, og da sier jeg: Selvfølgelig gjør jeg det. En vet jo aldri om sånt noe, men en ting kan jeg si, jeg har i hvert fall ikke blitt dårligere.

LES OGSÅ: United-profilene vasser i penger: Punger ut for dyre biler (+)

- Har du fått mange rare tilbud om jobber og oppdrag etter at du sluttet i NRK?

- Ikke så veldig mye rare tilbud. Drillo og jeg får tilbud om reise rundt å holde quiz, og det gjør vi, og det synes jeg er veldig hyggelig, for da treffer du veldig mange hyggelige mennesker, som kan mye. Da får du sett Norge, treffe mennesker og bli imponert over hva folk kan. Det har jeg i løpet av et langt liv oppdaget at kunnskapen blant folk når det gjelder sport, er enormt høy. Det har vært veldig moro og det er noe vi skal gjøre utover i 2020. Det setter jeg jo veldig, veldig pris på. Det at en pensjonist får den muligheten er jo helt eventyrlig, at pensjonister også kan brukes til noe.

Vil du teste deg i Scheie og Drillos quiz? Nettavisen gir deg Quizpodden

- Apropos Drillo. Hva er din beste Drillo-historie eller Drillo-minne?

- Minnene er jo samværene med Drillo. Da er jeg i hvert fall ikke redd for å snakke fotball. Det er jo mange som sier til meg at «du er jo fotballidiot, du er bare interessert i det». Det er jeg for det første ikke, men når jeg er sammen med Egil så kan jeg snakke fotball og om alt mulig annet. Det blir også veldig mye geografi. Men når det gjelder minner, for meg er det jo noen fantastiske minner han var med å regissere da det norske laget vant fotballkamper, de vant mot England og sånt. Det er jo helt utrolig i ettertid. Norge kom til fotball-VM og de fleste trodde vi skulle ende nest sist i kvalifiseringsgruppa. De minnene er jo så fantastiske. Nå går det mer på dette tospannet vi har, med disse quizene.

- Tror du Norge vinner Nations League og kommer til EM?

- Ja, det har jeg veldig stor tro på. Det er et utrolig spennende lag vi har fått nå og ansvarlig for det laget er den beste treneren jeg kunne tenke meg i den situasjonen. Lars Lagerbäck har en CV som er fantastisk og han har ikke ødelagt noe av det i den tiden han har vært trener her. Så, ja, jeg har tro på, selv om Serbia er en vanskelig motstander, at vi skal komme godt ut av det og vinne den andre kampen, og faktisk få være med for første gang siden 2000 i et EM-sluttspill.

- Hvem ser du for deg at tar over Norge den dagen Lagerbäck takker for seg?

- Et godt spørsmål. Jeg vil jo helst ha en nordmann. Skal vi fortsette den, så vil jeg si at navnet som kommer raskest fram er Åge Hareide for det han har fått til i Sverige, Norge og Danmark, vunnet i de landene der, og med det danske landslaget, som ikke taper fotballkamper. Hvorfor han ikke får fortsette der er et mysterium for meg, men da får vi håpe at han … i det jeg sier nå så ligger det innforstått at Ståle Solbakken fortsatt er i København. Hvis han ikke er der, så er jo Ståle også en veldig, veldig god kandidat. Men så vidt jeg vet har han kontrakt med København veldig lenge, og derfor nevner jeg Åge.

- Lillestrøm rykket nylig ned fra Eliteserien for første gang på 45 år. Hva tenker du om det, som har vært tett på klubben i mange år?

- For meg som har fulgt Lillestrøm fra 1950-tallet, var det selvfølgelig forferdelig forsmedelig. Men når du ser litt bak så har det jo vært veldig, veldig tunge år fra de ble cupmester i 2007. Det er bare et år de var oppe på en fjerdeplass, og resten har de ligget der nede, så det er på en måte en «katastrofe» som har ligget der, og så må jeg jo si det at grepene burde vel vært tatt tidligere i år når det går dårlig, pluss når du leder 4-0 i en sånn kamp - nå har de tapt - men «du kan jo ikke tape». Du må spille på resultat. Etter min mening. Jeg må presisere at det er min mening. Mange sier at jeg ikke har noe greie på det, og jeg har forståelse for det, men dette er min mening.

- Du er nok ikke den eneste som mener det ...

- Det er selvfølgelig veldig trist, for Lillestrøm har selvfølgelig betydd veldig, veldig mye for meg. Alle spillerne vi har hatt, alle lagene, det har vært stort å følge med. Trist var det, men det skulle jo ikke ha skjedd når du leder 4-0.

LES OGSÅ: Sex-skandalene som rystet Premier League (+)

- Hva er den største myten om Arne Scheie, om det finnes en?

- At han ikke er interessert i idrett.

- Er det en myte?

- Hva er en myte? Jeg har jo et langt liv i TV-sporten, som du vet, og jeg har jo fått det spørsmålet av folk: Er du noe interessert i idrett, da? Underforstått, er du noe interessert i dette. Vedkommende lurte vel på det, da? Den har ikke gått noe særlig videre som myte, men, nei, jeg får stå ved det som svar.

Les også: Sportsintervjuet: Jon Rønningen

Les også: Sportsintervjuet: Mads Hansen

Les også: Sportsintervjuet: Camilla Herrem

Les også: Sportsintervjuet: Kjetil André Aamodt

Les også: Sportsintervjuet: Jan Åge Fjørtoft