Du leser nå Nettavisen-sportens artikkelserie «Sportsintervjuet», der kjente idrettsprofiler svarer på minst 20 spørsmål om løst og fast.
Neste person ut er Vålerengas nye hovedtrener Dag-Eilev Fagermo.
- Hva må du oppnå med VIF på kort og lang sikt for at du skal bli fornøyd, Fagermo?
- Resultatmessig må vi vinne. Vi må være helt oppe i toppen sånn som Rosenborg og Molde har vært lenge, der må Vålerenga være også. Det må vi gjøre med bra og underholdende fotball og i tillegg få frem og bruke egenutviklede spillere. Det er ganske ambisiøst å få til alt dette, men slike mål mener jeg en klubb som Vålerenga må ha. Jeg hadde de samme ambisjonene i Odd, men der er klubben mindre, og det var vanskelig å få det til. Potensialet i Vålerenga er større, derfor burde det vært mulig å få det til. Men dette er langsiktige mål.
- Hvor langsiktig?
- Jeg har treårskontrakt, og vi bør være i toppen i løpet av den perioden. I hvert fall hvis jeg skal få fortsette, hehe. Men det mener jeg. Det er ikke vits å sitte og prate om at vi må kjøpe oss tid, sånn er ikke fotballen. Men jeg kommer ikke til en rik klubb, det er ikke økonomi til å gjøre noe på spillersiden. Det er en klubb som skal bygges opp, det er ikke bare laget.
LIVE mandag 16.00: Se Vålerengas kamp mot Sandefjord direkte her.
- Etter å ha vært på studietur med Marcelo Bielsa i Leeds uttalte du: «Så hard som Bielsa var overfor spillerne - det tør jeg ikke.» Hva var det han gjorde som var så ille?
- Han pratet nesten ikke med sine egne spillere, de hadde ikke en fridag i løpet av et helt år. Det var knallharde treninger, han brydde seg ikke noe om hva spillerne synes var moro, absolutt alt dreide seg om den kommende kampen. Det var «no mercy», ingen nykker eller bohemtilstand, da var det rett ut. Den kulturen tror jeg ikke går i Norge. Du kan stille krav i Norge og være profesjonell, men du må kunne snakke med mennesker. Det kunne man ikke med Bielsa, der gikk alt én vei.
- Du har vært på flere studiebesøk enn hos Bielsa, før denne sesongen har du snakket med Drillo for å lære mer om forsvarsspill. Du er ikke for stolt til å be om hjelp av andre?
- Det er sånn jeg har bygd meg opp som trener. Da jeg var veldig ung og ikke kunne spille selv på grunn av dårlige akilleser, reiste jeg og besøkte Nils Arne Eggen allerede på starten av 90-tallet. Jeg har bommet på en del studieturer også, men er blitt mye flinkere til å vite hva jeg skal bestille og hva jeg trenger å vite mer om. De siste årene har jeg truffet bra og reist til miljøer jeg vet det er noe å hente.
- Hvilke besøk har du bommet på?
- Det er mange. Jeg har vært i Leicester, som var ingenting, jeg har vært i Palace. Der sa jeg til og med «not impressed» til Alan Pardew. Da ble han sur på meg. Jeg har vært i Chelsea en gang og ble lovet en prat med Mourinho, men så tapte de mot Basel i Champions League, og da stengte han alt. Spillerne kom ikke engang ut på treningsfeltet, så da ble jeg sittende og se på U18-laget, og de hadde ikke engang en ordentlig trening. Men jeg besøkte Rafael Benitez en gang, og det var noe av det bedre jeg har hatt. Jeg besøkte også Sam Allardyce i Bolton for mange år siden, det var faktisk knallbra. Jeg har også vært på mange andre besøk som har vært veldig bra.
- Pardew ble sur på deg da du var ærlig på at du ikke var så imponert?
- Ja. Jeg var der for å lære om høyintensitetsløp, for da var Palace best i Premier League på det. Men treningen var gammeldags. Jeg var på besøk hos han en annen gang også, da var han enda surere. Men til slutt ville han diskutere 4-3-3 med meg.
Les også: Full oversikt: Her er 10 av Vålerengas største talenter (+)
- Nå har du takket ja til VIF, og de melder at de har femdoblet antall solgte sesongkort i den første uken i februar sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Og du får æren. Hvordan er det å oppleve at du selv har en sånn effekt, Fagermo?
- Det er veldig gledelig, det er klart det. Vålerenga er på mange måter en sovende bjørn, for resultatene har ikke vært gode nok over lang tid. Skal vi få ut det potensialet er man avhengig av publikum, interesse og trøkk rundt laget. Hvis dette øker og går i positiv retning er ingenting bedre enn det. Det er mange synergier her, både for spillerne som får støtte i ryggen, sponsorer, hele den næringskjeden blir positiv. Det er gledelig, og fotball skal være litt håp og tro.
- Føler du et større press i VIF enn du gjorde i Odd?
- Ikke nå. Det kan hende det blir sånn etter hvert, men nå er det ikke slik. Vinteren er en hektisk tid å være trener, men jeg har jo ikke noe resultatpress. Det kommer, og sånn skal det være i en klubb som Vålerenga, og det kan hende det blir et større press enn i Odd. Men jeg må erfare det først. I Odd var resultatene så gode i forhold til forutsetningene at folk ble bortskjemte. Da ble det et press, det også. Så jeg har erfaring med dette.
- Du er i en ny klubb etter 12 år samme sted. Hvordan tror du det blir å møte Odd?
- Det kommer til å bli spesielt. I begge kamper, men i hvert fall i Skien. Etter nesten 500 kamper for klubben ville det vært dumt å sagt noe annet.
- Du er jo kjent for å ha mye følelser på sidelinjen. Kommer du til juble for full hals hvis dere vinner?
- Det er fotballens natur, jeg gjør alt jeg kan for at Vålerenga skal vinne. Jeg kommer til å bli glad hvis vi vinner mot Odd og lei meg hvis vi taper.

VIFs stortalent (18) spiller for Marokko: - NFF har ikke tatt meg ut
- Du har tidligere uttalt at Odd-styret har vært «usikre» på lederstilen din. Hvordan er det å høre noe sånn etter å ha fått Odd til å bli en nokså stabil toppklubb ?
- Jeg stiller krav og har ganske spisse albuer. Enten man er en stor eller liten klubb må man være ekstremt profesjonell, og jeg er knallhard på at alle er det. Ikke bare jeg, men trenerteamet, spillerne, de som jobber i markedsavdelingen, alle må skjønne at de jobber for en toppklubb. Det er ikke en vanlig åtte til fire-jobb. Det er ikke tvil om at jeg har vært kritisk og tøff inn mot andre funksjoner som ikke nødvendigvis er min jobb. At det kan bli slitsomt for enkelte, det har nok vært riktig.
- Kommer du til å endre på den stilen?
- Jeg er nok blitt roligere med alderen. Jeg må stole på at jeg har en organisasjon rundt som har de samme ambisjonene som sportsavdelingen, at klubben er en helhet og profesjonell i alle ledd. Men hvis jeg merker at det er ting som ikke er profesjonelt, men som bør være det, da sier jeg fra.
- Er du en krevende fyr å jobbe med, eller bør folk tåle den stilen du snakker om nå?
- Jeg vet jeg er krevende, men det skal jeg være, for det handler om ambisjoner. Men man skal også være glad i mennesker, og jeg hadde ikke overlevd 12 år i en klubb hvis jeg hadde vært et rasshøl, vanskelig eller en drittsekk. På evalueringer kommer jeg godt ut som leder, og jeg er opptatt av at teamet jeg har er involvert og har en posisjon. Men jeg er også opptatt av at teamet skal utvikle seg. Hvis folk ikke er med på den dansen, da er det riktig at de finner seg noe annet å gjøre. Det er nok riktig at folk har sluttet fordi jeg er for krevende. Men det blir det resultater av.
- Du kom med et sitat ved ansettelsen som raskt ble spredd av VIF-supportere og tatt godt imot: At dere skal trene mye, men ikke i Lillestrøm. Hvorfor var det viktig for deg å få sagt?
- Intility har de fasilitetene vi trenger, det er der vi skal jobbe, det er det som er hjemmet til Vålerenga. Dessuten trener ikke Manchester City på treningsanlegget til Manchester United. Det handler om fotball og prestisje, og når vi i tillegg sitter med bedre fasiliteter selv, hvorfor skal vi trene der da? Jeg mener det er uaktuelt å trene i LSK-hallen av prestisjegrunner, og uaktuelt av sportslige grunner som at vi har bedre muligheter selv.
- Det ble mye bråk og oppmerksomhet rundt kampene mot LSK i fjor, og særlig på Åråsen. Hva synes du om at LSK er i OBOS i år?
- Rykker du ned, så rykker du ned. Men det er synd, for det er morsomt med lokaloppgjør og det trykket det skaper. Alle synes jo det. Det er positivt med den type oppgjør.
- Tror du NFF tør sette dere opp mot LSK i cupen i en tidlig runde?
- Godt spørsmål, jeg ser ikke bort fra det. Men den tid den sorg. Eller glede.
- Du tar over et lag som de siste fem sesongene har havnet på 10.-plass, 6.-plass, 8.-plass, 10.-plass og 7.-plass. Forrige medalje kom i 2010. Det er ikke en liten oppgave du har tatt på deg?
- Det er en stor jobb som må gjøres, men jeg hadde ikke tatt den jobben hvis jeg ikke trodde jeg skulle greie det. Potensialet er der, der mener jeg absolutt. Det er Vålerenga, Oslo, et bra akademi, Klanen, alt dette gjør at potensialet er stort. Men det er få som har fått det til, og da er den en ekstra utfordring for meg å se om jeg kan klare det sammen med de som er her.
- Vi har intervjuet både Kjetil Rekdal og Ronny Deila som nyansatte VIF-trenere tidligere. De snakket også om det samme som deg. Begge er store og meritterte trenernavn, men de fikk det ikke til. Hvorfor skal akkurat du lykkes?
- Det gjenstår å se, men det som er viktig for meg er at jeg har en sterk historie på å både få frem unge spillere, men samtidig være i toppen av Eliteserien. Det er også mulig i Vålerenga, for her er det flere talenter å ta av enn det er i Telemark. Men det har vært mye å ta tak i her, som vi innfører i treningsregimet nå, som ikke har vært gjort tidligere. Det går an for Vålerenga å være helt i den ypperste klassen i Norden når det gjelder trening, og at vi trener riktig og moderne. Der mener jeg at jeg har stor kompetanse. Vi må i hvert fall sørge for at Vålerenga er gode på det, for det greier vi. Så vil sikkert spillerlogistikk være en større del enn det jeg har vært vant til. Da må man treffe der også.
- Helt konkret, hva er det du innfører i Vålerenga nå som du sier ikke har vært gjort tidligere?
- Det er mange ting. Jeg har hentet inn en fysisk trener, frokosten, vi moderniserer gymmen på Intility slik at den styrketreningen som gjøres der blir fotballfunksjonell.
- Det var den ikke?
- Nei. I tillegg innfører vi et moderne og mye bedre GPS-system som gjør at vi kan sammenligne oss med internasjonal motstand. Det er flere ting, jeg har ikke lyst til å si alt. Men alt dette gjør at vi vi har ambisjon om å trene veldig, veldig bra.
- Du er altså ikke som RBK-trener Eirik Horneland, som i fjor uttalte at han ikke trenger GPS-overvåkning av spillerne fordi han kan se om de løper eller ikke?
- Det mener jeg er helt feil. Da vil jeg gå så langt som å si at det er umoderne og gammeldags å tenke sånn. Jeg ser, jeg også, og jeg lærte av Johan Kaggestad en gang i tiden at en treners største styrke er «feelingen», ikke nødvendigvis statistikken. Men det er et enormt godt verktøy for å trene riktig, styre belastning og få det maksimale ut av kampene.
Psst: Her finner du alle utgavene av Sportsintervjuet.
- Du nevnte spillerlogistikk i sted, og sier det ikke er noen midler til det nå, men da Sander Berge ble solgt til Sheffield United var det flere medier som rapporterte at VIF ville få 12 prosent av overgangssummen. Det vil i så fall bety rundt 25 millioner. Du ser ikke noe til de pengene?
- Nei, jeg har ikke hørt noe om det. Jeg har ikke blitt forespeilet at vi har noen ressurser, det vi hadde har vi brukt. Hvis vi skal gjøre noe mer, må spillere ut først.
- Dette var du klar over før du tok jobben?
- Ja.
- Likevel sa du ja?
- Det sa jeg fordi jeg ikke har tenkt til å kjøpe Vålerenga til toppen av norsk fotball. Jeg skal utvikle Vålerenga til toppen. Jeg forstår at Vålerenga er en stor klubb, og at kjøp kan komme på banen etter hvert, men det er ikke det viktigste nå. Det viktigste er hvordan vi skal spille, trene og få frem talentene som allerede er i klubben.
- Du nevner at det er mange talenter i VIF. Hvilke unggutter er du trygg på blir en viktig del av ditt Vålerenga-lag om ett, to eller tre år?
- Trygg er det vanskelig å være før jeg har sett de mer på trening og i kamp. Men det er flere. Vi har talentfulle keepere, en høyreback i Christian Borchgrevink, Brage Skaret et et kjempetalent som midtstopper, Osame Sahraoui og Odin Thiago Holm på midten, Ousmane Camara kanskje fremme, og så er det flere som jeg ikke har sett så mye ennå fordi de har vært med aldersbestemte landslag. Felix Horn Myhre og venstrebacken Oskar Opsahl, jeg må prøve å ikke glemme noen. At flere av disse vil prege Vålerenga fremover, det håper jeg.

Ti VIF-talenter som bør få Fagermo til å juble: - Får vann i munnen
- Helt til slutt: Det perfekte Dag-Eilev Fagermo-laget: Har det Drillos defensive organisering og Nils Arne Eggens offensive mønster?
- Ja, det ville jeg sagt. Det er nok nærme sannheten. Vi må ta vare på arven etter de to, to fantastiske trenere som er veldig sterke på sine områder. Det er heller ikke noe problem å parre de to filosofiene, jeg har jobbet etter de filosofiene selv. Det er soneforsvar defensivt som Drillo står for, men 4-3-3 offensivt som Nils Arne Eggen. Jeg har selvfølgelig videreutviklet min stil litt, men de to er de største inspirasjonskildene.
Full oversikt: Se direktesendte treningskamper med Vålerenga
LIVE mandag 16.00: Sandefjord - Vålerenga
Ønsker du å bli varslet om kommende treningskamper på Direktesport? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!
Full oversikt: Se alle direktesendte treningskamper
Les også: Sportsintervjuet: Jon Rønningen
Les også: Sportsintervjuet: Mads Hansen
Les også: Sportsintervjuet: Camilla Herrem
Les også: Sportsintervjuet: Kjetil André Aamodt
Les også: Sportsintervjuet: Jan Åge Fjørtoft