HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Tidligere denne uken gikk skilegende og tidligere toppløper Marit Bjørgen ut og slo klimaalarm.

Til Dagbladet sa skidronningen at «hun frykter for langrennsportens framtid» og viser til at snøforholdene enkelte steder er dramatisk endret sammenliknet med tidligere år.

Et sted som har forandret seg drastisk de siste årene er Val Senales. Breen i de italienske alpene har de siste årene smeltet mer og mer bort, sier Bjørgen til avisen.

Denne høsten har langrennslandslaget for herrer valgt å droppe høydesamling i Val Senales. Jentene på sin side har allikevel valgt å legge sin treningssamling til de italienske alpene.

Også FIS-leder Vegard Ulvang har tidligere uttalt seg om klimaendringene og varmere temperaturer til Dagbladet.

Den tidligere toppløperen advarte allerede da mot klimapåkjenningen som langrennsporten er med på å bidra til, der produksjon av snø i varmere temperaturer er både kostbart og lite klimavennlig.

- Den er for enkel

Til Nettavisen avviser sprinttrener Arild Monsen at det har noe å gjøre med klimaspørsmålet som bekymrer Bjørgen.

- Nei! Vi uteblir ikke av den grunn. Vi skal ikke være klimaverstinger, men den blir for enkel, sier Monsen til Nettavisen på spørsmål om hvorfor herrene ikke velger samme opplegg som jentene.

- Vil gjøre en forandring

Bjørgen sier seg enig med Ulvangs tidligere uttalelser om at «langrennsporten har en stor utfordring om vinteren, at vi får kortere vinter og at dette vil prege sporten veldig de neste 10-15 årene»

Etter å ha tilbrakt flere oppkjøringer i høyden i Val Senales holder herrelandslaget seg i år borte fra de italienske alpene.

Det er et gjennomtenkt valg basert på utelukkende sportslige vurderinger, ifølge treneren.

- Vi har kommet til det, jeg og Eirik (Myhr Nossum), at vi ikke ønsker det. Vi har hatt høydeopphold der vi har prøvd litt hvordan kroppen fungerer i høyde. Min erfaring med sprintlandslaget er at jeg ikke har hatt de aller beste resultatene med det, sier Monsen.

- Noe av det. Godt vær, godt treningsmiljø og den biten der. Da kunne jeg gjerne ha reist dit og kanskje gått mindre på breen. Vi fant ut at vi hadde lyst til å gjøre en forandring. Det kom også signaler fra løperne i fjor. Mange ble syke i fjor. På en side er Val Senales veldig bra, du har fint vær og det er fint å trene og får gått på ski. Vi skal også klare å gå litt i regn og søle her, sier Monsen om avgjørelsen.

Gjennomtenkt plan mot Beijing

Flere herreløpere har tidligere uttalt til Nettavisen at de, i motsetning til flere av jentene, ikke har spesielt tro på høydeopphold.

- Jeg har aldri hatt troen på det. Jeg har i hvert fall aldri prioritert det ut ifra min alder og min måte å konkurrere på, sier Klæbo til Nettavisen.

Trener Monsen bekrefter allikevel at også herrene vil bruke høydeopphold som en del at oppkjøring inn mot OL i Beijing i 2022.

- Vi ønsker å bruke døgnene våre i høyde tettere opp mot begivenhetene. Ikke et sirkulært hjul der vi er i høyden gjennom hele året. De kommer mer og mer mot Beijing. Det er ikke noe vi føler vi trenger å gjøre nå, sier Monsen.

Monsen er enig med Bjørgen og Ulvang i at det må gjøres tiltak til klimaets beste.

- Selvfølgelig må vi gjøre noe med klimaet. Vi er ikke der at vi ikke drar til Val Senales av den grunn. Det har ikke mye med klimaet å gjøre, men vi skal ikke være klimaverstinger, fortsetter Monsen.

- Et sjokk for laget

Landslaget har også hatt en dramatisk inngang til sesongens oppkjøring. I august kom nyheten om at Sondre Turrvoll Fossli ble rammet av hjertestans.

Det har preget alle i og rundt laget.

- Det var sjokkartet og uvirkelig. Brutalt var det. Det er ingen andre ord enn et sjokk for laget. Det viser hvor skjørt livet tross alt er. Vi hadde sagt farvel etter en vellykket treningsuke i Steinkjer. Det kom fort og brutalt uten noe forhåndsvarsel. Det har spleiset laget og man blir litt mer ydmyk. Man ser hvor skjørt det kan være, sier Monsen.

Landslagskollega på sprintlandslaget Eirik Brandsdal er glad for at Turrvol Fossli er med rundt laget igjen, til tross for den dramatiske hendelsen i sommer.

- Vi er veldig glade for at han er mer her og har det så bra som han har det. Vi støtter han så bra som vi kan, han må ta den tiden han trenger for å finne ut av ting, sier Brandsdal til Nettavisen.

Sprintlandslaget med Arild Monsen i spissen møtes til samling på Sjusjøen helgen 8.-10. november, før den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen 22. november.