San Antonio Spurs utklasset tittelforsvarer Miami Heat med en ny storseier og ble NBA-mester for femte gang etter 4-1 i kamper søndag.

Texas-klubben fikk dermed en herlig revansj etter fjorårets finaletap for nettopp Heat. Det er første gang at en tapende finalist slår tilbake og blir mester det påfølgende året siden Detroit Pistons klarte det i 1988/98-sesongen.

Spurs dominerte stort og vant med klar margin i sine tre siste finalekamper. Søndag ble det 104-87-seier.

I tillegg til at triumfen ga Spurs en søt hevn, satte den også en stopper for Miami Heats drøm om et NBA-hattrick. Miami-klubben gikk til topps både i 2013 og 2012.

Leonard sentral
Kawhi Leonard scoret godt med poeng for Spurs i de tre siste kampene som førte til storseirer. I det femte oppgjøret søndag satte han 22 poeng og hadde ti returer. Ikke unaturlig ble han kåret til NBA-finalens mest verdifulle spiller.

- Akkurat nå er dette ganske nytt for meg. Bak meg hadde jeg en fantastisk gruppe spillere som bar meg fram, sa Leonard.

Miami Heat ville desperat vinne kampen for å holde liv i tittelhåpet, og gjestene bykset hardt ut fra startblokkene. LeBron James og co. ledet 22-6 etter de sju første minuttene, men de maktet ikke holde dampen oppe. James satte totalt 31 poeng søndag.

Utklassing
I annen periode slo Spurs tilbake og utklasset bortelaget med 25-11. Hele 14 av disse poengene satte hjemmelaget på rad uten å slippe til motstanderen.

- Intensiteten økte, og vi spilte bra sammen og beveget ballen bedre, sa argentinske Manu Ginóbili.

Spurs ledet med sju poeng halvveis i kampen, men fikk en langt større luke etter 30-18 i tredje periode. Patty Mills satte 14 av poengene etter at han kom innpå fra benken.

Vertene var aldri truet i den siste perioden og kunne etterpå løfte sin første NBA-tittel siden 2007. (©NTB)