Gå til sidens hovedinnhold

Spurtet bort til Solbakken underveis i Montenegro-dramaet: - Gikk en kule varmt

Stefan Strandberg har utviklet seg til å bli Norges soleklare sjef i midtforsvaret.

NORGE - MONTENEGRO 2-0:

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Salernitana-proffen fikk etter mandagens kamp spørsmål om han ser på seg selv som Norges nye forsvarssjef, hvorpå han uten å nøle responderte med et klokkeklart «ja».

En snau halvtime tidligere hadde 31-åringen bevist hvorfor. Midtstopperen gikk foran på det norske laget foran et fullsatt Ullevaal mandag, stanget unna alt som kom hans vei og ble kåret til Norges beste spiller på Nettavisens børs.

Utover i den andre omgangen fikk han se midtbanen foran seg miste mer kontroll over kampen mot et stadig mer offensivt montenegrinsk lag, og da Ståle Solbakken var i ferd med å sette inn Veton Berisha og Dennis Johnsen sprintet han bort til den norske landslagssjefen.

Overfor Nettavisen utdyper han hva han ga beskjed om.

- Jeg følte vi i annenomgang sprakk opp i midtbaneleddet, at de ikke klarte å holde nok i ballen og heller ikke vant nok andreballer. De (Montenegro) byttet inn flere spillere på topp, og da gikk det en kule varmt. Jeg sa klart i fra om hva jeg mente, og så tok jeg en liten dialog med Ståle om det ute på sidelinjen.

- Vil du si litt mer om hva dere pratet om?

- Hva vi kunne gjøre bedre for å rette opp i det, og da gjorde han noen bytter for å få inn litt friske bein.

Les også: Da Norge scoret, snudde alle seg mot denne mannen: –⁠ Nærmer seg statue utenfor Ullevaal

- To måter å forsvare seg på

Solbakken selv er klar på at det norske laget noen ganger ble litt overivrige utover i den andre omgangen. Et elektrisk Ullevaal-publikum jaget Norge fram, men landslagssjefen mener hans gutter burde beholdt roen i større grad da de slet som mest.

- I slike kamper er det to måter å forsvare seg på, og jeg vil gjerne at vi skal forsvare oss på begge måtene, innleder han til Nettavisen, før han utdyper.

- Den ene måten er å forsvare seg uten ball, ved å være godt organisert, ha de riktige avstandene og riktig press på ballfører, og der var vi greie. Men det vi ikke var gode på, var da vi vant ballen. Da handler det, i hvert fall når du er sliten, om å ikke gå for hver eneste kontring, forteller han.

Han sier Strandberg kom bort til ham og var opptatt av posisjonsspillet, mens han selv var mer opptatt av at midtstopperen og hans lagkamerater skulle hvile med ballen i laget, og heller lage noen lengre angrep.

- Da tar vi lufta litt ut av kampen og forsvarer oss med ball, forklarer han.

Det norske laget fikk noe bedre kontroll over kampen utover i den andre omgangen, og den forløsende spikeren i kista kom på overtid da Mohamed Elyounoussi satte inn 2-0.

Fra pressetribunen kunne man se ekstatiske norske supportere kaste popcorn i været mens de omfavnet hverandre, mens Ståle Solbakken og resten av den norske troppen stormet bort for å juble med «Moi» og de andre spillerne.

Strandberg er helt klar på hva slags energi Solbakken har brakt inn i det norske laget.

- Som jeg har sagt tidligere, så er han stein gal, og det fikk man se på scoringen. Det er mye følelser, og det er fantastisk å ha en trener som gir så mye av seg selv. Han er ekstremt tydelig, men samtidig viser han mye følelser. Det sier litt om hvor sammensveiset gruppen har blitt, gliser Strandberg.

Hyller Ullevaal-publikum

Det norske laget ankom nasjonalarenaen til fantastisk rammer. Allerede under oppvarming var Ullevaal i ferd med å fylle seg opp, og holdt et støynivå spillerne ikke har opplevd på lang tid.

Utløsningen kom da Elyounoussi sikret de tre poengene på overtid, og hele det norske laget feiret nede ved det ene cornerflagget.

Etter kampen la ikke Strandberg skjul på betydningen av hjemmefansen.

- Helt fantastisk. Spesielt når vi sliter i annenomgang, så kan det fort være det som hjelper oss å dra i land seieren. Du får adrenalin så du klarer å ta ut litt mer, sånn er det som fotballspiller. Den følelsen vi får sammen med dem på slutten, er en følelse du ikke kan oppleve noe annet sted, sier han til Nettavisen.

Seieren mandag så lenge ut til å bli enda søtere ettersom Tyrkia slet mot Latvia. Ett latvisk poeng ville gjort at Norge kunne sikret playoff med seier mot Latvia i midten av november, men veteranspissen Burak Yilmaz sikret tre tyrkiske poeng etter en straffescoring åtte og et halvt minutt på overtid.

Det betyr at Norge kan være avhengige av poeng i bortemøtet mot Nederland om Tyrkia vinner sine gjenværende kamper.

Det montenegrinske laget møter Tyrkia i siste kamp i gruppa, i det som kan bli en avgjørende kamp også sett med norske øyne.

- Det blir helt sikkert en jevn og tøff kamp, sier Solbakken, som ikke var interessert i å snakke om Tyrkias sliteseier i Riga.