Spurtkanonene Hushovd frykter

Foto: AFP/Scanpix

Og nei, det er ikke Mark Cavendish som får «Oksen fra Grimstad» til å skjelve mest.

01.07.10 12:27

Under Tour de France i 2009 var HTC-Columbias Mark Cavendish helt rå i spurten. Isle of Man-syklisten var nesten utilnærmelig når det dro seg til mot slutten av etapper, men til tross for at briten stakk av med hele seks etappeseirer under rittet, ble han snytt for den grønne trøyen, av Thor Hushovd.

For etter mye dramatikk, der Cavendish blant annet ble fratatt spurtpoengene på den 14. etappen fordi han hadde sperret nordmannen inntil gjerdet i målområdet, var det altså 32-åringen fra Grimstad som til slutt kunne juble over poengtrøyen etter avslutningen på Champs-Élysées i hovedstaden Paris.

- Helt feil oppførsel
Cavendish var svært lite fornøyd med hvordan ting utviklet seg under 2009-touren, og hadde ikke mye pent å si om Hushovd. Etter at han ble fratatt poeng sa han følgende om nordmannen:

- Thor har enten veldig høye tanker om seg selv, om han tror jeg brydde meg om han i går, eller så har han enorm respekt for laget mitt, og tror den eneste måten å slå oss på er å klage.

Under årets utgave av Touren er det igjen duket for et møte mellom de to, men denne gangen er forutsetningene en smule annerledes. Cavendish har ikke vært i samme form denne sesongen som i fjor, mens Hushovd har vært ute med skade.

Begge har likevel uttalt at de går for den grønne trøya også i år. Og «Oksen fra Grimstad» må også innrømme at det vil være en ekstra fjær i hatten å slå den kjepphøye Cavendish igjen.

- Ja, selvfølgelig. Jeg er motstander av sånn han oppfører seg. Det er helt feil. Som syklist og person kan jeg ikke gjøre sånt. Han var verdens beste spurter, men jeg vet ikke om han er det nå. Men det hadde vært gøy å slå han i en spurt mann mot mann. Det er artig å slå de beste, sier Hushovd til procycling.no.

- Farrar vil være sterk
Det er imidlertid ikke Cavendish som nordmannen ser på som sin største konkurrent i kampen om poengtrøyen. I stedet peker han ut en amerikaner og en italiener som favoritter.

- Tyler Farrar vil være sterk. Alessandro Petacchi også. Han er en av de spurterne som kan finne på å bli topp tre. Han er også meget bra i bakkene nå, forteller Hushovd om konkurrentene.

- Jeg har sett lite til Cavendish i år, men han kommer sikkert til å være med han også. Men han har ikke de samme forutsetningene som i fjor, sier nordmannen om spurtstjernen.

Petacchi har blant annet tatt en etappeseier i Sveits rundt denne sesongen, samt gått til topps i endagersrittet Gran Premio della Costa Etruschi. 36-åringen står også med fire etappetriumfer i Tour de France totalt, og utrolige 21 etappeseire i Giro d'Italia.

Garmin-Transition-rytteren Tyler Farrar på sin side vant to etapper under årets Giro d'Italia og har også stukket av med seieren i sprintrittet Grote Scheldeprijs denne sesongen. Farrar står imidlertid uten noen etappeseier i Tour de France så langt.

Hushovd trekker også fram tempoeksperten Fabian Cancellara fra Team Saxo Bank og Oscar Freire fra Rabobank som herrer i stand til å kjempe om poengene.

- Litt tidlig for Edvald
Edvald Boasson Hagen debuterer i Tour de France denne sommeren, og Hushovd ser ikke bort fra at den 23 år gamle Team Sky-rytteren også kan hevde seg i poengkampen i år.

- Om han starter bra og får et bra utgangspunkt, er Edvald en mann som kan kjempe om den grønne trøya, sier han.

Cervelo-spurteren er imidlertid litt skeptisk til hvorvidt Boasson Hagen burde kastes inn i en slik kamp så tidlig i Tour-karrieren.

- Det er første året han kjører så jeg synes det er litt tidlig at han skal få press på seg i forhold til den grønne trøya. Men Edvald er en rytter som er god på alt og det er det som skal til for at en rytter skal klare å vinne den grønne trøyen, sier han.

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag