Gå til sidens hovedinnhold

Spyttet på sine egne

Nå er Lillestrøm klar til å utestenge bråkmakerne i Kanari-fansen.

Fem LSK-supportere ble tatt av politiet for bråk før og under kampen på Nadderud. Nå får det konsekvenser. Både klubb og supportere reagerer sterkt.

- Ikke bra, sier LSK-leder Frank Grønlund gjentatte ganger til Nettavisen.

- Dette var ikke bra.

Vurderer utestengelse
Han gikk selv over til LSK-fansen i pausen av kampen mot Stabæk. Da hadde det akkurat tatt av.

- Det var en uregjerlig masse, fulle folk og altfor høyt tenningsnivå. 5-6 personer er tatt av politiet. Det er 5-6 for mange. Dette er vi nødt til å ta tak i, sier han til Nettavisen.

Klubben vil nå vurdere om enkelte skal utestenges. I verste fall vil noen av de såkalte supporterne bli erklært uønsket av klubben - selv om det nok er mest sannsynlig at enkeltpersoner vil utestenges for noen få kamper - eller resten av sesongen.

- Vi skal kalle inn sentrale folk, og gjennomføre tiltak. Dette går jo ikke. I første kamp, mot Tromsø på Åråsen, opplevde vi også at våre egne fans herpet en del seter på Åråsen. Det som har skjedd i de to første serierundene er så langt ifra akseptabelt som man kan komme, sier Grønlund videre.

- Hva sa du til fansen i pausen av kampen mot Stabæk?

- Jeg snakket til et par av dem. Styreleder Per Mathisen var også der, og det ble roligere bare ved at vi var der. Men at man må ha 10-15 politifolk med bikkjer for å gjennomføre kamp - det går ikke an. Da snakker vi om utenlandske tilstander, sier han.

Og:

- De skrek mot politiet. De sa de skulle ta politiet. De sa de skulle ta Kanari-fansens egne vakter. Ikke bra, gjentar Grønlund.

(Saken fortsetter under bildet)

Ekstraordinært styremøte
Frode Johansen, sikkerhetsansvarlig for Kanari-fansen, som hadde egne vakter blant LSK-fansen på Nadderud, hadde heller ingen hyggelig søndagskveld.

- Vi opplevde at det ble kastet mynter etter Kanari-fansens egne vakter. Det ble også spyttet etter vaktene. Sånn kan vi bare ikke ha det, sier han til Nettavisen.

Kanari-fansen har derfor innkalt til ekstraordinært styremøte mandag kveld.

- Vi opplevde en del uakseptabel oppførsel på puben før kampen, og også på stadion. Nå må vi foreta en del grep. På møtet mandag skal vi ta stilling til hvilke grep, fortsetter Johansen.

- Hvem er bråkmakerne?

- Vi er jo der for å spille på lag med supporterne. Vi skal sørge for at forholdene blir lagt til rette for alle på kamp, og vi har prøvd å spille på lag. Men nå ser vi en ny tribunekultur som vi ikke klarer å hanskes med. Det er en del nye elementer der. Det er stort engasjement kombinert med stort inntak av alkohol. Vi snakker om noen uromomenter og suggesjon. Nå må vi sammen finne en løsning på dette, sier han.

- De er ikke fans
LSK-leder Per Mathisen mener bråkmakerne er kun det - og ikke LSK-fans.

- Folk som kaster mynter på eller spytter på egne - og Kanari-fansens egne vakter er våre egne - de vil jeg ikke kalle fans en gang. De støtter ikke laget eller klubben ved å opptre sånt. Det har ingenting med det å være supporter å gjøre, sier han til Nettavisen.

- Var politiet provoserende?

- Noen supportere følte seg sikkert sterkt provosert av det sterke politioppbudet med hunder, men som gruppe har egentlig noen av grupperingene innad i Kanari-fansen bedt om dette. Stabæk som arrangør og politiet må tenke sikkerhet. Da blir det sånn. Men vi kan ikke og skal ikke ha det sånn blant våre egne fans.

(Se et sammendrag av Stabæk-LSK i videovinduet under)

227363

12. mann
Nå vil LSK altså rydde opp.

- Kanari-fansen er vår 12. mann, og vi må ha dem på parti. Vi skal også tåle mye. Vi skal akseptere at alt ikke er strømlinjeformet, og at vi ikke snakker om en søndagsskole. Likevel må vi sette noen grenser, sier Grønlund.

Det er Mathisen enig i.

- Kanari-fansen har hatt en veldig fin utvikling. De har økt i antall, og har alltid vært gode til å støtte oss både hjemme og borte. Spørsmålet er hvilke motiver en del av de nye menneskene som slutter seg til dem har for å bli med. De bedyrer, når vi snakker med dem, at klubben betyr alt, men det virker ikke som om alle er der bare for å støtte laget. Nå er vi nødt til å få orden på dette.