RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Særforbund raser mot NRK

Sist oppdatert:
- NRK dreper mangfoldet. Sportsrevyen er på mange måter død, sier flere norske særforbund om statskanalens dekning av norsk idrett.

Fotball og vintersport. Det er NRKs prioritering. Ingenting mer. Det mener i hvert fall mange av de minste i norsk idrett. Nå rasler de mot den lisensbetalte kanalens prioriteringer.

Flere sier rett ut at den eneste måten de får tid på NRK, er ved å selve betale alt i forbindelse med produksjonen. Som en lisensbetalt kanal, blir det helt feil, hevder de.

- Patetisk
- Det er meget betenkelig av NRK. Egentlig patetisk. Mangfoldet drepes. Sportsrevyen er på mange måter død. Der er det bare fotball, vintersport og store evenement. Det å være på sportsrevyen nå for tiden er nesten noe negativt. Man føler nesten at det blir en Norge Rundt-reportasje som de må gjøre én gang i året, sier generalsekretær Bjørn Soleng i Norges svømmeforbund til TV 2 Nettavisen.

De fleste forstår at TV 2, som kommersiell kanal, må gjøre sine prioriteringer. NRK forstår de derimot ikke.

- Det er nesten grotesk at NRK utgir seg for å være en allmennkringkaster. Det er fullstendig på trynet, sier bandyforbundets generalsekretær, Tomas Jonsson, til TV 2 Nettavisen.

Selv har hans forbund betalt over 300.000 kroner fra egen kasse for å få bandy og innebandy på NRK denne vinteren.

- Det er jævla mye penger for oss. Penger som vi kunne brukt på andre ting, legger han til.

I ishockeyforbundet er man også skuffet. NRK vil ikke sende fra de pågående NM-finalene mellom Vålerenga og Storhamar, og ishockeyforbundet har selv ikke råd til å betale for at NRK eller andre skal sende finalene. Dermed blir det ingen NM-finale på norske skjermer.

- Vi føler på mange måter at NRK overfører penger fra de små forbundene til fotballen, sier hockeyforbundets generalsekretær, Terje Jørgensen.

- Lei sytingen
NRK-sportens sjef, Grethe Johnsen, blir oppgitt og lei seg over beskyldningene. Og sint på hockeyforbundet.

- Jeg er luta lei ishockeyforbundets syting. Hockeyforbundet valgte å gå etter pengene for noen år siden, og solgte rettighetene til andre. Da kuttet vi ut ishockey, og fant andre ting å bruke pengene. Det burde de tenkt på den gangen. Hockeyforbundet får ta konsekvensen av det de gjorde den gang nå, sier hun til TV 2 Nettavisen.

- De kan ikke sutre seg til tid på TV, legger hun til.

- Ingen er bedre enn oss
Hun mener at NRK tar meget godt vare på sin rolle som allmennkringkaster.

- Vi har stor bredde. Kjempestor. Det finnes ikke en allmennkringkaster i verden som tar bedre vare på bredden enn oss. Vi har større bredde enn det som er normalt for en allmennkringkaster. Vi skulle selvfølgelig valgt enda mer, men det er et økonomisk spørsmål, sier hun.

I år sendte NRK 400 timer sport i løpet av vintersesongen.

- Vi bruker sinnssykt mye penger på sport. Både på rettigheter og produksjon. Det er klart at når det er helt normalt at det koster 1.000 dollar eller euro for å sende ett minutt med aktiv sport i Dagsrevyen, så er man nødt til å ta noen valg. Det ar klart det går ut over noe, men vi har ikke råd til å sende mer, Johnsen videre.

- Jeg hadde akseptert diskusjonen hvis vi hadde sendt lite sport, men vi sender mye. Og vi er nødt til å gjøre valg vi også. Et sted går grensen. Og det skal lages andre programmer også. Vi føler at vi er en viktig samarbeidsparter for idretten, og tar klagingen til etterretning. Men det er sterkt beklagelig at vi får bank all den tid vi føler oss som en viktig samarbeidspartner for idretten, legger hun til.

Misnøyen diskutert
Halvor Lea i Idrettsforbundet sier til TV 2 Nettavisen at de små forbundenes misnøye ble tatt opp på forrige Idrettsting, og det ble satt ned en arbeidsgruppe som skal se nærmere på problemstillingene rundt denne misnøyen.

Hva synes du om NRKs dekning. Burde de tatt bedre vare på de aller minste idrettene? Sendes det for mye vintersport og fotball? Burde de sendt hockeyfinalen? Si din mening i kommentarfeltet under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere