RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sørgård åpner for Northug

Sist oppdatert:
Etter seier i Skandinavis cup krever Petter Northug plass på verdenscuplaget i Nove Mesto. Landslagstrener Krister Sørgård holder døra på gløtt for junioren.

- Jeg blir skuffet hvis jeg ikke får gå 15-kilometern i Nove Mesto nyttårshelga, sier Northug ril TV 2 Nettavisen. Fredag vant han 15-kilometeren som innledet sesongens Skandinaviske cup i langrenn.

Den doble juniorverdensmesteren fra Rovaniemi i mars fikk gå på nasjonal kvote i verdenscupåpningen på Beitostølen i november. Med 21. plass i den klassiske 15-kilometeren var han kvalifisert for en stafettetappe i favorittstilen skøyting dagen etter. Likevel ble han ikke tatt ut – fordi han uansett ikke var aktuell for mer verdenscup før jul.

- Nå skal vi la Petter få lov til å være junior. Vi kan ikke risikere å brenne ham ut, sa landslagstrener Krister Sørgård til TV 2 Nettavisen den gangen.

- Fortjener sjansen
Siden har Northug trent og konkurrert på hjemmebane. Fredagens seier i Skandinavisk cup viser at stortalentet har beholdt formen – og at han hører hjemme i et internasjonalt selskap.

- Jeg synes ærlig talt jeg fortjener en sjanse i verdenscupen nå. Det tror jeg de fleste skjønner, sier 19-åringen fra Mosvik i Nord-Trøndelag.

Og denne ganger er Krister Sørgård langt på vei enig. Han vil ikke forskuttere laguttaket til Nove Mesto, men innrømmer at Petter Northug har levert en god søknad.

- Kan fikse seg plass
- Han kan jo fikse seg plass sjøl, poengterer Sørgård – og sikter til at lederen i Skandinavisk cup har friplass i verdenscupen. Etter seieren fredag og ellevteplass i sprinten lørdag, leder Northug cupen. Søndagens klassiske 15-kilometer i Vuokatti avgjør hvem som får den ettertraktede friplassen.

- Jeg skal trøkke til fra start og håper å få noen gode rygger underveis. Målet er å gi de som kommer bak meg noen heftige mellomtider å bryne seg på, sier Northug.

Sørgård utelukker heller ikke at det kan bli Nove Mesto-tur på Northug selv om han ikke skulle klare å beholde ledelsen i den skandinaviske cupen.

Blir vurdert uansett
- Å vinne renn i Skandinavisk cup er en bra prestasjon. Nivået er høyt. Derfor vil Petter bli vurdert uansett.

Northugs mulighet til å bli skjønnsmessig kvotert inn på laget, avhenger også til en viss gra av innsatsen til de norske herreløperne i verdenscuprennet i Canmore lørdag kveld. Med gode plasseringer, kan to nye nordmenn gå seg inn i rød gruppe. I så fall øker Norges kvote i Nove Mesto fra seks til åtte løpere.

Søndag kveld reiser Petter Northug hjem til Norge. Og han dropper gjerne akevitten til juleribba for å være optimalt forberedt til å representasjonsoppdrag i verdenscupen på nyttårsaften.

- Blir jeg tatt ut, må jeg legge en plan for å være i perfekt form. Det vil si mange rolige turer på ski. Så får vi se om det blir tid til noen julefeiring.

Inspirert av Svendsen
Hvis Northug får sjansen i Nove Mesto, blir det hans første og trolig også eneste sjansen til å gå seg inn på OL-laget til Torino.

- Det er ikke noe sesongmål å komme til OL. Men det er en liten drøm, innrømmer han.

Fredag fikk junioren en ekstra dose inspirasjon da konkurrenten gjennom mange år, Emil Svendsen, fikk sitt internasjonale gjennombrudd i skiskyting med femteplassen i Osrblie.

- Det var artig for Emil. Det viser at veien til toppen ikke trenger å være så veldig lang, poengterer Northug.

- Og at Norge kommer til å vinne gullmedaljer også under OL i Vancouver om fire år?

- Det kan du være sikker på.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere