Hverdagen til Norges landslagstrener i hopp er for som alle oss andre snudd på hodet etter at koronaviruset begynte å spre seg i det ganske land.

Barna må være hjemme fra skoler og barnehager. Vi rådes til å benytte oss av hjemmekontor, unngå folkemengder, unngå reiser, all idrett er avlyst og treningsstudioene over hele landet er pålagt å holde stengt.

Men selv om flere nå opplever nye former for utfordringer i hverdagen mener Stöckl at situasjonen også byr på muligheter.

Alltid oppdatert: Les siste nytt om koronaviruset

Østerrikeren har bodd i Norge i snart ti år og ledet hopplandslaget med stor suksess. Nå kommer han med en klar oppfordring til norske familier.

- Bruk tid sammen med dine nærmeste med høy kvalitet. Det vil si; legg vekk telefonen, nettbrettet eller PCen. Snakk med hverandre. Ingenting erstatter en god samtale og fantastiske øyeblikk man opplever sammen med familien, forteller Stöckl til Nettavisen.

Han har reflektert over de siste dagene som har skapt endringer for folk i både Norge og store deler av Europa.

Stöckl sier at han nylig fant noen kloke ord av skribenten Susanne Grautmann i den tyske avisen Süddeutsche Zeitung.

«Hvorfor ikke bruke anledningen til å hamstre tid istedenfor å hamstre dopapir, pasta og frossenpizza. Lek med barna, snakk med partneren din, åpne en god flaske vin på kvelden og ikke ha noen avtaler. For Harald Juhnke (kjent tysk skuespiller) var det definisjonen for lykke. I dag er det i tillegg den tryggeste metoden for å unngå smitte», skriver Grautmann.

Hopptreneren mener dette også er noe nordmenn bør tenke på.

Les også: Sagosen rømte Paris

Stöckls treningstips

Og til de som frykter for den fysiske formen er Stöckl også tydelig.

Han mener dette er en fin mulighet til å trene smidighet, balanse, mage og rygg. Noe som for mange ikke er hovedfokus i treningshverdagen.

- I utgangspunktet er det ingen problem å komme seg godt gjennom denne fasen. Det holder massevis å bruke kroppsvekt som treningsvekt. Dessuten så kan man trene de grunnleggende «kjedelige» øvelsene som man muligens aldri gjør på et fitness-studio, forteller hopptreneren.

Han trekker frem et lite utvalg av øvelser som kan gjøres både ute og inne:

* Knebøy

* Planke

* Push-ups

* Hang-ups (bruk klatre stativ på lekeplasser)

* Løp i trapper

* Yoga-øvelser

* Bevegelighetsøvelser

Stöckl forteller også at det kan være lurt å trene utholdenhet med løping - i form av lange distanser eller intervaller. Han mener det er viktig for å lage en god base for mer spesifikk trening når hverdagen normaliserer seg igjen.

Les også: Wayne Rooney langer ut: - Vil aldri tilgi

Norske myndigheter har gjort det klart at vi skal holde avstand til hverandre og at man ikke skal reise på hytten. I Norge er det imidlertid god plass i naturen og de fleste byer og tettsteder er så heldige å være omringet av natur.

Den mener Stöckl at du gjør lurt i å benytte deg av.

- Jeg personlig prøver å være ute i naturen sammen med familien så mye som mulig for å få sol på kroppen og frisk luft i lungene. Generelt sett så er det uansett viktig å styrke immunforsvaret og det gjøres med all slags fysisk aktivitet, sunt kosthold og gode hverdagsrutiner, forteller landslagstreneren, forklarer han.

Les også: Tottenham-stjernes familie utsatt for knivran

Tips til sunt kosthold

Når det kommer til det å opprettholde et sunt kosthold mener Stöckl at dagens situasjon nå gir alle gode muligheter til å lykkes på kjøkkenet.

- Bruk tiden som alle har nok av nå, til å lage mat fra bunnen av med gode råvarer. Lag pizzadeigen selv, prøv deg som brødbaker, eller lag retter som du ellers aldri prøver deg på, sier Stöckl.

- Ha fokus på grønnsaker som er i sesong som for eksempel rotgrønnsaker, grønnkål, og friske urter. For å styrke immunforsvar er det best å unngå sukker, brus og ultra-prosessert mat. Hydrer kroppen godt med vann og forskjellige typer urte-te. Unn deg heller et godt glass med skikkelig god rødvin istedenfor flere bokser med billig øl, forklarer hopptreneren.

Til slutt legger han til at det er viktig å opprettholde en god hverdagsrutine også i denne situasjonen.

- Kom deg ut i sola og vær aktiv utenom sportslig aktiviet. Det er lettere å sove godt på kvelden når man er fysisk sliten. Sov nok og regelmessig. Legg deg til en fast tid, sier Stöckl.