VIKERSUND (Nettavisen): Nordmannen stakk av med seieren i Vikersund lørdag - 6,1 poeng foran Stefan Kraft fra Østerrike.

Granerud imponerte med hopp på 235,5 og 222 meter, men takker også landslagstrener Alexander Stöckl for at seieren gikk i hans favør lørdag.

Kraft hoppet nemlig 239,5 og 227,5 meter, men midt under dramaet i første omgang valgte landslagstrener Stöckl å sende Granerud utfor fra en lavere avsats enn østerrikeren. Det resulterte i at Granerud ble belønnet med 7,3 kompensasjonspoeng.

– Det var iskaldt, sier Granerud til Nettavisen om avgjørelsen.

Han fikk først ikke med seg at det var Stöckls valg å gå ned på farten, men hyller avgjørelsen i etterkant. Nå tror Granerud at det kan få mye å si i jakten på sammenlagtseieren i Raw Air som avsluttes søndag.

– Jeg tror det kan bli viktig. Det var fantastisk. Og så på dette tidspunktet i turneringen. Det var imponerende, sier Granerud.

Imponerte sportssjefen

Også sportssjef Clas Brede Bråthen hyller Norges landslagstrener.

Han gleder seg over å se at gamblingen lønnet seg.

– Det var et jævlig «risky call» fra Alex, men det er «coaching» i verdensklasse når det lykkes. Helt episk, sier Bråthen til Nettavisen.

Han er ikke overrasket over at Stöckl tenkte taktisk da muligheten bydde seg.

– Han forteller utøveren sin at han har troen på ham og at forholdene er OK, men det var på hengende håret. Det er fantastisk. Det kan ha vært «game changeren» i Raw Air, forteller Bråthen.

Ydmyk Stöckl

Selv forteller Stöckl at det ikke var en enkel avgjørelse.

– Det gikk heldigvis opp. Det var ikke så lett. Vi så at Kraft gjorde et veldig godt hopp, men han hadde også ganske greie forhold. Det så ut som forholdene ville holde seg og da tenkte vi at det kanskje er greit å gå ned én bom for å sørge for at Halvor ikke hopper for langt, at han kan sette et fint nedslag og ta med seg de pluss-poengene. Det klarte han, sier Stöckl til Nettavisen.

Norges landslagstrener ler når han hører at Bråthen kaller grepet for «coaching i verdensklasse».

– Når det går opp som det gjorde i dag, så er man profet. Når det ikke går så er man idiot, humrer Stöckl.

Lørdag gledet han seg over å kunne være profet.

Seieren i Vikersund gir Granerud nå et strålende utgangspunkt før søndagens avgjørende Raw Air-renn i samme bakke.

Granerud leder med 28,5 poeng når tre tellende omganger gjenstår søndag.

– Det har vært en veldig flytende turnering med mye poeng hit og dit, med litt variabel vind som har gjort det ekstra spennende. Det er å skru på det vanlige svaret. Det er bedre å lede enn ikke å lede. Jeg skal prøve så godt jeg kan å levere tre fine skihopp i morgen. Da vil jeg i utgangspunktet forvente at det holder, men vi får se, sier Granerud før avslutningsdagen.