NADDERUD STADION (Nettavisen): Stabæk er kjent for å være blant landets absolutt største og beste talentfabrikker.

Klubben har solgt unna flere av sine største profiler de siste sesongene, og i desember i fjor gikk alt galt da Stabæk måtte ta den tunge veien ned til OBOS-ligaen.

Nå går de en ny hverdag i møte etter nedrykket fra Eliteserien. Et klart mål om direkte opprykk endrer derimot ikke på filosofien om å utvikle unge talenter til å bli toppspillere.

- Vi har en tanke om å bruke unge spillere i OBOS-ligaen også, for å kunne gi de en erfaring som er gull verdt ved et eventuelt opprykk. Det er uten tvil en tøff vei å gå, men vi står ved den filosofien, sier sportssjef Torgeir Bjarmann til Nettavisen.

Det er nettopp denne innstillingen som har gjort at bærumsklubben har gått med store overskudd de siste årene, til tross for manglende sportslige resultater.

- Det Stabæk har gjort de siste ti årene med spillersalg, uten å ha spilt europacup og uten topplasseringer i Eliteserien, har rett og slett vært fantastisk, fortsetter Bjarmann.

Les også: Se de enorme millionforskjellene på Norge og Danmark: - Ganske drøyt

- Stor utfordring

Gjennom flere år har klubben stått for flere av de største salgene fra norsk toppdivisjon til utlandet. De solgte blant annet Kristoffer Askildsen for rundt 25 millioner til italienske Sampdoria og Tobias Børkeeiet til Brøndby for i underkant av 15 millioner kroner.

Fellesnevneren for de to er at Eliteserie-klubben mistet talentene før de knapt hadde fylt 20 år.

- Stabæks store utfordring er å beholde spillere over tid, for vi opplever at alle spillere skal ut, hele tiden. Det roer seg jo forhåpentligvis litt hvis man får bedre fasiliteter og viser at man er en profesjonell klubb og har ambisjoner, sa Bjarmann da Nettavisen besøkte Nadderud i november.

Les også: Går knallhardt ut mot norsk fotball: - Utenlandske klubber sitter jo og ler

Han er derimot ærlig på at det har vært en avgjørende faktor å selge spillere når de større summene har kommet på bordet.

- Vi har solgt spillere for store summer, og det er det mange som skal ha honnør for. Akademiet har gjort en strålende jobb, for det er stort sett egenproduserte spillere vi har solgt. Gevinsten har derfor vært stor, i og med at vi slipper å kjøpe spillerne først.

- Avhengig av spillersalg

Det siste året har prestasjonene på banen gått nedover, men salget av Emil Bohinen til russiske CSKA Moskva skapte en betydelig kapital vekst. Bohinen ble sendt videre til Salernitana i Italia allerede i januar.

Supertalentet Antonio Nusa fikk sitt store gjennombrudd i 2021 og i sommervinduet banket Club Brugge omkring 40 millioner på bordet, og hentet 16-åringen.

- Salget av Emil Bohinen og Antonio Nusa gjør at jo at vi i dag sitter i nye brakker, kan ansette flere heltidstrenere og gir noen muligheter som ikke lå der før. Samtidig gir det oss en trygghet på at vi kan satse videre. Stabæk har opparbeidet seg en god egenkapital nå, så mye av midlene går jo tilbake til klubben. Vi har jo ikke altfor store inntekter, utenfor spillersalg, så man er avhengig av spillersalg.

Les også: Andreas (17) vekker oppsikt i talentfabrikken Nordsjælland: - Mange har lagt merke til det

Det lå derimot ikke i klubbens planer å selge juvelen som kom fra Langhus kort tid før han tok steget videre til den belgiske storklubben.

- Vi planla aldri å selge Antonio Nusa den sesongen, fordi vi allerede hadde fått gjennomført det salget som dro inn de pengene vi hadde regnet med, i Bohinen. Det skulle derfor et ekstraordinært bud til for at vi skulle gå med på å selge Nusa, som det til slutt gjorde.

Og forsetter:

- Nesten alle klubbene i Norge hadde nok solgt Antonio for den summen vi fikk, med seks kamper i Eliteserien. Han resignerte jo for oss én gang, og kunne ikke trene med A-laget under korona, fordi det ikke gikk å variere treninger mellom junior- og seniorlaget. Så vi fikk mye penger for en spiller uten mye seniorerfaring.

«Norges svar på Nordsjælland»

I Skandinavia ser man at danske klubber selger spillere for betydelig høyere summer enn både Norge og Sverige. En av de som har gjort aller best butikk er Nordsjælland.

Den lille klubben fra tettstedet Farum har solgt spillere for over én milliard de siste årene, etter en storsatsing på unge talenter. Laget er blant Europas aller yngste, basert på snittalder i troppen.

- Nordsjælland har gått en egen vei, som har fungert veldig godt for dem. Totalt sett har nok Stabæk større ambisjoner på det sportslige plan med tanke på resultater, når man kommer i posisjon til det med ny stadion. Nordsjælland har jo egentlig en ren business-modell. Ja, de har hatt noen sesonger hvor de har gjort det bra, men til syvende og sist stiller de lag for å selge videre og utvikle salgsobjekter.

Flere Nettavisen har snakket med trekker ofte fram Stabæk som det nærmeste man kommer en Nordsjælland-modell her i Norge. Bjarmann mener derimot at det nødvendigvis ikke passer helt med realiteten.

- Stabæk ønsker en mellomting, fordi man har vunnet her før og har et ønske om å se om man kan bli et topplag igjen. Ren Nordsjælland-modell er nok ikke noe for oss, men man ønsker å ta ut noe av det. Vi har alltid et mål om spille med unge spillere, men snittalderen i en elever vil aldri være et veldig stort fokus, forteller han.

Slik fant Nordsjælland det norske stortalentet Andreas Schjelderup:

OBOS kommende sesong

Etter en mislykket sesong i fjorårets Eliteserien, går talentfabrikken løs på en ny sesong med samme filosofi.

- Vi har en tanke om å bruke unge spillere i OBOS-ligaen også, for å kunne gi de en erfaring som er gull verdt ved et eventuelt opprykk. Det er uten tvil en tøff vei å gå, men vi står ved den filosofien.

Les også: Har solgt spillere for over 100 millioner. Nå advarer Berntsen: - Folk vil gi flatt f*en

- Den største utfordringen i fjor var jo at de etablerte spillerne våre underpresterte, så vi må treffe skikkelig på de eldre vi henter i år. De unge gjorde det godt, og vi var vel det laget, med god margin, som brukte flest unge spillere. Det var andre ting som ødela.

Han legger til at målet er naturligvis å ta steget rett opp igjen. Det stiller krav til spillertypene man vil ta inn før kommende sesong.

- Det blir jo fort tidenes tøffeste OBOS-liga, så vi trenger spillere som vet hva de går til. Spillertyper som Simen Wangberg er et godt eksempel på etablerte spillere som trengs i en opprykkssesong fra OBOS, så de er vi på jakt etter. Alle har jo skyld i nedrykket, og vi mener at man bør ta det ansvaret, både spillere og støtteapparat.

Stabæk åpner OBOS-sesongen borte mot Skeid 4. april på Nordre Åsen. Laget spiller sin første treningskamp for året mot Lillestrøm fredag 14:00, og kampen kan du se på Direktesport.