RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stabæks trauste firerbande

Sist oppdatert:
Bak Stabæks superfirer er det en annen kvartett som sjelden stjeler overskriftene. - Heldigvis, sier de selv.

NADDERUD (Nettavisen): Daniel Nannskog. Veigar Páll Gunnarsson. Somen Tchoyi. Og ikke minst - Alanzinho. Stabæks «firerbande» får 99 prosent av overskriftene, og er alltid de som trekkes frem når noen skal hylles eller intervjues. Ikke alle evner å se at det faktisk er sju mann til på fjorårets sølvlag som til enhver tid bidrar til verdifulle Stabæk-scoringer og -poeng.

- Vi er mer trauste
Men – hemmeligheten er at denne kvartetten, bestående av Jon Knudsen, Mike Kjølø, Morten Skjønsberg og Tom Stenvoll, med til sammen 668 seriekamper for Nadderud-laget, faktisk er temmelig fornøyde med å leve i skyggen av sine utenlandske kolleger.

- Heldigvis får de oppmerksomheten, det er bare fint. Da kan de også ta all støyten, gliser Morten Skjønsberg.

- Media er ute etter de spektakulære spillerne, vi er mer trauste, sier Tom Stenvoll ærlig, og innrømmer han har få problemer med det.

Bare keeper Jon Knudsen har et lite hjertesukk, og mener at pressen kan være flinkere til å gripe fatte i andre spillere - i alle fall når prestasjonen ikke står i forhold til ryktet til superkvartetten.

- I de tilfellene bør man kanskje se på andre enn de samme, gamle spillerne, mener sisteskansen.

Jönsson viser helheten
Men selv om det garantert blir mye Nannskog, Páll Gunnarsson, Tchoyi og Alanzinho også denne sesongen, så er det egentlig ikke noe problem for den bakerste firerbanden. Janne Jönsson får nemlig mye skryt for måten han håndterer slike utfordringer på.

- Selvfølgelig viser Janne (Jönsson) scoringene når han har sine kampanalyser, men samtidig er han flink å vise hva som ligger bak – han tar ting fra begynnelsen og viser en helhet, slik at det ikke bare de to sist involverte i scoringen som får æren, sier Stenvoll.

- I det hele tatt ligger det en stor utfordring for klubben at alle føler seg verdsatt, og da mener jeg ikke bare i form av en passende lønningspose, sier klubbkaptein Mike Kjølø.

Akkurat det kan bli en av Stabæks store fordeler denne sesongen. Landets sannsynligvis beste trener, Jan Jönsson, får skryt fra hele spillergruppa for sine evner både på og utenfor treningsfeltet. Svensken er både trener, pedagog og psykolog på en gang, og har fått både Alanzinho og Daniel Nannskog til å slå ut i full blomst, gjort norgeshistoriens beste kjøp i Somen Tchoyi, og har det mest pentspillende laget i landet, til tross for at ikke alle spillerne ser like glamorøse ut på papiret.

Samtidig har han en inkluderende spillergruppe som ikke har problemer med å takle den plassen som for eksempel Daniel Nannskog tidvis kan ta, ei heller at det er en liten lønnsadel som tjener betydelig mer enn resten av spillerne på Nadderud.

«Ser vel ikke like lystig ut hos de andre lagene»
Slike forhold kan skape kontroverser, men med unntak av Petter Furuseth Olsen-episoden i fjor, føler spillergruppa seg på trygg grunn. I det hele tatt virker spillergruppen i Stabæk riktig så harmonisk, noe også Tom Stenvoll bekrefter.

- Mange spillere på andre Tippeliga-lag har kommentert at vi ser ut til å ha det veldig moro sammen, og når man for eksempel ser seg rundt i matsalen på La Manga, så ser det vel ikke like lystig ut hos de andre lagene, sier venstrebacken.

- Det er et åpent miljø, og vi kan by mye på oss selv her, skryter Morten Skjønsberg.

- Samtidig har i alle fall jeg lært noe av den episoden i fjor (med Petter Furuseth Olsen). Det er trist at han skulle føle det slik over tid, uten at noen grep fatt i det, innrømmer Jon Knudsen.

Kvalitetskjøp i alle ledd
Hva de andre spillerne har lært av fjorårssesongen, gjenstår å se. Nettavisen har tippet Stabæk på en tredjeplass, men innrømmer samtidig at klubben også kan ha et enda større potensial.

På sine beste dager spiller Bærums-laget den beste fotballen i landet, og når man i tillegg har forsterket med Iven Austbø (et av landets største keepertalenter), landets kanskje beste høyreback i Jon Inge Høiland (som må regnes som en forsterkning da han kun fikk tre kamper i fjorårssesongen), en av landets mest spennende midtbanespillere (Anthony Annan) og den meget talentfulle Jan Tømmernes på topp (26 mål for Asker i fjor), så snakker man om kvalitet i hvert eneste ledd.

Alle de tre første er høyaktuelle for en start i førsteelleveren, mens Tømmernes garantert vil få en del innhopp på topp. Dessuten hentet klubben anvendelige Johan Andersson like før seriestart, en anvendelig 24-åring som virket solid i debuten mot Vålerenga, og som vil gi Jönsson en sårt ettertlenktet bredde i midtbaneleddet og på topp.

Ut har det forsvunnet fem spillere, men bare Inge André Olsen kunne vært aktuell i en startellever. Dermed står Stabæk frem som et sterkere lag enn de var i 2007, og klarer man å holde seg like skadefrie som man har gjort de siste sesongene, så vil de blåkledde garantert være i toppen i 2008 også.

Ja, faktisk også med skader og/eller suspensjoner, mener Tom Stenvoll.

- Det samme ble sagt om oss i fjor, men se hva som skjedde da Mike (Kjølø) og Inge (André Olsen) ble skadet i begynnelsen av sesongen. Vi slapp inn færre mål, og begynte også å skape mer fremover, minner en optimistisk Stenvoll om.

Kjølø vil ha mer
Og selv om de fleste på Nadderud sier de er villige til å kjøpe en tredjeplass i forkant av sesongen, er ikke syvende far i huset, Mike Kjølø (36), like enig.

- Nei, jeg vil ikke bli nummer tre. Vi viste i fjor at vi er gode nok til å kunne slå all lag på alle arenaer. Nå skal vi bli flinke til å fokusere på å vinne hver enkelt kamp. Klarer vi å avgjøre de jevne kampene til vår fordel i år, så...

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere