Gå til sidens hovedinnhold

Stake Laengen drømmer om Tour de France

- Det er realistisk at jeg får kjøre neste år, sier nordmannen.

I 2013 har Vegard Stake Laengen syklet ritt som Paris-Roubaix og Critérium du Dauphiné.

I 2014 drømmer nordmannen om enda større oppgaver.

For selv om Bretagne-Séché ikke sto på listen over lag som hadde søkt om prokontinentalsatus før neste sesong, tror Stake Laengen at det er realistisk med Tour de France neste år.

Tar det med ro
- Nå ble jeg litt overrasket. Det har alltid ligget i kortene at laget fortsetter på samme nivå neste år, sier Stake Laegnen når procycling.no forteller han om listen.

- Det blir snakket høyt om Tour de France neste år, nå som Europcar kanskje blir World Tour-lag og flere lag legges ned. I mine øyne er det nå bare Cofidis som nesten er sikret invitasjon.

Stake Laengen forteller at han opplevde av det samme da han syklet for Team Type 1. Da figurerte heller ikke laget på de første listene til UCI.

- Jeg regner med at det ikke er noe dramatikk. Alt jeg har hørt er at laget fortsetter på samme nivå, og kanskje forsterker litt.

Grunnen til at Bretagne-Séché ikke står på listene, skal være at det har vært noe kluss med papirene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tror på touren
Nordmannens kontrakt med det franske laget går ut etter sesongen, men han er nær ved å skrive under på en ny ettårskontrakt med franskmennene.

Etter at Europcar har søkt om World Tour-lisens og Sojasun legges ned, er Cofidis det eneste franske laget som søker om prokontinentalstatus sammen med Bretagne neste år.

Ettersom ASO, arrangøren av Tour de France, har en tendens til å gi franske lag såkalte wildcards til sine ritt, ser det lyst ut for Stake Laengens lag.

- Jeg ser på Tour de France som realistisk. Det er noe laget snakker mye om, og neste år er det stor mulighet for å realisere det de har drømt om i mange år. Man må fortjene en invitasjon, men det hjelper på å være et fransk lag. Arrangøren er ofte svake for franske lag. Vi fikk sykle Dauphiné i år, og vi trenger kanskje litt bedre resultater på våren, men jeg tror det er realistisk med Tour de France.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stor motivasjon
Og skulle det først blir Tour de France-plass, er 24-åringen ganske sikker på at han får en plass blant de ni utvalgte.

- Det er en stor motivasjon for meg. Det er noe man vil jobbe for gjennom vinteren. Jeg håper å kjøre inn resultater på våren og hjelpe laget med å vise seg frem og på den måten få invitasjon til touren. Jeg har kjørt alle World Tour-rittene laget har kjørt i år, så jeg føler jeg er en del av et toppet lag. Hvis laget får delta i touren, tror jeg det er gode muligheter for meg. Det er noe som det hadde vært utrolig morsomt å være med på.

Paris-Nice er et annet ritt Stake Laengen trekker frem som en fordel hos hans nåværende lag. Og nå som det ser ut som det blir nok en sesong på det franske laget, har han bestemt seg for å bli enda bedre i fransk. Han er nemlig langt fra flytende hittil.

- Det kunne godt bedre, men jeg har lært litt i høst. Det har kommet seg litt, men tidligere i år har det vært så mange ritt at det har vært vanskelig å lære så mye. Jeg skal jobbe videre med det i vinter. Jeg forstår mer og mer, og taktikk og sykkelprat går greit. Jeg begynte jo på bunn da jeg kom på den første treningsleiren. Jeg visste ikke engang hva «hei» var på fransk, så det har vært en tung vei å gå. Det er en hardere vei å gå enn gjennom et World Tour-lag, men jeg tror det er bra på lang sikt. Man får gått den tøffe skolen.

Vil avslutte sesongen sterkt
Hvordan hans første år hos Bretagne avslutter er fortsatt ikke sikkert.

Søndag sykler han Tour de Vendée, før han fortsatt avventer klarsignal til Paris-Bourges og Paris-Tours.

- Jeg syklet det (Vendée) i fjor også, så jeg kjenner litt til det. Det gjelder å spille kortene sine riktig. Det var harde avsluttende runder i fjor, og som vanlig i franske ritt blir det mye støting. Er jeg smart, har jeg gode sjanser. Jeg føler formen er bra, og jeg har trent bra i det siste. Det er ikke så mye annet å finne på i Bretagne, så det er lett å holde fokus, smiler Stake Laengen.

Dette er lagene som har søkt om lisens for World Touren og prokontinental
Lag med World Tour-lisens for 2014
Ag2r La Mondiale
Belkin
BMC Racing
Cannondale
FDJ.fr
Garmin-Sharp
Lotto-Belisol
Omega Pharma-Quick Step
Argos-Shimano
Katusha
Saxo Bank
Trek Factory Racing

Lag som søker World Tour-lisens
Astana
Lampre-Merida
Movistar
Orica-GreenEdge
Europcar
Sky

Lag som søker prokontinentallisens
Accent.Jobs-Wanty
Androni Giocattoli
Bardiani-CSF
Caja Rural-Seguros RGA
CCP Polsat Polkowice
Cofidis
Colombia
Drapac
IAM Cycling
MTN-Qhubeka
RusVelo
NetApp-Endura
Novo Nordisk
Topsport Vlaanderen-Baloise
UnitedHealthcare
Yellow Fluo

Kommentarer til denne saken