Stake Laengen jakter ny proffkontrakt

Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)

- De har gitt uttrykk for at de ønsker å forlenge, sier nordmannen.

25.06.13 17:34

I fjor måtte Vegard Stake Laengen ut på en desperat lagjakt på høsten.

Team Type 1, laget han syklet for, skulle utelukkende satse på ryttere med diabetes. Det betydde at nordmannen måtte finne seg et nytt lag.

Bretagne-Séché Environnement endte opp med å bli Stake Laengens nye arbeidsgiver, men der ble det bare ettårskontrakt. Derfor står Stake Laengen uten kontrakt etter årets sesong.

Les også: Fortsetter proffkarrieren i Frankrike

Positive vibber
Likevel virker ikke 24-åringen til å stresse nevneverdig med tanke på fremtiden.

- Foreløpig er det tidlig. I litt mindre lag begynner man ofte å snakke om ny kontrakt i juli/august, sier Stake Laengen til procycling.no.

- Men jeg har pratet litt med ledelsen. De er i utgangspunktet positive til meg og har bedt meg om å ikke hoppe på et annet lag før de har snakket med meg. De vil være informert og har gitt uttrykk for at de ønsker å forlenge, selv om vi ikke har snakket konkret.

Stake Laengen trekker frem både positive og negative sider ved laget.

- På mange måter har det vært som jeg trodde. Det er ikke alt som er topp, men det hadde jeg regnet med. Det viktigste er et bra rittprogram, og så får man heller ofre litt andre ting. I år har jeg kjørt mange fine ritt, og det blir mange fine ritt fremover også. Det er viktig.

Han trekker også frem mangelen på gode resultater som en grunn til at det er vanskelig for ham å finne seg en ny arbeidsgiver. I løpet av året har derimot ledelsen i Bretagne-laget sett en Stake Laengen som har vært i utallige brudd og ofret seg for lagkamerater. Slikt blir satt pris på.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Språkbarriere
Språket har vært en ulempe for Stake Laengen helt siden han kom til Bretagne. Alle rytterne, utenom nordmannen og argentinske Eduardo Sepulveda, er nemlig franske. Deres morsmål er også hovedmålet når laget samles.

- Det er en hyggelig gjeng, men man havner litt utenfor når man ikke behersker språket 100 prosent. Jeg kommer ikke helt inn i den indre kretsen til lagkameratene. Når det går fort på fransk og gjerne med litt vitser rundt middagsbordet, faller jeg lett ut. Jeg har lært en del, men det tar tid å lære seg et nytt språk.

Selv om han kan snakke engelsk med en del på laget, skulle 24-åringen gjerne sett at et annet språk enn fransk var hovedspråk.

- Det hadde jo vært en fordel ved et mer internasjonalt lag. Det hadde vært lettere med kommunikasjon, men det er en utfordring, og det er bra med tanke på fremtiden at jeg lærer et nytt språk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mye ritt
Stake Laengens beste resultat hittil i sesongen er 15. plassen fra Tro Bro Leon i april. Han føler dog han har utviklet seg fra forrige sesong.

- Jeg føler jeg har tatt et steg. Jeg har utviklet kjørestyrken min, men mangler å få det ut i resultater, og det er jo det som teller i sykling. I fjor hadde jeg én seier, mens jeg ikke har noen i år. Jeg prøver å tenke langsiktig, men det har kanskje blitt litt mye ritt i det siste. Det tar på hodet og overskuddet. Da blir det vanskeligere med resultater, men det er bra på lang sikt, sier 24-åringen, før han legger til:

- Nå skal jeg ha ferie, før juli blir en treningsmåned, og så begynner det med ritt igjen i august. Da skal jeg prøve å kjøre litt færre ritt. Nå har jeg nesten kjørt ritt hver uke, og jeg har aldri kjørt mer ritt enn jeg har i år. Det er også fordelen med et fransk lag, det blir utrolig mange ritt. Jeg slet litt med få ritt i fjor og mye reising til rittene. Det har vært bedre i år, og det er mye mer kontinuitet enn i fjor.

Satser på høyden
Helt ferie blir det likevel ikke. Etter at NM markerte slutten på den første halvdelen av sesongen har Stake Laengen tatt det rolig på hjemmebane. Torsdag er han imidlertid på vei tilbake til Bretagne, før turen går på høydeleir til Sestriere, sammen med broren Øystein, som sykler for OneCo Trek Cycling Team.

- På søndag reiser jeg til Sestriere, hvor jeg skal være tre uker på høydetrening. Det har jeg aldri gjort før, men håper det gir positivt utslag og en god høst. Jeg kjører bil til Sestriere som ligger på 2000 meter. Det er alltid viktig å få slappe av noen dager, men man kan ikke slutte å sykle for lenge. Jeg får ladet batteriene litt i Sestriere også. Jeg er på samme sted hele tiden, og det er mye roligere enn å sykle ritt.

Stake Laengen har ikke fått rittplanen for resten av sesongen ennå, men regner med å være tilbake i konkurranse i slutten av juli eller starten av august.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.