RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Startskudd for nye Premier League-milliarder

Foto: Daniel Munoz / Reuters
Lørdagens serieåpning innleder tidenes mest lukrative periode i den engelske eliteserien.

På tre år skal snaut 50 TV-milliarder deles ut.

Den nye kringkastingsavtalen i Premier League er historisk god. Klubben som står igjen som seriemester om ni måneder, kan vente seg over 100 millioner pund i TV-inntekter. Det tilsvarer rundt 890 millioner kroner.

TV-avtalen sikrer også bunnlaget mer mediepenger enn hva regjerende seriemester Manchester United (540 mill. kroner) fikk forrige sesong.

Samlet vil de engelske eliteklubbene håve inn 48,8 milliarder kroner fram til 2016. Til sammenligning var Premier Leagues omsetning i 1999 på 3,5 milliarder.

Det er først og fremst den britiske TV-avtalen som gir det store bykset. BSkyB og British Telecom betaler hele 26,8 milliarder kroner for rettighetene til det britiske markedet. Det er en økning på 70 prosent.

De internasjonale rettighetene er ventet å være verdt godt over 18 milliarder kroner.

Klubbene fordeler TV-pengene etter en solidarisk modell. Halvparten av pengene fra den britiske avtalen deles likt, en firedel gis som prispenger etter tabellposisjoner og siste firedel deles etter antall kamper et lag er vist på britisk TV.

Pengene fra den internasjonale TV-avtalen deles likt mellom de 20 PL-klubbene. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere