LILLEHAMMER (Nettavisen): Etter nærmest å ha forduftet fra langrennseliten de siste årene, er Stavås Skistad nå tilbake i verdenstoppen.

Lørdagens sprint på Lillehammer ble imidlertid en gedigen skuffelse for 23-åringen, med en sjokkerende exit allerede i prologen.

Ekstra overraskende er prologexiten ettersom Stavås Skistad har imponert stort under de tidligere sprintene hun har gått denne sesongen. For på sprinten under den nasjonale åpningen på Beitostølen ble det seier og i verdenscupåpningen i Ruka ble det 5. plass.

Det var det imidlertid ikke alle som regnet med.

Konnerud-jenta hadde sitt store gjennombrudd i VM-sesongen i 2019 og ble belønnet med en plass på rekruttlandslaget.

Det ble imidlertid ingen suksess for sprinteren, og i 2021 valgte hun å bryte med landslaget.

Siden den gang har hun satset utenfor landslagssystemet i egen klubb, og det er flere som undrer seg over hvorfor det har fungert bedre for Skistad utenfor landslaget.

Les også: Cramer mener nordmenn tar feil om de russiske utøverne

– Passer ikke inn

Selv har hun tidligere vært åpen om at treningen og belastningen under tiden på rekruttlandslaget fungerte dårlig for henne.

Så hvorfor fungerte det ikke for Stavås Skistad på rekruttlandslaget?

Nå kan du se Norgescupen i langrenn hos Nettavisen!

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn er klar på at hun har noen fysiske egenskaper som skiller seg ut fra det landslagsledelsen er vant til å håndtere.

– Kristine er en helt spesiell utøver som ikke passer inn i et A4-format i trening. Hun responderer på annen type trening enn de andre, mindre volum enn de andre. Det at hun får holde på med et opplegg hun er trygg på og trives med er det riktige for hennes del, sier han til Nettavisen.

– Burde landslaget vært flinkere til å tilpasse seg etter en så spesiell utøver?

– Det er åpenbart at man ikke har lykkes med henne i landslagssammenheng. Dette går inn i en større debatt om alle skal være på landslag eller ikke. Klæbo kjører i praksis et eget opplegg utenfor laget. Stavås Skistad gjør det samme, mens Frida Karlsson og Maja Dahlqvist gjør det i Sverige. Debatten om landslagsmodellen kommer til å fortsette. Det er helt åpenbart at noen blir bedre av å ikke være på lag eller på landslaget, sier Bjørn.

Les også: Svensk stjerne fikk nok. Raser i TV-intervju

– Jeg bør ikke snakke om det

Ovenfor Nettavisen er Skistad selv ordknapp om hvorfor det ikke fungerte for hennes del på rekruttlandslaget.

– Jeg tror at jeg ikke bør snakke så mye om det, sier hun til Nettavisen.

Hun har imidlertid ikke noen problemer med å snakke om hvorfor det har fungert så bra utenfor landslaget.

– Det er at man får lyttet bra til kroppen. Jeg har bare gått ut og gjort det som fungerer hver dag. Det er egentlig det, forteller Skistad.

Langrennssjef Espen Bjervig erkjenner at de ikke lyktes med Stavås Skistad sitt treningsopplegg da hun kom inn på rekruttlandslaget, og mener grunnen til det er hennes sjeldne egenskaper.

– Hun er en ekstrem utøver, med en ekstrem spisskompetanse. Den tradisjonelle langrennstreningen som ofte blir gjort på landslag passer ikke henne helt. Vi lykkes kanskje ikke helt med tilpasningen, sier han til Nettavisen.

Om Skistad blir aktuell for en landslagsplass igjen er Bjervig tydelig på hva de er nødt til å gjøre for at det skal gå bedre på andre forsøk.

– Da må vi rett og slett bare sette oss ned og prate sammen om hvordan vi skal gjøre dette. Det er ikke noe vits å gjøre den samme feilen to ganger.

Les også: Välbe stusser over Bolsjunov: – Han burde være forbannet

Landslagstrener står klar

Og etter en lovende sesongstart har Skistad allerede begynt å legge inn det som kan blir en sterk søknad om landslagsplass neste år.

Om det blir tilfelle står Stig Rune Kveen klar for å ta henne imot. Han har ikke trent 23-åringen før, men fikk et godt inntrykk av henne under verdenscuphelgen i Ruka.

– Det er en veldig spennende løper, og jeg liker typen. Hun er offensiv og tørr å ta føring fra start. Hun har en veldig tøff «attitude». Jeg håper hun fortsetter fremgangen og at vi får jobbe tett med henne videre, sier han til Nettavisen.

Han har også troen på at landslaget i så fall skal klare å tilpasse seg Skistad bedre enn forrige gang hun var i landslagssystemet.

– Jeg tror vi skal få til det. Personlig har jeg jobbet med krevende utøvere før, sier den tidligere Petter Northug-treneren og ler.

Les også: Iversen-seanse får NRK-profilen til å reagere kraftig: – Dette er ikke riktig

– Kommer til å bli irritert

Før en eventuell landslagsplass blir et faktum skal Skistad ut å konkurrere på Lillehammer. Lørdag morgen venter sprint i fri teknikk, noe som tradisjonelt sett er 23-åringens favorittøvelse.

Torgeir Bjørn har store forhåpninger til henne siden løypene på Lillehammer passer henne enda bedre enn de hun har gått i tidligere i år.

– Det er først her på Lillehammer at hun kommer helt i sin rett, med en skøytesprint i en løype som favoriserer en løper som er rask i starten, som kan gå bredt og nærmest sperre feltet, sier eksperten.

Les også: Slutt med hetsingen av langrennsjentene

Konnerud-jenta har som mange ganger nevnt en særegen måte å gå på, noe som tidligere har skapt frustrasjon hos konkurrentene hennes. Bjørn tror det vil skje igjen i lørdagens sprint.

– Det er ganske mange svensker og andre som kommer til å bli irritert i løpet av den sprinten på lørdag. Det er noe av det jeg gleder meg mest til å se, hvordan hun gjennomfører de heatene og hvordan de andre reagerer på det, sier han.

Skistad vil selv ikke gå ut med noe resultatmål før rennet, men hun håper å kjempe i toppen.

– Det blir spennende. Det er første skøytesprinten i år.