PLANICA (Nettavisen): Da utøverne som var tatt ut til å gå VMs første distanse skulle presenteres, var Kristine Stavås Skistad den eneste som møtte opp uten munnbind. Det vakte oppsikt i salen.

– Jeg er ganske avslappet når det kommer til sykdom. Jeg tror det var valgfritt her, og så har vi munnbind på når vi reiser og på hotellet og sånt, forklarer 24-åringen på spørsmål om hvorfor hun stilte opp uten.

Hun er en av fire norske jenter som stiller på torsdagens sprint. Anna Svendsen og søstrene Udnes Weng stilte alle med munnbind da de møtte pressen dagen før skirennet. Stavås Skistad valgte altså en annen tilnærming til situasjonen.

Halfvarsson uforstående til nordmennene

Svenske Calle Halfvarsson stiller seg uforstående til de norske rutinene og er glad for at det svenske laget ikke kjører helt det samme løpet.

– Jeg vet ikke hvorfor de kjører så hardt på det ennå. Jeg forstår at man tester seg hvis man kjenner noen symptomer, men da holder man seg uansett borte fra de andre. Jeg forstår ikke hvorfor. Er man syk, så er man syk og da holder man seg borte fra de andre. Jeg synes det er litt overdrevet, sier Halfvarsson til Nettavisen.

Den svenske langrennsveteranen mener det skal mye til å bli syk.

– Vi er samlet her i gruppen og har ingen utenforstående som kommer inn med virus. Jeg tror vi kan ta det ro med tanke på det.

Det norske laget tester alle som kommer inn i laget, men svenskene virker å ha en mer avslappet holdning til Covid-testing under mesterskapet.

– Man kjenner om man er syk eller frisk, mener han.

Les også: Slår tilbake mot svenskene: – De har vel bodd på Mars

Har rutiner på testing

Landslagstrener Stig Rune Kveen forklarer at de ikke nødvendigvis tester så mye som svenskene skal ha det til.

– Vi tester kun på symptomer og så tester vi på dag en og tre. Dersom det kommer en ny gruppe inn i en leir, så tester man dem som kommer de dagene. Det tror jeg gir en trygghet.

Landslaget har vært nøye rundt smittespredning i forkant av mesterskapet i Slovenia. Under mediedager har pressen fått beskjed om å holde avstand til løperne og gjerne bruke munnbind. Utøverne selv har også vært svært forsiktige i forkant av VM. Johannes Høsflot Klæbo har blant annet uttalt at han sannsynligvis ikke kommer til å møte kjæresten, som kommer fra Canada for å heie han fram.

Les også: Gir Norge slakt: – Ser ut som dritt

Mener testene er usikre

Svensken antyder at testingen kan oppleves som en forstyrrelse – også med tanke på at det er mulig å avlegge en falsk positiv test.

– Man vet aldri med de testene. For meg hadde det vært rart om man kjenner seg frisk og klar på samme dag som man skal konkurrere, men så går man ikke løpet fordi en covid-test viser positivt. Det synes jeg ville vært merkelig og derfor er det greit å bare la det være.

Han fortsetter:

– Hva gjør de om de får en feil test? Det føles ikke ut som de prøvene alltid er riktige, sier den svenske langrennsløperen.

VM i Planica starter 22. februar og avsluttes 5. mars. Sprinten, som Stavås Skistad skal delta i, starter med prolog klokken 12:00. Finalene starter 14:30.