RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP/Scanpix)

Steelers-triumf i Super Bowl

Sist oppdatert:
For et comeback av det gamle topplaget Pittsburgh Steelers. Laget kloret seg med i sluttspillet, og avslutter sesongen med å vinne selveste Super Bowl.

Steelers ble åpenbart inspirert av Rolling Stones. Mick Jagger & co. underholdt i pausen, blant annet med «Start me up».

Som sunget, så gjort: Steelers gikk rett på banen og Willie Parker fullførte et løp på 75 yards, det lengste touch down-løpet i Superbowls 40-årige historie. Deretter tok laget med seg ekstrapoenget og det hadde bare gått 22 sekunder av 3. quarter.

Der og da snudde Pittsburgh Steelers Super Bowl.

26 år siden sist
Stålbyen har en stor Superbowl-historie, men den begynner å bli falmet. Laget må tilbake til 1980 for sin siste triumf. For lagets trener har det vært 12 sesonger uten triumf før laget kunne ta imot trofeet i Detroit i natt.

Superbowl XL startet med at Aretha Franklin sang den amerikanske nasjonalsangen foran 90 millioner TV-seere. Det «norske» laget Seattle Seahawks åpnet best da lagene kom igang.

Første quarter startet slik kampen ble spådd på forhånd: Det kjappe Seahawks-angrepet utsatte det sterke Steelers-forsvaret for alvorlige prøver. To ganger var Seahawks nær ved å få touch down.

Første gang ble touch down annulert fordi en Seahawks-angriper holdt forsvaret unna med ulovlige midler, andre gang glapp ballen ut av hånden på en mottaker.

Som en parallell til årets sesong kom Steelers sent i gang. Fra starten fikk ikke laget til noe som helst fremover på banen.

Dermed ble 1. quarter en målfattig affære helt til Seahawks Josh Browh scorer en field goal fra 47 yards da det gjenstår kun 22 sekunder.

Tre poeng
De vanligste måtene å score på i amerikansk fotball er touch down og field goald. Touch down (å ha kontroll på ballen bak motstanders dødlinje) gir seks poeng direkte, og mulighet til å score enda et poeng ved så sparke ballen over tverrliggeren (field goald).

Vanlig field goal (å sparke ballen over tverrliggeren underveis i kampen) gir tre poeng.

Stjal ballen
I starten av 2.quarter virket Pittsburgh Steelers mer med på notene, og de begynte å få det korte pasningsspillet til å sitte. Men så ble en langpasning fra quarterback Ben Roetlhisberger fanget opp av Seattle (interception) og Steelers mistet ballen.

Dermed stod de fortsatt med null poeng.

Senere i omgangen led Steelers quarterback et nytt nederlag, da han ble taklet av forsvaret (sacked).

Men Roethlisberger kontret umiddelbart med en langpasning på 37 yard som ga laget sjansen til en touch down.

Den sjansen løp Roethlisberger selv inn til touch down og førte Steelers opp i ledelsen mot slutten av 2. quarter.

Lagene tok pause med 7-3 ledelse for Steelers etter at Seahawks misset et field goal-forsøk fra 55 yards i sluttsekunden av 2. quarter.

Knallstart etter pause
Steelers avsluttet første halvdel med et lite overtak, og sjokkstartet etter pause med et rekordlangt løp og påfølgende field goal.

Men Seattle Seahawks lot seg ikke skremme, og gikk rett i angrep. Angrepet ender med et field goal-forsøk. Men Seahawks bommer igjen, lagets andre field goal-miss i kampen. Dermed fikk Steelers tilbake ballen på stillingen 14-3.

Seahaws kommer tilbake
Akkurat idet Steelers begynte å få grep, ble en ny pasning intercepted og nå er det Seattle Seahawks som legger ut på et langt løp (74 yards). First down på 20 yard forvandles til touch down og ekstrapoeng, og stillingen er 14-10.

3. quarter ebbet ut med at Seattle Seahawks demonstrerte at de fortsatt kan sitt kjappe pasningsspill, og lagets quarterback Matt Hasselbeck var sikker med pasningshånden. Det hjalp ham imiderltid ikke fra å bli utsatt for en ydmykende sack. Deretter ble hans neste kast intercepted og Steelers overtok ballen.

Ny Steelers-touch down
Kanskje tapte Seattle Seahawks kampen på dette angrepet. Den gode Seahawks-perioden endte demoraliserende, uten poeng. Og Steelers brukte bare noen få angrep før Antwaan Randle El kastet ballen 45 yards til Hines Ward, som sikret laget en ny touch down.

Så fort kan det snu i amerikansk fotball.

Med ekstrapoenget stod det plutselig 21-10 til Pittsburgh, og Steelers hadde plutselig stålgrep på den jevne kampen. Samtidig begynte Seahawks å få dårlig tid.

Ny sack av Seahawks quarterback Hasselbeck, og kampen var for alle formål over. Seahawks må dra tilbake til den norske kolonien i Seattle uten noe trofé.

Det skal til stålbyen, Pittsburghs femte - og det første på 26 år.

Pittsburgh Steelers - Seattle Seahawks:

Seahawks 0-3. Field goal, Josh Brown 3:39 1.quarter.

Steelers 7-3. Touch down Ben Roethlisberger, 6:20 2. quarter.

Steelers 14-3. Touch down Willie Parker, 0:22 3. quarter

Seahawks 14-10. Touch down Jerramy Stevens, 6:45 3. quarter.

Steelers 21-10. Touch down Hines Ward, 8:56 4. quarter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere