Gå til sidens hovedinnhold

Stefan ble trener for Skeids 8-åringer, men fikk aldri spørsmål om politiattest: - Det er skremmende

Foreldretrener reagerer kraftig på det han mener er manglende rutiner hos Skeid. Fotballklubben sier de tar grep.

OSLO (Nettavisen): - Det er jo klubben som burde kommet til meg og sørget for at jeg søkte og fikk politiattest før jeg kunne trene barna. Det kan ikke være sånn at man selv må etterspørre det, det blir helt feil, forteller Stefan Dahlgren til Nettavisen.

Han er skremt av erfaringene han har gjort seg etter at han i sommer ble bedt om å bidra som trener for sønnens 8-årslag i fotballklubben Skeid.

En glipp, svarer Skeid. Les klubbens tilsvar lenger ned.

- Ble aldri spurt om politattest

Dahlgren er daglig leder i Barnas Trygghet, en organisasjon som jobber med å redusere vold og overgrep mot barn.

Han forteller til Nettavisen at han selv fikk se med egne øyne hvor enkelt det er å sno seg unna politiattestordningen om man ønsker det og klubbene ikke har gode nok rutiner.

- Jeg har stilt opp på treninger og kamper, og vi har planlagt en tur i høstferien med hele laget, men etter hvert reagerte jeg på at jeg aldri ble spurt om politiattest. Da sendte jeg en e-post til klubben og spurte om hva som var rutinene rundt det, og fikk svar tilbake med en lenke til klubbens hjemmesider der man kunne søke selv, sier Dahlgren.

Han reagerer sterkt på at det er han selv som måtte ta initiativ før noe ble gjort.

Det er mange meninger om politiattestordningen, men per dags dato er den et av få konkrete virkemidler klubber og idrettslag har for å hindre at u skikkede personer får ansvars- og tillitsforhold overfor mindreårige.

Les også

NIF vil endre politiattest-ordningen. Mener overgripere kan lure seg inn i idretten: - Helt uholdbart

Idrettsstyret har vedtatt at alle idrettslag i Norge er pliktet til å be frivillige og ansatte over 15 år om å vise frem en plettfri vandel før de eventuelt blir gitt arbeidsoppgaver hvor man har ansvar- og tillitsforhold overfor barn.

Det er imidlertid ikke alltid at klubber og idrettslag er like flinke med å følge ordningen.

- Det går ikke an!

Enda mer oppgitt ble Dahlgren da han tok opp problematikken med en av lederne for et av klubbens guttelag.

Han skal nemlig heller ikke levert noen attest.

- Han fortalte at han ble bedt om å levere attest i fjor, men at det hadde gått helt i glemmeboka. Da ringte jeg NFF og sa klart ifra om at det ikke går an at en fotballklubb skal ha så dårlige rutiner, forklarer Dahlgren.

Han er skuffet over at ordningen ikke har blitt tatt mer på alvor hos Oslo-klubben.

- Det er skremmende at klubbene har så dårlige rutiner, for dette er en arena der vi vet det foregår overgrep og at overgripere kommer i kontakt med barn på en veldig enkel måte, sier Dahlgren.

Han tror flere klubber i Norge er naive.

- Ja, man er jo det. Man tenker at folk er så ålreite, så det trenger vi ikke stresse med. Et annet aspekt er at man i barnefotballen ofte trenger litt hjelp til å ta en trening eller følge på en kamp, og da blir det ikke noe politiattest. Derfor blir det gjerne helt tilfeldige folk som sikkert er kjempeålreite, som tar den jobben. Når man da gjør det noen ganger, og på den måten kommer inn i en klubb, vil jeg tro den politiattesten ofte dreneres. «Nå har vi brukt ham så mange ganger, så nå fungerer dette fint». Helt til det ikke funker.

- Og da er prisen høy?

- Den er dessverre altfor høy, sier Dahlgren.

- En glipp

Jørgen W. Bjerke, styreleder i Skeid, erkjenner at kritikken fra Dahlgren er berettiget.

- Hvis han opplever å kunne være foreldretrener uten å ha levert politiattest, så er ikke det riktig. Det er sånn sett en fin påminnelse om at vi må være enda mer nøye og strengere med at det skal leveres inn, sier Bjerke til Nettavisen.

- Vi og de fleste andre idrettslag drives av frivillige og foreldre, så det hender jo at slike administrative ting kan glippe litt, uten at det er noen unnskyldning.

Les også

Bjørn ville fornye politiattesten sin fra 2014. Det som skjedde skaper reaksjoner: - Kunne i teorien fortsatt holdt på selv om jeg var en overgriper

Styrelederen mener klubben vanligvis er flinke med å følge opp politiattestordningen, men at det har skjedd en glipp.

- Dessverre var vi ikke kjent med at han hadde noen rolle i Skeid. Vi har over hundre tillitsverv i klubben, og er helt avhengig av at den enkelte årgang melder inn hvem som bidrar i ulike verv. Da har vi rett og slett glippet som klubb når Dahlgren har fått ha trenerrolle uten at vi var klar over det. Så her må vi skjerpe inn kontrollen på hvem som har verv i årgangene våre, og vi er allerede i gang med det, forklarer Bjerke.

Han forteller at de blant annet har sendt ut en påminnelse til alle laglederne i klubben.

- Vi vet at for de fleste årganger så er dette i sin skjønneste orden. Det står også tydelig i klubbhåndboka vår, sier Bjerke.

Les også

Maria (27) jobber med å hindre overgrep. Så ble kollegaen pågrepet: - Jeg fikk det rett i fleisen

- Klubben tar det på alvor

Styrelederen er tydelig på at Skeid skal være et trygt sted for barn og ungdom å være.

- Hvis Dahlgren tror at vi ikke tar det på alvor så skjønner jeg at han synes det er skremmende, men vi gjør absolutt det. Jeg tror de fleste andre lagledere ikke vil kjenne seg igjen at vi som klubb ikke har tatt det på alvor. Men det er åpenbart at noe har glippet her. Det er bra at noen følger med for dette skal vi ha på plass, sier Bjerke.

Han mener at Skeid i tillegg til politiattestordningen har flere styrker som gjør at de kan gi et trygt og godt tilbud til barna.

- Vi har et mål om at det skal være én trener per femte spiller. Det er ikke bare for å gi et godt sportslig tilbud til barna, men også for å kunne bygge et trygt miljø med mange voksenpersoner til stede, sier Bjerke.

Norges Idrettsforbund jobber i dag med å endre politiattestordningen. Politet har nemlig sluttet å godta søknader om fornyede politiattester hvert tredje år dersom jobben eller vervet er i samme klubb eller idrettslag.

- Sånn som den er i dag er den generelt sett en falsk trygghet, mener Håvard Øvregård, seniorrådgiver for verdiarbeid i NIF. Les mer om det her.

Her kan du lese alle sakene våre i artikkelserien om overgrep i idretten. Vil du tipse Nettavisens journalister om noe? Ta kontakt på e-post her.

Les også

Politiet får inn over 400.000 søknader om politiattest i året. Alle blir sendt til dette kontoret i Vardø

Kommentarer til denne saken