Virpi Kuitunen ble som ventet for sterk for Steira i spurten, etter at duoen hadde fulgt hverandre gjennom hele løpet. Men det ble et fantastisk sølv på Steira, men enda mer fantastisk var det at Therese Johaug i sin VM-debut gikk inn til bronse.

Holdt unna for Saarinen
Johaug lå lenge sammen med Steira og Kuitunen i tet, men måtte slippe etter to mil. Hun klarte imidlertid å holde unna for finske Saarinen, som nærmet seg bakfra på den siste mila, men mot slutten så økte faktisk Johaug avstanden ned til sin skarpeste utfordrer om bronsen.

Norsk sølv og bronse, altså - en fantastisk avslutning for de norske jentene i Sapporo. Og for en VM-debut av 18 år gamle Johaug.

- Det er skikkelig stort. Jeg har ikke ord for det. Jeg måtte kjempe alt jeg hadde, pine meg sjøl, og jeg tenkte på alle de harde øktene jeg har hatt. Det er så stort og så artig, sa Johaug til NRK etter at bronsen var sikret.

På forhånd hadde hun håpet å bli blant de 30 beste.

- Det er jo et VM. Alle legger opp formen til dette, forklarte hun. Men så sliten som hun var etter målpassering, har hun aldri vært før.

Steira fornøyd og imponert
Marit Bjørgen ble nummer ni, slått med nesten tre og et halvt minutt. Vibeke Skofterud var over seks minutter etter Kuitunen.

Steira var som vanlig et eneste stort glis etter sølvet.

- Jeg er utrolig godt fornøyd. Jeg skjønte at jeg måtte gjøre mye av jobben selv, siden Kuitunen bremset foran for å få opp Saarinen. Men jeg setter dette sølvet veldig, veldig, veldig høyt, sa hun.

Steira var også mektig imponert av Johaug.

- Helt rått. Jeg er utrolig imponert. Ikke bare tar hun medalje, men hun gjør det på en sånn måte også. Hun er med og preger løpet og gjør mye jobb selv. Veldig sterkt, sa Steira.

Batteriene holdt
- Vi så ganske tidlig at Kristin ville bli nummer en eller to, så vi jobbet ganske hardt for å beholde bronsen til Therese. Hun gjorde en imponerende innsats, jobbet på i absolutt alle motbakker, og batteriene holdt helt inn. Dette var over all forventning, strålte sportssjef Åge Skinstad til NRK etter løpet.

At en 18-årig debutant går inn til bronse, karakteriserer Skinstad som "sjelden".

- Hun har gått fort i hele år, helt siden Beitostølen, og hun datt jo faktisk i starten også. Hun var nest sist ut fra stadion, og brukte de første tre-fire kilometrene på å komme seg opp igjen. Etter det er hun med på å styre løpet. Hun eier jo ikke respekt. Hun er veldig god til å gå med høy smerteterskel, hun presser på selv om hun er sliten, oppsummerte sportssjefen.