Dette blir bekreftet torsdag kveld.

Holmenkollen skifestival går uten publikum på grunn av spredningen av coronaviruset, opplyser Oslo kommune i en pressemelding.

– På grunn av coronavirusutbrudd i Norge har Oslo kommune i nært samråd og samforståelse med nasjonale helsemyndigheter besluttet å avlyse publikumsarrangementene i forbindelse med Holmenkollen skifestival, står det.

Se pressekonferanse med Holmenkollen skifestival og Norges Skiforbund øverst i saken!

T-banen

Det innebærer at skiarenaen stenges for publikum, og folk anmodes om ikke å oppsøke områdene utenfor arenaen i helgen.

CORONAVIRUSET: Live nyhetsstudio

– Vi er spesielt bekymret for situasjonen med store folkemengder på T-banen, i kombinasjon med tidligere erfaring med høyt alkoholkonsum blant publikum. Vi må gjøre alt vi kan for å utsette smittespredning så lenge vi kan, sier kommunaldirektør Svein Lyngroth i byrådsavdelingen for eldre, helse og arbeid i pressemeldingen.

- Vi tror det er mange ukjente smittebærere som vi ikke vet om. Holmenkollen er et stort arrangement, i fjor var det drøyt 38.000 som hadde betalt. Det eneste offentlige transportmiddelet er t-banen, og det er tettere rundt vanlig rushtid, forklarte Tore Steen, smittevernoverlege ved Oslo kommune under torsdagens pressekonferansen.

Torsdag opplyste Folkehelseinstituttet at totalt 86 personer i Norge er smittet av viruset.

– Det er et begrenset antall smittede vi kjenner til, og vi må regne med at det er flere enn de 86 som er smittet, sa områdedirektør Geir Bukholm under en pressekonferanse i forbindelse med at rennene blir avlyst for publikum.

Smittevernoverlege Steen i Oslo kommune sier at disse ukjente smittebærerne kan utgjøre en fare for at flere kan bli smittet.

– Helsetjenesten i Oslo er ganske presset. Vi holder hodet over vannet, men det er mye å gjøre nå. Folkehelseinstituttet mener det er ganske betydelig risiko for smitte under dette arrangementet, sa han under pressekonferansen. I pressemeldingen står det at det særlig er ved bruk av T-bane til og fra rennene at man ser fare for spredning av virussmitte.

– T-bane er tradisjonelt folks hovedtransport til og fra arrangementet. Erfaring fra tidligere er for det første at det vil være svært tett ansamling over lange perioder på stasjonene og tettpakkede vogner som vil medføre stor smittefare, står det.

– Berusede personer øker ytterligere risiko for smittespredning ved sin atferd fordi det er grunn til å frykte at de ikke vil etterleve generelle smittevernråd. Risiko for smittespredning vil derfor være vesentlig større enn ved fulle T-baner knyttet til for eksempel rushtid.

Det konkluderes med at gjennomføring av arrangementet med publikum vil føre til økt risiko for spredning av smitte, og at det vil bidra til økt belastning på en presset legevakt og primærhelsetjeneste.

Etter flere dagers vurdering, der helsemyndighetene har fulgt med på smittesituasjonen i Oslo-området, er konklusjonen at det ikke er trygt at så mange mennesker samles i Holmenkollen.

– Helsedirektoratet støtter Oslo kommunes vurdering og avgjørelse basert på Folkehelseinstituttets faglige råd og vår vurdering av mulige konsekvenser for befolkningen og helsetjenesten, sier lege og fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet.

Det er verdenscupkonkurranser i langrenn, hopp og kombinert. Hopprennene i Holmenkollbakken er innledningen på årets Raw Air, med konkurranser også i Lillehammer, Trondheim og Vikersund.

Det var ventet mer enn 30.000 tilskuere til rennene i Holmenkollen kommende helg.

Kollen er kjent for folkefesten, med tusenvis av mennesker både på stadion og ikke minst langs langrennstraseen i Nordmarka under tremila og femmila.

Som en følge av coronaviruset er det flere arrangementer verden rundt som blir avviklet uten publikum som sikkerhetstiltak for å hindre ytterligere spredning.

Usikkerhet

Allerede tidligere torsdag ble det meldt at en avlysning ble vurdert. Det fortalte helsedirektør Bjørn Guldvog, Ifølge NTB sa han at det først og fremst var snakk om en vurdering rundt selve arrangementet, som publikumstilstrømning.

- Jeg vil understreke at det ikke er noen som setter spørsmål ved om aktørene kan gjennomføre arrangementet. Det er den store tilstrømmingen av mennesker fra mange ulike steder som vi vil vurdere risikoen i forhold til. Det er både knyttet til transporten opp og ned fra sentrum og inn og ut av landet, samt aktivitetene som skjer i Holmenkollen-området under festivalen, sa Guldvog til NTB da.

Les også: Corona: Er vi verdensmestre i absolutt alt her i landet?

Daglig leder i Holmenkollen skifestival, Kristin Vestgren Sæterøy, sa til NTB tidligere torsdag at hun ikke hadde fått noen beskjeder som skulle tilsi at det ikke ble arrangement som planlagt i Kollen til helgen.

- Vi er i arrangementsmodus i dag som vi var i går, sier hun, og la til at hun ventet å bli involvert i en siste beslutning rundt dette i løpet av torsdagen.

Fredag skulle det vært hoppkvalifisering, som også var første renn i Raw Air.

Lørdag var det ordinært hopprenn, kvinnenes 30 kilometer fellesstart og kombinert på programmet, mens det skulle avsluttes med 50 kilometer for menn søndag.

Holmenkollen skifestival skulle opprinnelig innledes fredag. Det var ventet rundt 30.000 tilskuere til arrangementene fredag, lørdag og søndag.