HOLMENKOLLEN/AKERSGATA (Nettavisen): Onsdag morgen kom IOC-president Thomas Bach med kontrabeskjeden om russiske utøvere.

Etter å tidligere ha uttalt at russerne kan være på vei tilbake i idretten, så slo han standhaftig fast på et IOC-møte i Seoul at «sanksjonene mot Russland, Belarus og deres regjeringer skal og må opprettholdes».

Uttalelsen ble møtt med stor positivitet i Norge-leiren, men den russiske langrennsløperen Veronika Stepanova møter nyheten med sinne.

Les også: IOC-presidenten snur om Russland

Stepanova slår tilbake

Stepanova forteller i en melding til Nettavisen på at hun har sett seg lei av at IOC-presidenten har vinglet fram og tilbake med uttalelsene sine.

– Det har kommet mange ord fra Mr. Bach, som tydelig sliter med en splittet personlighet om temaet, de siste månedene. Men det er hans gjerninger som taler for seg selv, og de snakker høyt, skriver Stepanova til Nettavisen.

Onsdag har langrennsherrene pressetreff i Holmenkollen. Der opprettholder flere utøvere sin kritikk av russerne, og kommer samtidig med en oppfordring om tydeligere kommunikasjon fra IOC og FIS.

Både Erik Valnes og Even Northug uttaler til Nettavisen at de deler Stepanovas syn på at Bach vingler for mye i uttalelsene sine, og mener at de burde vært mye tydeligere fra start. I motsetning til Stepanova, så var de derimot glad for at Bach omsider hadde snudd.

Harald Østberg Amundsen legger ikke skjul på hva han syns om Stepanovas uttalelser, når Nettavisen legger de fram for han.

– Nei, hun er jo … Jeg tror ikke at jeg kommer til å bli bestevenn med henne, uansett hva som skjer i fremtiden. Om vi møtes på samme WC-renn om 10 år så spørs det om vi slår av en god prat, sier Østberg Amundsen til Nettavisen.

Han forteller videre at han stusser over motstanden Stepanova gir, og sammenligner det med andre russiske utøvere.

– Jeg har hørt om de andre som har prøvd å komme seg ut av det her, og nærmest prøvd å bytte nasjon. Det er et rimelig tydelig tegn, og jeg regner med at han ikke støtter dette her.

Les også: Satt ut av den svenske rivalen: – Hun skremmer meg

– Skremmer det dem så mye?

I talen sin uttalte Bach at IOC råder de internasjonale føderasjonene til å ekskludere utøvere fra Russland og Belarus som et proaktivt tiltak.

Ovenfor Nettavisen stiller Stepanova seg svært kritisk til de proaktive tiltakene.

– Hva slags proaktive tiltak? Mot meg, en 21 år gammel skiløper fra ingenmannsland? Skremmer tanken på at jeg vinner enda et skiløp for Russland virkelig IOC så mye?!

Bach presiserte i talen sin at utøvere egentlig ikke skal straffes for sin regjerings handlinger, men at dette er et unntak.

– Dessverre, i denne unike situasjonen, er den eneste løsningen å ikke la utøvere delta, ene og alene på grunn av passet deres, sier han.

Les også: Nektet å skrive under på ellevill doping-kontrakt