Fredag kveld sparkes fotball-EM i gang. Oppgjøret mellom Italia og Tyrkia på Stade Olimpico i Roma blir første kamp i mesterskapet, som skal spilles rundt om i Europa.

Logistikken rundt turneringen har imidlertid vært vanskelig siden koronapandemien brøt ut i starten av 2020. EM skulle i utgangspunktet vært spilt sist sommer.

LES OGSÅ: 10 ting du må vite før EM starter

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har stått ved avgjørelsen om at mesterskapet skal spilles i flere ulike byer rundt om, men hvordan det hele skal løses med tanke på tilskuere har lenge vært uklart. Slik det er nå, ser det ut til å kunne bli både hjemme- og bortefans på de fleste arenaene i EM, men det finnes begrensninger.

LES OGSÅ: Trekant-drama, utroskap og divanykker: Fotballfruene skrur opp EM-feberen(+)

- Skandaløst

Italia, som altså er vertskap for åpningskampen og totalt tre gruppekamper, har blant annet bestemt at de kun vil tillate besøkende fans fra Schengen-området. Det betyr dermed at Tyrkia ikke får ha egne supportere på tribunen i fredagens kamp.

Smittesituasjonen er grunnen til at italienerne tok denne avgjørelsen torsdag, men den har ikke blitt tatt godt imot. I Tyrkia reageres det nå voldsomt.

- Dette har nærmest eksplodert i Tyrkia og det har blitt en diplomatisk krise, skriver avisen La Repubblica, som har dekket saken tett.

LES OGSÅ: Fem grunner til at Italia vinner mot Tyrkia

Selv ikke tyrkiske fans som allerede har kjøpt billett til kampen, slipper inn i Roma.

Den tyrkiske avisen Fotomac omtaler det hele som en «skandaløs avgjørelse» og mener det er andre årsaker enn covid-19 som ligger bak beslutningen.

Anspent forhold

Situasjonen mellom Italia og Tyrkia har vært anspent den siste tiden og denne saken hjelper ikke akkurat på å lette trykket mellom de to nasjonene.

Bakgrunnen for den småampre stemningen er at Italias statsminister Mario Draghi i april kalte Tyrkia-president Tayyip Erdogan for en diktator.

LES OGSÅ: EM-profilen hevdes å være Solskjærs våte drøm. Nå kommer ekspert med nedslående beskjed: - Det minsker muligheten for en overgang

- Det er uforskammet og en mangel på respekt, svarte Erdogan ifølge Reuters.

Italias landslagssjef Roberto Mancini har ikke kommentert bråket rundt tilskuerne til åpningskampen, men hyllet sin kommende motstander på en pressekonferanse ifølge Gazzetta dello Sport.

- Vi er i gang med EM ett år for sent, men jeg er glad for at det kommer til å bli en bra kamp. Tyrkia og kvalitet og teknikk, de vet hvordan man spiller fotball, sa han.

Skader

Mancini har for øvrig fått beskjed om at både Romas Lorenzo Pellegrini og Inters Stefano Sensi sliter med skader inn mot mesterskapet.

LES OGSÅ: City-stjernen om Gazza-sammenligningen: - Folk har gjort det til noe annet enn det er

Han har imidlertid ikke gitt opp håpet om at de kan få noen kamper i EM.

- Jeg håper de kan komme seg raskt. For vår del så gjelder det nå å beholde roen og fortsette med å spille bra, sier den tidligere Manchester City-sjefen.

Italia og Tyrkia spiller begge i gruppe A under sommerens turnering. Sveits og Wales er de to andre lagene i denne gruppen.