Fasen med gjenoppbygging i Arsenal har gått et hakk videre denne sommeren. Martin Ødegaard (22) er godt likt på Emirates Stadium etter låneperioden der, men har forlatt Nord-London. Den norske landslagsprofilen har nok en gang returnert til Real Madrid.

England-midtstopper Ben White (23) er hentet inn fra Brighton for 50 millioner pund, mens Arsenal også har sikret seg midtbanespiller Albert Sambi Lokonga (21) og backen Nuno Tavares (21) i sommer.

Følg Nettavisens overgangsrykter direkte - hver eneste dag

Trener Mikel Arteta og klubbledelsen har ikke lagt skjul på at de fortsatt vil ha Ødegaard tilbake. Likevel er det godt mulig at laget blir sterkest uten nordmannen, tror flere norske Arsenal-kjennere.

- Jeg er veldig glad i Martin som person og spiller. Men jeg er ikke så sikker på om det er spilleren Arsenal trenger. Jeg vet jo at Arteta liker spilleren og spillertypen. Jeg synes den Martin Ødegaard vi så i Arsenal hadde noen ålreite kamper litt tidlig. Og så ble det ofte den trygge pasningen. Jeg er ikke sikker på om det er der Arsenal bør bruke penger, men jeg blir ikke overraska om det er det de gjør, sier Dag Solheim til Nettavisen.

Solheim er tidligere programleder for Premier League-sendingene til Canal+ og svoren Arsenal-tilhenger. Han mener en spiller som kaptein Pierre-Emerick Aubameyang trenger flere smarte stikkpasninger som truer motstanderne oftere. Pasningene til Ødegaard gikk for ofte på tvers og bakover sist sesong, synes han.

- Det er tydelig at Ødegaard har gjort et veldig godt inntrykk som person, og at Arsenal ser tingene han har i seg. Hvis han kommer tilbake på nivået han var på i Real Sociedad, så vil han være en forsterkning. Men jeg synes ikke han viste det i perioden han var i Arsenal, tilføyer Solheim.

Før drammenseren ankom klubben på lån, spilte Emile Smith Rowe (21) dessuten meget godt i den samme rollen på laget. Solheim mener Smith Rowe har et større potensial med sin gjennombruddskraft, og har vist bedre takter enn det Ødegaard gjorde i den offensive midtbanerollen sentralt.

Det støttes av Discovery-kommentator Kenneth Fredheim, en annen norsk Arsenal-sympatisør med fortid i Canal+. Han er klinkende klar på at Smith Rowe bør satses på i den såkalte «tierrollen», og synes Arteta har nok av gode alternativer i offensive roller for øvrig.

- Jeg mener Arsenals gull er Smith Rowe og Bukayo Saka. Og det er et enormt potensial i Gabriel Martinelli. Samtidig har de Nicolas Pépé, en spiller jeg ikke likte overhodet da han kom til Arsenal. Da han så ut som han bare holdt på med egne ting og bare var opptatt av seg sjøl.

- Arteta må få stor kred for den jobben han har gjort med Pépé. Han har fått ham til å forstå at han er en lagspiller, og å bruke de enorme evnene sine mer effektivt og til lagets beste. Jeg synes Arsenal er ekstemt bra forspent på kantene, utdyper Fredheim i samtale med Nettavisen.

Skeptisk til stjerne

Han peker isteden på en posisjon «The Gunners» ikke har brukt penger på å forsterke i sommer når han skal trekke fram det han savner.

- Det jeg aller helst skulle sett i Arsenal er rett og slett en spiss som scorer mål. Aubameyang har vært en gedigen skuffelse, synes jeg. Jeg begynner å lure sterkt på om han er over toppen.

- Men jeg får en følelse av at han skal spille, og da blir han i tilfelle plassert ute til venstre. Der mener jeg at Arsenal har bedre spillere, rett og slett. Både i Pépé og Martinelli, sier Fredheim.

Som spiss er Fredheim ikke i tvil om at han foretrekker Alexandre Lacazette over lagkaptein Aubameyang.

- Jeg har stor sans for Lacazette. Men problemet hans er at han ikke scorer nok mål. Han er en knallhardt jobbende spiss. Lacazette er et konstant uromoment, og pådrar seg mye oppmerksomhet som kan skape rom for andre. Jeg synes han framstår som en ordentlig lagspiller og en skikkelig ærlig arbeider på topp.

- For å bruke Alex Ferguson-uttrykket, så ser det ut for meg som Aubameyang «has lost a yard or two». Det har jo alltid vært den ekstreme farten som har vært hans fremste pre. Det har gjort ham farlig, men virker som det ikke er like potent lenger. Jeg er veldig skeptisk til spissplassen, sier Fredheim til Nettavisen.

Les også: (+) Fantasy-ekspert ikke i tvil - disse må du ha på laget ditt: - Galskap å gå uten

Etter den svake åttendeplassen i forrige Premier League-sesong mener han de yngre spillerne heller bør gis viktigere roller i laget.

- Jeg synes det er tragisk hvis en spiller som Martinelli går løs på en ny sesong hvor han bare får noen ytterst få muligheter, fordi Aubmeyang er kaptein, høyt gasjert og «skal» spille. Det synes jeg går på tvers av hva Arteta prøver å få til, poengterer kommentatoren.

- Må opp i minst 20 mål

Tidligere kollega Solheim er ikke like kritisk til bruken av Arsenals kaptein ute til venstre, men understreker at gaboneren må prestere på et klart høyere nivå kommende sesong.

- Uansett ser jeg på ham som en spiller som skal være avslutteren. Om man bruker Aubameyang på kant eller som som spiss, så er det han som må opp i 20 mål eller mer. Jeg greier ikke å se at det er noen andre i Arsenal per i dag som er modne for det, sier Solheim.

- Akkurat om han spiller på kant eller i midten, spiller ikke all verdens rolle bare han finner tilbake til scoringsformen. Det kan være at det å komme fra kant er bedre, men han han er helt nødt til å score. De har ingen andre som har de avslutteregenskapene, i alle fall ikke så stabilt som han viste før fjorårssesongen.

Solheim mener man i sesongen 2020-21 ventet for lenge på at Aubameyang skulle finne tilbake til formen.

- Det høyeste nivået hans er såpass høyt at jeg håper han finner tilbake til det. Da er det fullt fortjent om han får spille. Hvis det blir som i fjor, der man prøver igjen og igjen, blir han stående i veien. Da må man heller slippe til unggutta som skal utvikle seg og være framtida.

- Jeg har ikke gitt opp Aubameyang, og er villig til å gi ham en sjanse til. Jeg tror nok Arteta gir ham en sjanse til, og jeg synes han skal få den. Jeg er ikke uenig med Kenneth. Det er kanskje å tro på noe som ikke kommer til å skje, sier Solheim til Nettavisen.

Les også: Nettavisens tabelltips for Premier League 2021-2022

De to tidligere TV-kollegene er uansett helt enig i én ting: Arteta er nødt til å lede Arsenal nærmere de fire beste i Premier League hvis klubben skal fortsette på kursen spanjolen har peilet inn.

- Jeg synes man må se en klar framgang. Det må til om man skal ha troen på at Arteta kan føre Arsenal opp der de etter mitt syn skal være. Nemlig å kjempe om ligatittelen. Det blir den helt avgjørende sesongen for ham, sier Fredheim til Nettavisen.

Han er ikke tvil om at The Gunners er nødt til å nærme seg de beste lagene i ligaen, som Manchester City, Manchester United, Liverpool og Chelsea. I tillegg mener Discovery-kommentatoren at man må føle Arsenal ikke går til de innbyrdes oppgjørene som en klar underdog, men har en reell sjanse til å vinne dem.

Riktig pengebruk?

Solheim og Fredheim føler seg mest usikre på den mest defensive delen av midtbanen ved siden av hvem som skal stå for målproduksjonen i laget. Inntil videre føles fortsatt Granit Xhaka som et bedre alternativ en Arteta-signeringen Thomas Partey.

Likevel er det i midtforsvaret Arsenal har brukt store penger i sommer.

Ben White-overgangen får gode skussmål, men Fredheim tar en liten tenkepause når Nettavisen ber ham vurdere klubbens siste storkjøp.

Les også: Norsk landslagsspiller til Arsenal: -Har et veldig godt inntrykk

- White er jo en veldig bra spiller og en bra signering. Jeg klarte vel ikke helt å se at det var en midtstopper Arsenal nødvendigvis behøvde. De har jo hauger av midstoppere, sier Fredheim, og humrer litt.

- Men det må jo tyde på at Arteta ikke er fornøyd. For meg, så er liksom Rob Holding klink i det midtforsvaret. Og så har det jo virka litt som han ikke har bestemt seg for om det er Gabriel eller Marí, altså en venstrebeint stopper som skal spille ved siden av ham, utdyper kommantatorprofilen.

Kommunikasjon på engelsk skal ha vært et problem for Gabriel. Etter storovergangen fra Lille i fjor sommer ga brasilianeren klare tegn til å trives best med landsmannen David Luiz som stoppermakker. Nå er Luiz borte, og White har ankommet for kostbare 50 millioner pund. Det beløpet tilsvarer drøyt 614 millioner kroner.

I tillegg har Arsenal sikret seg den 21-årige belgieren Lokonga fra Anderlecht, samt den jevngamle venstrebacken Tavares fra Benfica. Duoen er trolig hentet mest for å bidra for laget på lengre sikt, og kan fort bli reserveløsninger kommende sesong.

Fredheim poengtererer at han mener Arsenal har gjort gode signeringer, samtidig som sommerens overganger ikke er nok til å ta den tradisjonsrike londonklubben opp blant topp fire. Det har han veldig liten tro på.

Både han og Dag Solheim påpeker at klubben ikke spiller i europacupene kommende sesong. Begge er helt klare på at Arsenal blir satt tilbake av akkurat det når de nå jakter på forsterkninger som kan hjelpe dem tilbake mot toppen.