RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
RØRT: Stig-André Berge vant «utøvernes pris» og «årets forbilde».
RØRT: Stig-André Berge vant «utøvernes pris» og «årets forbilde». Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Stig-André Berge vant tre priser under årets Idrettsgalla

Sist oppdatert:
Norges største utøvere ble hyllet på Hamar.

Det ble en stor kveld for Stig-André Berge som tok storeslem under årets Idrettsgalla. Bryteren som tok bronse under OL vant «utøvernes pris», «årets forbilde» og «årets navn», som er stemt frem av folket.

- Husk at jeg begynner å bli gammel, så hjertet tåler nesten ikke dette. Hvem flere skal jeg takke, sa Berge etter sin tredje tur opp på podiet for å hente pris

Berge ble kåret til årets forbilde for sin lidenskapelige opptreden under OL i Rio. Bryteren tok bronse under OL, og juryen lot seg imponere av hvordan Berge hadde slått tilbake mot vanskelige tider.

- Jeg har vel kanskje aldri blitt satt ut slik som jeg ble nå. Dette setter jeg vanvittig stor pris på, å være et forbilde er jo ikke noe som gjøres av seg selv. Dette er en jobb som må taes alvorlig, sa Berge.

VINNER: Sarah Louise Rung ble kåret til årets kvinnelige funksjonshemmede utøver under Idrettsgallaen.

Berge mistet sin mor før OL i Rio og hadde lovet å vinne en medalje for henne under OL. Ikke uventet vartet den karismatiske bryteren opp med sin velkjente seiersdans til øredøvende jubel.

Og skulle Berge bli satt ut av prisen som årets forbilde skulle det ikke bli stort bedre da 220 utøvere hadde stemt han frem kåringen av «utøvernes pris».

- Det var nok en bombe.. nå må jeg gå litt tilbake i tid og takke mine foreldre. Jeg hadde aldri vært der jeg er i dag uten dem. Så takk, sa Berge mens han tittet opp mot himmelen.

- Jeg vil også takke idrettsutøvere som har stemt. Denne henger vanvittig høyt. Jeg vet hvor mye jobb som må legges ned blant norske utøvere, sa en tydelig rørt Berge.

Hegerberg x2

Ada Hegerberg startet kvelden med å sikre seg «Gullballen» som årets fotballspiller i 2016. Hun passet like gjerne på å sikre seg prisen som årets kvinnelige utøver også.

- Wow.. Dette er skikkelig herlig. Det som er så fantastisk med slike priser er at det forsterker selvtilliten for det man holder på med. Jeg vil takke for tilliten, dette gir meg mye, sa Hegerberg da hun mottok sin andre pris for kvelden.

Hegerberg ble også kåret til årets sportsnavn av Nettavisen for 2016.

Årets mannlige utøver ble utdelt av Ada Hegerberg og Ståle Solbakken og det var Henrik Kristoffersen som stakk av med prisen.

- Tusen hjertlig takk, det var en stor ære bare å bli nominert. Jeg vil takke mine nærmeste og alle som har hjulpet meg på veien, sa Kristoffersen som mottok prisen via video fra Sveits.

Kristoffersen er i en alder av 21 nordmannen med flest verdenscupseire noensinne. Han tok også hele syv slalåmseire under samme sesong, og ble første den første til å vinne de klassiske slalåmrennene i Adelboden, Wengen, Kitzbühel og Schaldming i samme sesong.

VANT: Henrik Kristoffersen ble kåret til årets mannlige utøver under Idrettsgallaen.


Juryens hederspris gikk denne gangen til IOC-medlem Gerhard Heiberg. Han fikk velfortjent heder for sitt mangårig engasjement innen idrett både på nasjonalt og internasjonalt plan, og spesielt for sin ledelse av organisasjonskomiteen for vinter-OL på Lillehammer i 1994.

- Mange, mange tusen takk. Jeg ante fred og ingen fare og det er en stor ære å få ta i mot pris. Jeg har viet størsteparten av mitt liv til idrett, og det har vært en drøm å få gjøre dette, sa Heiberg foran flere av de norske idrettsstjernene.

Og det var nettopp OL på hjemmebane Heiberg minnes best.

- Det må være OL på Lillehammer. At det ble kalt det beste OL noensinne (av daværende IOC-president Juan Antonio Samaranch) var nok høydepunktet, sa Heiberg.

HEDER: Gerhard Heiberg ble tildelt hedersprisen under Idrettsgallaen.

Håndballjentene

Rotrener Johan Flodin ble kåret til «årets trener» etter sitt fantastiske år. Under OL i Rio vant Kjetil Borch og Olf Tufte bronse i dobbeltsculler, mens Kristoffer Brun og Are Strandli sikret bronse i dobbeltsculler lettvekt.

Den som har fått stor ære for dette er rotrener Flodin.

- Dette er en kjempeoverraskelse, tusen takk! Jeg er utrolig glad og takknemlig! Jeg er glad at det norske roforbundet, som så mange andre, valgte å kjøpe rotrener i Strømstad, sa Flodin til stor latter.

Kveldens Idrettsgalla fra Hamar ble innledet med utdelingen av «Årets Gjennombrudd». Der stakk Filip Ingebrigtsen av med kveldens første pris. Europamesteren på 1500 meter var ikke tilstede, men ble representert ved sine foreldre.

MOTTOK: Thorir Hergeirsson mottok prisen på vegne av Håndballjentene for «årets lag».

- Filip skulle gjerne være her og motta prisen selv, men siden jeg så for meg at det kom til å være mye fest og moro så sendte jeg han ned til Sør-Afrika på treningsleir, fleipet far Gjert Ingebrigtsen.

«Årets lag» skulle vise seg å bli Håndballjentene som sikret EM-gull kun måneder etter den noe skuffende OL-bronsen i Rio. Håndballjentene har vunnet de to siste EMene.

- Dette ligner jo ikke på et lag, men heldigvis spiller spillerne våre på klubblag og er opptatt. Det er godt for landslaget. Dette er jentenes pris, sa landslagstrener Thorir Hergeirsson som hentet trofeet på vegne av landslaget.

BEST: Landslagstrener i roing, Johan Flodin, vant prisen for årets trener under Idrettsgallaen.

Sarah Louise Rung tok med seg prisen som årets kvinnelige funksjonshemmede utøver etter sitt fantastiske Paralympics der hun vant to gull, én sølv og to bronse.

Årets mannlige funksjonshemmede utøver ble svømmeren Andreas Bjørnstad. Han var den eneste mannlige utøveren som tok medalje under Paralympics i 2016. Der tok han bronse på 400 meter fri.

- Dette er stort. Selv om man driver en individuell idrett vinner man aldri alene. Jeg vil takke min mor, min far og min lillebror, og alle venner og familie, sa

Årets ildsjel ble Svein Robert Vestå fra Sortland Volleyballklubb.

- Jeg er helt satt ut. Vi var fem kandidater som var nominert og vi er alle vinnere. Alle har fortjent dette like mye som meg. Tusen takk til alle som har stemt på meg, sa Vestå.

Dette er de nominerte under Idrettsgallaen (vinner uthevet)

Årets kvinnelige utøver:
Tiril Sjåstad Christiansen
Tiril Eckhoff
Karoline Bjerkeli Grøvdal
Ada Stolsmo Hegerberg
Nina Løseth
Maiken Caspersen Falla
Birgit Reitan Øksnes

Årets mannlige utøver:
Stig-André Berge
Johannes Thingnes Bø
Kenneth Gangnes
Filip Ingebrigtsen
Henrik Kristoffersen
Olav Lundanes
Martin Johnsrud Sundby
Mats Zuccarello

Årets lag:
Dobbeltsculler lettvekt, Brun/Strandli
Dobbeltsculler tungvekt, Borch/Tufte
Håndballjentene
VM-laget, skiflyvning, menn
VM-stafettlaget, orientering, menn
VM-stafettlaget, skiskyting, kvinner
VM-stafettlaget, skiskyting, menn

Årets gjennombrudd:
Filip Ingebrigtsen
Emil Iversen
Marcus Kleveland
Marte Olsbu
Silje Waade
Karsten Warholm

Årets kvinnelige funksjonshemmede utøver:
Aida Dahlen
Ann Cathrin Lübbe
Sarah Louise Rung
Birgit Røkkum Skarstein

Årets mannlige funksjonshemmede utøver:
Andreas Bjørnstad
Bjørnar Erikstad
Kristian Moen
Tommy Urhaug

Årets Gullball:
Rune Jarstein
Ada Stolsmo Hegerberg
Per Ciljan Skjelbred

Årets trener:
Morten Eklund
Johan Flodin
Thorir Hergeirsson
Gjert Ingebrigtsen
Christian Wolfgang Mitter
Alexander Stöckl

Årets navn:
Stig-André Berge
Cecilia Brækhus
Johannes Thingnes Bø
Magnus Carlsen
Tiril Eckhoff
Ada Stolsmo Hegerberg
Håndballjentene
Filip Ingebrigtsen
Henrik Kristoffersen
Ann Cathrin Lübbe
Sarah Louise Rung
Mats Zuccarello

Utøvernes pris:
Stig-André Berge

Årets forbilde:
Stig-André Berge

Årets ildsjel:
Svein Robert Vestå, Sortland Volleyballklubb

Idrettsgallaens hederspris:
Gerhard Heiberg

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere