*Nettavisen* Sport.

Stine Hettervik (21) om den livsfarlige hobbyen: - Det har blitt en livsstil

Veien har vært både dyr og smertefull.

11.06.18 15:26

Stine Hettervik tør ikke ta salto på trampolinen hjemme, men om få dager skal hun gjennomføre baklengs salto på crossykkel – foran minst 10.000 tilskuere på Ullevaal Stadion.

Hvis 21-åringen lykkes med det, blir hun den første kvinnen i Europa som gjennomfører stuntet. Men veien dit har vært både lang og tøff for Skien-jenta.

Tilbake i 2011 gikk det nemlig fryktelig galt da motoren på crossykkelen takket for seg, midt i luften på et digert hopp.

Mistet nesten foten

- Jeg husker ikke så mye. Men sykkelen stupte ned mot bakken, og jeg ble raskt fraktet til sykehus i Molde. Senere ble det bekreftet at alt fra kne til tær var fullstendig kunst og ødelagt, forteller Stine til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

STARTET TIDLIG: Lidenskapen startet allerede som 11-åring. I dag kjemper Stine Hettervik om gode topplasseringer både i Norge og USA. Førstkommende lørdag deltar hun dessuten på Ullevaal Xtreme, med blant andre André Villa. Foto: (Kalis Foto)

21-åringen legger til at hun måtte forberede seg på å amputere foten.

- Det var en skikkelig tøff beskjed å få. Jeg og mamma snakket om hva jeg kunne gjøre videre med bare én fot. Samtidig var jeg fast bestemt på å fortsette kjøringen, og det gikk heldigvis bra. Foten unngikk kniven, og etter flere måneder i rullestol var jeg klar for å entre crossykkelen igjen.

Klikk på bildet for å forstørre.

LIVSFARLIG: 21-åringen har allerede vært gjennom en rekke operasjoner. Men det stopper henne ikke i satsningen på å bli best. Foto: (Kalis Foto)

Begynte som 11-åring

Hettervik sier at sykehusoppholdet var en perfekt mulighet til å reflektere over motorsportsatsningen.

- Det var da jeg skjønte hvor ekstremt moro dette faktisk er. I tillegg til en god dose adrenalin får jeg en ekstrem mestringsfølelse, og ikke minst glede. Det har rett og slett blitt en livsstil, forteller Stine, og skryter av miljøet rundt sporten.

- Men hvordan begynte det, egentlig?

- Det er ganske morsomt. Jeg var elleve år, og skulle være med storesøster for å se et crossløp for første gang. Den gangen synes jeg sporten virket både dum og teit. Men så fort jeg fikk se syklene live, var jeg hekta. Allerede dagen etter prøvde jeg cross selv, og siden har det tatt helt av, forteller hun.

Vanskelig å bli akseptert

Det er ingen hemmelighet at motorsport, inkludert motocross, ofte domineres av gutta. Det har også Stine fått erfare, spesielt i begynnelsen på karrieren.

- Det var ikke alle som tok meg like godt imot. Noen mente at jenter ikke hadde noen ting å gjøre bak styret på en crossykkel. Derfor var det en periode jeg følte meg litt utenfor, innrømmer 21-åringen.

Klikk på bildet for å forstørre.

BÅNN GASS: Det går unna når Stine klemmer gassen i bånn med sin KTM 250 SX-F. Foto: (Kalis Foto)

Stine legger til at den blandede mottakelsen ikke la noen brems på satsningen. Tvert i mot.

- De fleste var naturligvis positive, og i dag er det helt uproblematisk. Miljøet er kjempebra, og stadig flere jenter kommer til sporten, konstaterer hun.

Kostbar moro

Som med mye annen motorsport, er heller ikke motocross gratis. De siste årene har Stine kjørt en rekke løp, både i Norge og USA.

- I tillegg til sponsorer har jeg fått god hjelp av mamma. Det er virkelig stas at hun støtter meg fullt ut, selv om jeg nesten har mistet foten allerede, ler hun.

Moren til Stine forteller til Nettavisen at satsningen så langt har kostet rundt 500.000 kroner. Store deler er hentet fra egen lomme, mens noe også kommer fra sponsorer.

QUIZ! Delta i vår Ullevål Xtreme-quiz og vinn VIP-billetter til en verdi av 4600 kroner. Hver dag trekker vi også ut to vinnere som får fire vanlige billetter hver.

PS. Vinnerne må selv komme seg til Oslo på den aktuelle dagen og møte opp på Ullevaal stadion. Ullevål Xtreme arrangeres lørdag 16. juni.

- Det merkes absolutt på økonomien. Men når jeg ser hvor mye dette betyr for Stine, er det helt klart verdt det, forteller mamma Siw Rødne Hansen.

Invitert til Ullevål

I dag er det kun én ting som er i fokus hos Stine.

Hun er nemlig invitert til å delta på Ullevaal Xtreme – et spektakulært show i regi av X-Gamesstjernen André Villa. Her er Stine utfordret til å gjennomføre baklengs salto.

Klikk på bildet for å forstørre.

TOK KONTAKT: André Villa villa ha med Stine i Ullevaal Xtreme. Det var en gledelig overraskelse. Her er Villa i akjson i Skal vi danse på TV 2. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

- Jeg ble rimelig overrasket da André Villa overrakk utfordringen. Nå handler det kun om å trene mest mulig før det braker løs på lørdag. Hittil har jeg gjort et par forsøk i skumbad, men igjen reelle enda. Det skjer nok ikke før på lørdag.

Flytter til USA

Dersom alt går etter planen den store dagen, blir Stine altså den første kvinnen i Europa som fullfører back flip på crossykkel.

- Nå handler det kun om å perfeksjonere teknikken, så regner jeg med det går bra. På lørdag er det kun meg og sykkelen, sier Stine, som kjører en 2017 modell KTM 250 SX-F.

Klikk på bildet for å forstørre.

REISER TIL USA: Til vinteren reiser Stine til Florida i USA – for å dyrke lidenskapen videre for motocross. Foto: (Kalis Foto)

- Hva er planen videre, etter debuten på Ullevaal?

- Det er å satse videre på sporten jeg har blitt så glad i. Til vinteren flytter jeg til USA for å trene enda mer.

- Og målet…?

- Å bli best mulig. Aller helst vil jeg leve av å kjøre cross. Det er den store drømmen.

Ullevaal Xtreme vil bli streamet live på NA+ lørdag 16. juni.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag