*Nettavisen* Sport.

Stjernekrig i NHL

Mandag kveld åpnet overgangsmarkedet i NHL. Rundt 200 spillere står uten jobb. De største stjernene, som Peter Forsberg, kan velge og vrake.

02.08.05 08:55

Joe Nieuwendyk og Gary Roberts var de mest profilerte spillerne som fikk ny klubb i natt. Begge forlot Toronto Maple Leafs for å skrive under på toårskontrakt med Florida Panthers. Men de største stjernene vil sannsynligvis ha is i magen og vente til det rette tilbudet dukker opp.

Peter Forsberg, kanskje verdens beste ishockeyspiller, fikk ikke ny kontrakt med Colorado Avalanche. På grunn av lønnstaket på 39 millioner dollar, som nettopp er innført, og kontraktene til Joe Sakic og Rob Blake, har ikke Avalanche råd til å gi Foppa sju-åtte millioner i årslønn. Men de vil nok forsøke å overtale ham til å skrive under for rundt fem millioner.

Andre klubber vil trolig tilby mer.

Også Markus Näslund er såkalt "free agent". De to svenskene er blant de aller heteste på markedet. Hetest av alle er trolig Scott Niedermayer, en høytflyvende back som ventes å profittere stort på regelendringene som kommer denne sesongen.

Pengesterke lag som New York Rangers, Philadelphia Flyers og Toronto Maple Leafs er alle interessert i Niedermayer, men i det nye NHL har også et fattig lag som Pittsburgh Penguins råd til å være med i kampen. Og Penguins kan lokke med Mario Lemieux og Sidney Crosby.

Det kan være nok.

De to største talentene i draften 2004, Alexander Ovechkin og Evgeni Malkin, kan bli nødt til å spille i Russland kommende sesong, enten de vil det eller ikke. Russland nekter å godta det internasjonale hockeyforbundets (IIHF) nye avtale med NHL. I utgangspunktet kan Ovechkin og Malkin reise over til Nord-Amerika likevel, men russiske klubber vil i så tilfelle kanskje ta sakene til rettsapparatet.

Femårsavtalen som IIHF og NHL er enige om, tilsier at NHL årlig vil gi IIHF 12,5 millioner dollar. Disse pengene skal fordeles mellom nasjonale forbund og klubber som mister spillere til NHL, basert på en formel som IIHF og de nasjonale forbundene er blitt enige om. Etter denne formelen vil gi 900.000 dollar for et førstevalg i draften, 880.000 for et andrevalg, 860.000 for et tredjevalg og så videre ned til 30. valget.

Andrerundevalg og senere draftvalg vil gi 150.000 dollar i kompensasjon.

Alexander Ovechkin, førstevalget i 2004, vil dermed bli solgt for rundt seks millioner norske kroner. Noe Russland altså sier nei til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.