Med Olympiatoppens «prestasjonsforum» er dermed en rekke av heltene fra 90-tallet på vei inn i norsk idrett igjen. Ønsket er at det gylne tiåret i norsk idrett skal komme nye generasjoner utøvere til gode.

Ressursgruppe
- Målet er at vi skal få til en ressursgruppe som kvalitetssikrer utviklingen i toppidretten. Tanken er at vi skal fange opp utøvere som legger opp, og ta i bruk den kompetansen de innehar. Vi ønsker å ta vare på en prestasjonskultur som har eksistert i nærmere 20 år, sier Kjetil Andre Aamodt til Nettavisen.

Aamodt skal lede forumet som skal fungere som et semi-formelt organ. Til nå har han fått med seg ti meget kjente personer i arbeidet som fortsatt er i oppstartsfasen. Olympiatoppen håper at utøverne skal involvere seg i ulike prosjekter i Olympiatoppen.

- Det er snakk om veldig kjente utøvere med OL- og VM-medaljer. Jeg vil ikke ut med navn, sier Kjetil André Aamodt.

Etter det Nettavisen kjenner til, skal han ha fått med seg tidligere stjerner som Bjørn Dæhlie, Vebjørn Rodal og Bente Skari.

Utfordring
Vebjørn Rodal og Bente Skari har vært nært tilknyttet Olympiatoppen en god stund. Rodal har jobbet med sprinterne i langrenn, mens Skari på sin side har jobbet mye med kvinneprosjektet.

For Kjetil Andre Aamodts del har involveringen i Olympiatoppen vært omfattende. Han har blant annet jobbet inn mot alpint og golf. Han har også hatt flere samtaler med utøvere som er medaljekandidater til OL i Beijing.

- Utfordringen til forumet er at mange utøvere er i en ny fase av livet med nye forpliktelser, hvor det er vanskelig å få tid til slike ting. Vi ønsker å knytte til oss flere utøvere etter hvert, sier Aamodt.

Sentrale
Tidligere landslagstrener i roing, Tore Øvrebø, var sammen med toppidrettssjef Jarle Aambø initiativtaker. Han forteller til Nettavisen at han har stor tro på prosjektet.

- I noen tilfeller tror jeg dette kan være avgjørende for noen medaljer, sier Øvrebø, som nå er ansatt i Olympiatoppen.

Han forteller at det første som falmer innen en idrettsgren, kan være teknikk og trening. Men han mener forumet kan komme med mye om hvordan de levde og utnyttet ressursene rundt seg.

- Anstrengelse som verdi er under press. Det å jobbe hardt over lang tid er presset. Det er viktig å komme i gang med prosjektet før det er for sent. Da kan man heller bruke lengre tid i oppstartsfasen, sier Øvrebø.

Meningen er at medlemmer i prestasjonsforumet kan fungere i så sentrale stillinger som mentorer for enkeltutøvere, trenere og landslag. Fokuset skal spesielt settes inn mot yngre utøvere.

Uavhengig av prestasjonsforumet har det tidligere blitt skrevet i media at Petter Northug skulle søke råd hos Bjørn Dæhlie.

Klart valg
Kjetil André Aamodt har vært en av de aller største utøverne i norsk idrett noensinne. Han tok sin første VM-medalje i 1991 og avsluttet medaljesankingen med gullet i Super-G under OL i 2006. Toppidrettssjef Jarle Aambø er tydelig på at Aamodt var en klar leder.

- Han er et typisk eksempel på god og tung erfaring. Han er også dedikert til idrett og han forsvinner ikke, sier Jarle Aambø til Nettavisen.

Aambø peker på at Olympiatoppen kan være mer langsiktige i sin tankegang enn særforbundene, hvor ressurspersoner gjerne forsvinner fortere ut.

- Tanken er å samle den kunnskap, erfaring og kultur som rådet først og fremst gjennom 90-tallet. Forumet skal kunne se arbeidet som foregår i toppidretten litt utenfra, sier toppidrettssjefen.

Kritikk mot Olympiatoppen
I sommer varslet generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, en full gjennomgang av Olympiatoppen gjennom et oppslag i VG. Han mente resultatutviklingen var bekymringsfull og at norsk toppidrett oppnådde mer med mindre penger tidligere. Toppidrettssjefen har vært presset det siste halvåret.

- Hva er grunnen til at arbeidet med prestasjonsforumet ble satt i gang nå?

- Dette var et saksfelt jeg ønsket å gjøre noe med da jeg begynte i jobben som toppidrettssjef. Nå har vi fått muligheten i og med at Kjetil hadde muligheten, sier Aambø om arbeidet med prestasjonsforumet som har foregått en stund.

Prestasjonsforumet har hatt to møter til nå, og kommer til å sette av tid til en samling i halvåret.

Her får du full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter sendt til deg på mobilen din? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.