RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stjernen avgjorde for Canada

Foto: MIKE BLAKE (REUTERS)
Sist oppdatert:
Gjenopplev søndagens OL-dramatikk.

Nettavisen følger øvelsene under. Til høyre finner du søndagens program.

OPPDATERINGER (avsluttet):

23.52: USA - Canada 2-3: For en eventyravslutning på OL! Ishockeyens største stjerne, Canadas Sidney Crosby, har vært en skygge av seg selv så langt i OL, men når det gjelder som mest scorer han det avgjørende finalemålet i ekstraomgangen og sikrer Canada OL-gullet. Les også: For et hockeyeventyr

23.44: Ekstraomgangene har startet.

23.29: Full tid er over. Nå venter tyve minutters forlengning. Blir det ikke mål der avgjøres finalen på straffeslag.

23.28: USA - Canada 2-2: USA utligner når det gjenstår 24 sekunder av finalen! USA tar ut keeper Ryan Miller og presser på. Zach Parise får satt pucken i mål.

23.18: Nå haster det for USA. Det er snaue fem minutter igjen av OLs ishockeyfinale 2010, og laget trenger et mål.

22.55: Tredje periode har startet.

22.53: Etter to perioder er skuddstatistikken som følger, USA: 23 - Canada: 25. Begge lag har for øvrig pådratt seg to tominuttere hver, men ingen av målene er kommet i power play.

22.39: Andre periode er over. Canada leder 2-1 før den avgjørende perioden i ishockeyfinalen.

22.32: Nettavisens journalist Jarle Fredagsvik er på finalen i Canada Hockey Place og twitrer direkte derfra. Følg ham på @Fredagsvik

22.27: USA - Canada 1-2: USA skaper ny spenning i finalen, 12.44 ut i den andre perioden. Ryan Kessler henter pucken nede i egen sone, forserer oppover banen og passer til Kane. Han skyter, og Kessler styrer pucken i mål.

22.16: USA -Canada 0-2: Pucken sendes inn foran USAs mål, og på bakre stolpe kommer Corey Perry og feier pucken i mål alene med USAs keeper Ryan Miller. Canada øker dermed ledelsen 7.13 inn i den andre perioden.

22.07: Andre periode er i gang.

21.52: Pause i ishockeyfinalen. Canada leder 1-0 etter første periode.

21.39: USA - Canada 0-1: Canada vinner en dropp i amerikansk sone, men USA får tilsynelatende kontroll på pucken. Men plutselig lander den på kølla til en canadier, som skyter. På returen er Jonathan Toews på plass og setter pucken i mål, 12.50 ut i den første perioden. Toews første scoring i OL.

21.35: Halvveis inn i den første perioden står det fortsatt 0-0. USA leder skuddstatistikken 3-2, mens det ikke har vært noen utvisninger til noen av lagene ennå.

21.19: Der blåses ishockeyfinalen i gang et par minutter etter tidsskjema. Stemningen er stor i hallen, og hockeygullet er det som henger aller høyest for hockeygale canadiere. Ikke minst siden det er erkerival USA som er motstander.

20.39: For et drama! Da det dro seg til på de siste kilometerne på femmila la Petter Northug seg i tet for å kontrollere eventuelle rykk, men ingen av konkurrentene hadde krefter til å prøve seg. Før en gammel ringrev slo til. Tyske Axel Teichmann var lenge ute av løpet, tilsynelatende, etter å ha sluppet tetfeltet underveis. 10 kilometer fra mål lå han 22 sekunder bak teten, 5 kilometer før mål lå han 14 sekunder bak teten. Men plutselig hadde han kontakt igjen. Og i den aller siste bakken dro han til. Og for noen krefter han hentet fram. Northug lå fremst av forfølgerne, men klarte ikke å følge ryggen. Teichmann suste inn på skistadion noen meter foran Northug, men inn i svingen foran oppløpet hadde Northug klart å stake seg i rygg. Rett bak Northug fulgte sveitsiske Dario Cologna, og dermed var Northug omringet av de to sterkeste spurterne i feltet i tillegg til han selv. Men ut på oppløpet skjøt Northug fart og kom opp på siden av Teichmann, og bak Northug klarte Cologna på egenhånd å gå over ende. Dermed ble det en duell mellom Teichmann og Northug, og den norske skikongen hadde langt høyere frekvens på staketakene. Halvveis inn på oppløpet var han forbi tyskeren, og resten er norsk idrettshistorie.

20.37: Petter Northug vinner OL-gull på femmila etter å ha spurtslått Axel Teichmann. Johan Olsson tar bronse.

20.32: Northug staker seg til tet. Ligger der sammen med Johan Olsson. Bare en drøy kilometer igjen.

20.30: Løperne er på toppen av løypa, ingen har brukt bakkene for å prøve å stikke. Dette lukter Northug-gull.

20.29: Svært spennende nå. Ingen som drar til foreløpig. Northug ligger helt framme for å kontrollere konkurrentene.

20.27: Bauer er oppe igjen. Northug avanserer i feltet og plasserer seg blant de fremste løperne.

20.26: Lukas Bauer slipper halen på feltet! Svært overraskende hvis tsjekkeren nå gir opp gullkampen snaue fem kilometer fra mål.

20.24: Ingen tør å gå ut for å skifte ski, ikke en gang Martin Johnsrud Sundby. Han har nå sannsynligvis dårligere ski enn flere av konkurrentene, all den tid han kun gjorde et skibytte etter 15 kilometer.

20.22: Snart skal løperne passere skistadion for siste gang før målpassering. Spørsmålet er om noen av de fremste tør å gå inn for å bytte ski? Det er ventet at Martin Johnsrud Sundby vil skifte ski, all den tid han bare har gjort et skibytte så langt.

20.21: Northug ligger på halen av feltet, som nå ledes av favoritten Lukas Bauer.

20.18: Det er rundt 15 løpere som nå er med i tetgruppa. Kun to nordmenn er igjen. Northug og Sundby.

20.15: Det strekkes veldig i tetfeltet nå. Johan Olsson ligger for eksempel 15 sekunder bak teten.

20.14: Russeren får en liten luke, noen meter bak følger blant annet Bauer. Northug er på halen av feltet som jager bak.

20.13: Legkov drar til i front, klarer han å få luke?

20.10: Northug avanserer i feltet fram mot passering 40 kilometer. Northug går inn for å bytte ski. Det gjør også Cologna og svenskene.

20.05: Feltet strekkes veldig. Northug ligger et stykke bak, men har fortsatt Bauer bak seg.

20.04: Hellner og Cologna får en liten luke i teten.

20.00: Hellner har fått beskjed om å dra til, og svenskene skal ifølge NRK ha en taktikk som nå er iverksatt, men de nekter naturlig nok å si hva den går ut på. Skal vi tippe det er å kjøre hardt så Bauer må slite for å ta igjen de 12 sekundene han var bak etter skibyttet? I hvert fall klarer ikke Bauer å hente forspranget med en gang.

19.58: Passering 35 kilometer. Hellner stikker rett videre. Bauer bytter ski, det samme gjør Vylegzhanin og Sundby. De øvrige nordmennene går videre.

19.55: Det blir ingen ordentlig luke, og Northug avanserer i feltet for å ha kontroll på eventuelle rykk.

19.54: Svenske Marcus Hellner drar til i front. Feltet strekker seg og Bauer henger med. Nå må nordmennene være våkne.

19.51: Løperne passerer svingen der Bauer gikk på hodet for et par runder siden, men denne gangen går det bra med alle. Svartedal og Teichmann sliter med å holde kontakt med tetfeltet, som nå består av 27 mann.

19.46: Northug ligger bare 6 sekunder bak Bauer ut fra stadion, så det bør ikke være noe problem. Olsson, Cologna, Hjelmeset og Svartedal var også blant utøverne som skiftet ski.

19.45: Northug går inn for å skifte ski etter 30 kilometer. Lukas Bauer går videre.

19.42: Stor fart i teten, men alle de norske henger greit med og det samler seg igjen.

19.35: Sundby er hentet inn av feltet. Slik var noen av passeringene etter halvgått løp ved 25 kilometer.

1. Sundby
2. Richardsson
3. Olsson
4. Legkov
5. Hjelmeset
6. Svartedal

7. Vylegzhanin
8. Sommerfeldt
11. Bauer
15. Northug

19.33: Nei, alle i front går rett forbi pitstop. Bortsett fra estiske Andrus Veerpalu som er en av favorittene. Vi så på kvinnenes tremil i går at estiske Smigun slet med skiene, nå er Veerpalu inne og bytter for andre gang ved halvgått løp, så det kan tyde på at estlenderne ikke har truffet helt i dag heller. Man kan maksimalt skifte ski tre ganger i løpet av fellesstarten.

19.32: Svenskene Olsson og Richardsson drar hardt i feltet bak Sundby. Skal svenskene inn og bytte ski?

19.31: Både Olsson og Bauer er greit tilbake i tetfeltet bak Sundby.

19.30: Sundby har fortsatt 12 sekunder. Ser ikke ut som han drar til. Han skjønner nok at han alene neppe har mulighet til å holde teten hele veien til mål.

19.26: Fall på femmila! Og det er ingen hvem som helst som går ned. Først svenske Johan Olsson, og i stor fart bakfra kommer Lukas Bauer. Han deiser i bakken og slår hodet, men kommer seg på beina og fortsetter.

19.24: Martin Johnsrud Sundby får plutselig noen meter til feltet bak. Han snur seg litt tilbake og ser ikke ut til å ta i så mye i takene, men de bak virker ikke å være interessert i å hente Sundby. Så Sundby setter fart og leder nå med 13 sekunder.

19.22: Ut fra stadion etter 20 kilometer er det firedobbelt norsk! Måtte det bli sånn etter 50 kilometer også...

19.20: Cologna, Bauer, Södergren, Vittoz, Mae og Gaillard er blant løperne som går inn for å bytte ski etter 20 kilometer. Så skjer det utrolige. Gaillards nye ski har fortsatt på seg den ene stroppen. Dermed er den umulig å gå på. Gaillard prøver febrilsk å få den av, men klarer det ikke. Får etterhvert hjelp, men taper svært mye tid.

19.19: Odd-Bjørn Hjelmeset synes å bomme på drikkestasjonen. Norhtug får derimot tak i drikke og gir flasken sin til Hjelmeset i den påfølgende nedoverbakken.

19.17: Northug virker å ha svært gode ski. Selv om han neppe ønsker det klarer han ikke å unngå å ta teten, all den tid han glir forbi konkurrentene foran.

19.16: Northug virker å være veldig på hugget. Hver gang en av de antatt hardeste konkurrentene går fram i tet er Northug påpasselig fremme med å legge seg i rygg. Skal dette blir Northugs dag?

19.13: Det er langt skarpere føre i dag enn på kvinnenes tremil lørdag. Det betyr at det er enklere å henge med i feltet uten å bruke så mye krefter, noe som kan passe for eksempel Petter Northug godt.

19.09: Etter skibyttet er Northug bare 4 sekunder bak teten på en niendeplass. Dermed har han god kontakt med de første løperne, som for eksempel Lukas Bauer som heller ikke denne runden skiftet ski.

19.08: Petter Northug går fram i tet rett før passering 15 kilometer. Ikke overraskende svinger han deretter inn i pitstop for å skifte ski. Northug ville ligge langt framme for ikke å tape for mye terreng til teten etter skibytte. Også de tre øvrige nordmennene går inn for å bytte ski.

18.59: Svenske Anders Södergren setter stor fart i tet og strekker feltet.

18.57: Alle de fire norske er inne blant topp 14 etter ti kilometer.

18.55: Ved passering 10 kilometer stikker blant annet Axel Teichmann og Andrus Veerpalu inn for å bytte ski. Feltet er fortsatt godt samlet.

18.50: Noen av de viktigste passeringene etter fem kilometer:
1. George Grey, Canada
2. Roland Clara, Italia
3. Ivan Babikov, Canada
4. Jens Arne Svartedal, Norge
5. Petter Northug, Norge
6. Odd-Bjørn Hjelmeset, Norge
12. Martin Johnsrud Sundby, Norge

15. Dario Cologna, Sveits
18. Lukas Bauer, Tsjekkia
21. Johan Olsson, Sverige
33. Andrus Veerpalu, Estland

Det er ikke noen tidsforskjeller å snakke om.

18.43: Etter fem kilometer får løperne mulighet til å bytte ski. Kun finske Ville Nousiainen velger å gå inn i pitstop, men han kaster bare fra seg en stav, fyker videre og slår oppgitt ut med armene. Det er uklart om han bommet på boksen han skulle inn i eller hva som skjedde, men det hele så rimelig komisk ut i hvert fall.

18.41: Alle de fire norske løperne, Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby, Jens Arne Svartedal og Odd-Bjørn Hjelmeset, holder seg langt fremme i feltet. Sannsynligvis vil det ikke bli noen som prøver seg på noe rykk før de har gått noen kilometer, men for øyeblikket er det jevnt stort fart i feltet.

18.36: Feltet er fortsatt godt samlet etter 2,3 kilometer. Northug er plassert godt fremme i feltet.

18.31: Northug tar teten, men kjenner vi ham rett går det ikke lang tid før han plasserer seg litt lenger ned i feltet. Likevel er det viktig å ikke ligge for langt bak. Det er ventet at det vil bli gått tøft, og det gjelder å være i posisjon hvis noen rykker fra i tet.

18.30: Femmila er i gang. 55 løpere stiller til start. Lukas Bauer er den store favoritten, mens Norge kan håpe på en Northug-spesial i spurten, dersom han skulle klare å henge med hele veien til oppløpet.

BAKGRUNN:

Søndag avsluttes OL i Vancouver, og det er fire år til OL-flammen på ny tennes i russiske Sotsji i 2014.

Norge står med 8 gull, 8 sølv og 6 bronse når to øvelser gjenstår. Hockeyfinalen går som alle nøytrale tilskuere håpet mellom Canada og USA, mens Norge har gullmuligheter på mennenes klassiske femmil med fellesstart. Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby, Jens Arne Svartedal og Odd-Bjørn Hjelmeset går for Norge.

Uansett om det blir norsk medalje eller ikke ender vi på fjerdeplass på medaljestatistikken. Hjemmelaget Canada topper suverent med 13 gull og vil ligge på topp også når lekene er over ikveld.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere