Sommerens fotball-EM i Polen og Ukraina blir en stjernefest uten like. Stort sett alle nasjonene som er kvalifisert til mesterskapet har profilerte spillere i verdensklasse.

Folk som Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Franck Ribéry, Mesüt Özil, Gianluigi Buffon og Luka Modric er bare noen av stjernenavnene.

Men som vanlig er det også noen spillere man gjerne skulle ønsket i mesterskapet, som ikke kom med. Noen er ute på grunn av skade, mens andre spiller for et lag som ikke er i EM.

Nettavisen har saumfart de store ligaene i Europa på jakt etter stjernene vi gjerne skulle sett i Polen og Ukraina. Vi har da sett etter spillere som realistisk sett kunne vært med.

Så hvis du reagerer på at folk som Lionel Messi, Thiago Silva, Didier Drogba og Yaya Touré mangler, så har det en naturlig forklaring. De har aldri vært aktuelle for EM-sluttspillet.

På listen har vi foretrukket offensive spillere foran defensive. Spillere som kunne bidratt med fyrverkeri og underholdning. Noen forsvarsspillere har likevel vært umulig å komme utenom.

Er du uenig med våre vurderinger, eller kommer du på en spiller vi har oversett stoler vi på at du hamrer løs ved å bruke kommentarfeltet i bunnen av artikkelen. God fornøyelse!

Her finner du kampprogram og TV-oversikt for EM 2012

Eden Hazard - (Belgia)
Alder: 21, Klubb: Chelsea
Ikke til EM fordi: Ikke kvalifisert

Om sant skal sies har aldri Eden Hazard vært spesielt god på landslaget. Den ferske Chelsea-spilleren har aldri helt klart å etablere seg som et førstevalg for nasjonen, men de som har sett ham i Lille vet hva han er god for. Hazard har lenge vært en av Europas mest ettertraktede unggutter, og en spiller av 21-åringens kaliber fortjener å få spille med de aller beste i et EM.

Stevan Jovetic (Montenegro)
Alder: 22, Klubb: Fiorentina
Ikke til EM fordi: Ikke kvalifisert

Krølltoppen fra Montenegro er en annen spiller supportere verden rundt gjerne skulle sett i duell med de beste. Stevan Jovetic blir sett på som et av Europas største spisstalenter, og storklubbene har lenge prøvd å lokke ham bort fra Fiorentina, der hans scoret 14 mål på 27 ligakamper denne sesongen. Montenegro ble nummer to i sin kvalikgruppe, bak England.

Gareth Bale (Wales)
Alder: 22, Klubb: Tottenham
Ikke til EM fordi: Ikke kvalifisert

De to siste sesongene har Gareth Bale vært strålende for Tottenham og etablert seg som en av de beste spillerne i Premier League. I England synes man nok det er litt synd at Bale er fra Wales, fordi den skuddvillige kantspilleren har egenskaper Roy Hodgson gjerne skulle hatt i sin tropp. En spiller av Bales kaliber hadde utvilsomt fortjent å få vise seg fram i EM.

Marek Hamsik (Slovakia)
Alder: 24, Klubb: Napoli
Ikke til EM fordi: Ikke kvalifisert

Marek Hamsik har vært sentral for et Napoli-lag som har spilt strålende fotball noen sesonger nå. Sammen med Edison Cavani og Ezequiel Lavezzi er han hjertet i det italienske laget. Hamsik fikk vist seg litt fram under VM i 2010, da Slovakia gikk til åttendedelsfinale, men vi skulle gjerne sett den kreative og offensive midtbanespilleren i Polen og Ukraina også.

Edin Dzeko (Bosnia-Hercegovina)
Alder: 26, Klubb: Manchester City
Ikke til EM fordi: Ikke kvalifisert

Edin Dzeko ble nylig kronet mester i Premier League sammen med sine lagkamerater i Manchester City. Bosnieren startet forrige sesong svært bra, men falt så litt av. Scoret imidlertid et svært viktig mål mot Queens Park Rangers. 26-åringen scorer også jevnt og trutt for landslaget, og Bosnia var svært nær en plass i EM. Ble nummer to, ett poeng bak Frankrike i kvalikgruppe D.

Vincent Kompany (Belgia)
Alder: 26, Klubb: Manchester City
Ikke til EM fordi: Ikke kvalifisert

Den belgiske stopperkjempen har vært en bauta for Manchester City denne sesongen, og mannen som i svært ung alder ble sett på som et av Europas største talenter begynner endelig å vise at han har disse kvalitetene. Et røverkjøp av seriemester City, og en viktig mann for Belgia. Vaffelnasjonen var 15 poeng bak Tyskland i sin kvalikgruppe, og havnet også bak Tyrkia.

Xherdan Shaqiri (Sveits)
Alder: 20, Klubb: Bayern München
Ikke til EM fordi: Ikke kvalifisert

Mange fikk nok for alvor øynene opp for denne gutten da Basel slo Manchester United ut av Champions League denne sesongen. 20-åringen har likevel i en årrekke blitt koblet til større klubber, og i vinter signerte han for Bayern München. Svetis har virkelig noe på gang, og slo nylig Tyskland 5-3, så den unge Xherdan Shaqiri for nok muligheten i et EM i framtiden.

Nemanja Vidic (Serbia)
Alder: 30, Klubb: Manchester United
Ikke til EM fordi: Ikke kvalifisert

Nemanja Vidic har i en årrekke vært en av de beste spillerne i både Premier League og Champions League. Manchester United-spilleren har vunnet mye på klubbnivå, men har ikke hatt like mange store opplevelser på landslaget. VM i 2010 ble en aldri så liten fiasko for Serbia, og i kvalifiseringen til årets EM-sluttspill havnet nasjonen bak både Italia og Estland i gruppe C.

Giuseppe Rossi (Italia)
Alder: 25, Klubb: Villarreal
Ikke til EM fordi: Skadet

Den amerikanske italieneren har slitt mye med skade denne sesongen og fikk kun ni ligakamper for Villarreal i La Liga. Giuseppe Rossi har vært en målgarantist for klubben tidligere, men uten 25-åringen endte det med nedrykk for den «gule ubåten». På grunn av skader er det lenge til vi får se Rossi igjen, men frisk som en fisk kunne han vært en viktig mann for Italia.

David Villa (Spania)
Alder: 30, Klubb: Barcelona
Ikke til EM fordi: Skadet

«Guttungen», som han kalles, har vært ute halve sesongen med en skade han pådro seg under VM for klubblag før jul. David Villa har vært en uhyre viktig mann for Spania i de to foregående mesterskapene der nasjonen har gått til topps, og har bidratt med mange og viktige mål. Spania kommer helt sikkert til å savne måljegeren, og det kommer også vi til å gjøre.

Dimitar Berbatov (Bulgaria)
Alder: 31, Klubb: Manchester United
Ikke til EM fordi: Ikke kvalifisert

Kanskje litt stolpeskudd å ta med Dimitar Berbatov her, siden han for tiden ikke er aktuell for den bulgarske landslaget. Spissen har imidlertid vært åpen for et comeback, og hadde nok meldt sin interesse om Bulgaria hadde kommet til EM. Berbatov har en flott klubbkarriere, men i de store mesterskapene har han ikke hatt like mye hell. Likevel en målgarantist for Bulgaria.

Gabriel Torje (Romania)
Alder: 22, Klubb: Udinese
Ikke til EM fordi: Ikke kvalifisert

Nesten alle land har sitt eget «svar på Lionel Messi», og i Romania er det Gabriel Torje som må leve opp til dette. Kantspilleren, som også kan spille hengende spiss, er en mye omtalt mann på diverse ryktebørser og flere storklubber skal finsiktet han de siste årene. Valgte i 2011 Udinese i Italia og har gjort det greit der. Romania var imidlertid langt unna en EM-plass denne gang.

Roberto Soldado (Spania)
Alder: 27, Klubb: Valencia
Ikke til EM fordi: Ikke valgt

Roberto Soldado er et produkt av Real Madrids ungdomsakademi, men har brukt langt tid på å få sitt gjennombrudd. Etter overgangen til Valencia i 2010 har imidlertid spissen funnet målformen og 17 mål på 32 kamper i La Liga denne sesongen er ingen dårlig fasit. Dessverre ble ikke Soldado funnet god nok for Spanias stjernegalleri denne gangen.

Milos Krasic (Serbia)
Alder: 27, Klubb: Juventus
Ikke til EM fordi: Ikke kvalifisert

Noen ganger må man spørre seg om hvor god Milos Krasic egentlig er? Fra å bli koblet med Chelsea og Tottenham, sier de siste ryktene at nyopprykkede Reading er en mulighet for serberen i Premier League. Har heller ikke fått mye spilletid hos Juventus, men har tidligere vist at han har kvaliteter. Fortsatt en viktig mann for Serbia, selv om han sjelden scorer på landslaget.

Burak Yilmaz (Tyrkia)
Alder: 26, Klubb: Trabzonspor
Ikke til EM fordi: Ikke kvalifisert

Burak Yilmaz hamret inn solide 32 mål på 31 ligakamper for Trabzonspor denne sesongen. Slik er ikke til å kimse av. En tyrkisk goalgetter som vi svært gjerne skulle sett i et EM. Tyrkia på sitt beste kan være utrolig underholdende, mens Tyrkia på sitt verste kan være ganske ille. Yilmaz er 26 år og får nok muligheten til å score mål i et stort mesterskap før eller siden.

Ryan Giggs (Wales)
Alder: 38, Klubb: Manchester United
Ikke til EM fordi: Ikke kvalifisert

Det er nesten litt synd på Ryan Giggs. Han vært en av 1990-tallet og 2000-tallets dominerende spillere på klubbnivå, men har aldri fått vist sine kunster i et VM eller EM. 38-åringen hadde så absolutt fortjent sjansen og vi skulle gjerne sett han og Wales i Polen og Ukraina. Waliserne havnet imidlertid nest sist i kvalikgruppe G. Kanskje får vi se Giggs i sommerens OL?

Frank Lampard (England)
Alder: 33, Klubb: Chelsea
Ikke til EM fordi: Skadet

Frank Lampard fikk endelig være med å vinne Champions League da hans Chelsea gikk til topps i turneringen i vår. Oppturen ble imidlertid avløst av nedtur da han skadet seg rett i forkant av EM. Veteranen har 90 landskamper for England og har scoret 23 mål. De «tre løvene» kunne absolutt ha trengt Lampards rutine og matchvinneregenskaper under turneringen.

Carles Puyol (Spania)
Alder: 34, Klubb: Barcelona
Ikke til EM fordi: Skadet

Den hårfagre midtstopperen var viktig for Spania da det ble EM-gull i 2008 og VM-gull i 2010. Carles Puyol har imidlertid ikke vært like solid denne sesongen, men 34-åringen har fortsatt rutine og lederegenskaper som er uvurderlig for et lag i løpet av en lang turnering. Spania har sterke erstattere, men skulle nok likevel sett at skadde Puyol ble med til Øst-Europa.

Francesco Totti (Italia)
Alder: 35, Klubb: Roma
Ikke til EM fordi: Ikke valgt

Francesco Totti spilte sitt første EM i år 2000, og gjorde seg blant annet bemerket med sen smålsleip straffe mot Nederland. 12 år senere holder playmakeren fortsatt koken, men det er lenge siden han har vært på landslaget, siden han takket for seg etter VM-gullet i 2006. Da det ble italiensk VM-fiasko i 2010 mente flere at nasjonen manglet en Totti-type i laget.

Arda Turan (Tyrkia)
Alder: 25, Klubb: Atlético Madrid
Ikke til EM fordi: Ikke kvalifisert

En morsom vingtype som denne sesongen var sentral da Atlético Madrid gikk til topps i Europa League. Har bidratt med både mål og assists under sin første sesong i spansk fotball, og selv om han kanskje ikke er blant Europas ypperste, skulle vi gjerne sett ham i EM. Arda Turan er også en rutinert mann på landslaget til tyrkerne med sine 55 landskamper og 12 mål.

John Guidetti (Sverige)
Alder: 20, Klubb: Manchester City
Ikke til EM fordi: Skadet/syk

Det svenske stjerneskuddet hadde en flott sesong på lån i Nederland denne sesongen og hamret inn 20 mål på 23 ligakamper. Mye tyder på at John Guidetti med årene blir Sveriges nye spisshelt, og 20-åringen har mye av de samme trekkene som landsmann Zlatan Ibrahimovic. Kom ikke med til årets EM på grunn av dårlig kylling, men vi får nok snart se ham i et mesterskap.

Kyle Walker (England)
Alder: 22, Klubb: Tottenham
Ikke til EM fordi: Skadet

Hadde trolig vært bankers i troppen til Roy Hodgson om han var skadefri. Kyle Walker har fått sitt store gjennombrudd i Premier League denne sesongen, og er en moderne back. Rask, offensiv, og ikke helt udugelig med ball. Har kun to landskamper for England fra før av, men hadde nok kjempet om en startplass om han var skadefri. Walker har likevel mange gode år igjen.

Alessandro Del Piero (Italia)
Alder: 37, Klubb: Klubbløs
Ikke til EM fordi: Ikke valgt

Gode, gamle Alessandro Del Piero er kanskje også litt dristig å nevne i denne sammenhengen, men den rutinerte Juventus-legenden er en fyr vi aldri blir lei. Spilte sin siste landskamp for Italia tilbake i 2008, og stoppet på 91. 27 ganger fant han nettmaskene. Siden karrieren til 37-åringen nå utvilsomt er på hell, hadde det vært gøy å se ham i et mesterskap for siste gang.

Mirko Vucinic (Montenegro)
Alder: 28, Klubb: Juventus
Ikke til EM fordi: Ikke kvalifisert

En god spiss, som i mange år har gjort en god figur i italiensk fotball. Spissen har ikke akkurat bøttet inn mål for Juventus denne sesongen, men spiller likevel ofte en viktig rolle i klubbene han har spilt for. Mirko Vucinic har spilt landslagsfotball for både Serbia & Montenegro og senere det som kun heter Montenegro. Kunne dannet en spennende angrepsduo med Stevan Jovetic.

Branislav Ivanovic (Serbia)
Alder: 28, Klubb Chelsea
Ikke til EM fordi: Ikke kvalifisert

Chelsea-stopperen er kanskje ikke den det oser mest stjerne av, men Branislav Ivanovic har vært svært viktig for Chelsea de siste sesongene. Forsvarsspilleren kan bekle flere plasser i de bakre rekker og er også svært målfarlig på dødball. Måtte stå over Champions League-finalen på grunn av suspensjon, og hadde fortjent en sommer med EM som plaster på såret.

Thomas Vermaelen (Belgia)
Alder: 26, Klubb: Arsenal
Ikke til EM fordi: Ikke kvalifisert

Nok en målfarlig stopper som vi ikke får se i Polen og Ukraina, og den tredje belgieren på denne listen. På papiret har Belgia et fantastisk landslag, og spesielt et imponerende forsvar. Det kunne like godt vært Jan Vertonghen som var på denne listen, men noen måtte også velges bort. Thomas Vermaelen er en bauta for Arsenal når han er skadefri. Kanskje får vi se ham i 2014-VM?

Ivica Olic (Kroatia)
Alder: 32, Klubb: Wolfsburg
Ikke til EM fordi: Skadet

Ivica Olic er en herlig spisstype, selv om han begynner å dra på årene. Har hatt noen svært gode år i Bayern München, men skrev i vinter under for Wolfsburg og flytter dit i sommer. Var opprinnelig tatt ut i EM-troppen til Kroatia, men pådro seg en skade mot Norge på Ullevaal og mistet dermed mesterskapet. Har 77 landskamper og har scoret 15 mål.

Iker Muniain (Spania)
Alder: 19, Klubb: Athletic Bilbao
Ikke til EM fordi: Ikke valgt

Athletics unggutt var av mange sett på som en av spillerne man burde se opp for under sommerens EM. Dessverre for 19-åringen ble han ikke tatt ut i Spanias endelige tropp. Den ivrigste fotballfansen får nok likevel muligheten til å studere kantspilleren denne sommeren. Sjansene for at han spiller for Spania i OL er nemlig helt klart til stede.