Både Parise og Suter er ferdige i Minnesota Wild etter å ha blitt kjøpt ut av de lukrative kontraktene sine i NHL-klubben til Mats Zuccarello.

Bill Guerin, Wilds sportslige leder, bekreftet opplysningene tirsdag. Etter å ha påpekt at Suter og Parise har vært viktige bidragsytere til det Wild har oppnådd gjennom ni år, kom Guerin med noen utdypninger:

- Det var mange faktorer som bidro til den vanskelige beslutningen om å kjøpe ut kontraktene. Men først og fremst er dette en fortsettelse på jobben med å forandre spillerstallen, med sikte på etter hvert å nå målet om å vinne Stanley Cup, sa Guerin.

Les også: Superstjerne må trekke seg fra OL: - Svært skuffet

Både vingen Parise og backen Suter er tunge navn som har vært med på å prege NHL i en årrekke. De siste sesongene har det derimot gått nedover med prestasjonene på isen. Spesielt Parise strevde med å leve opp til de generøse lønnsbetingelsene sist sesong, og var til tider helt ute av laget.

Etter tirsdagens nyheter fra den St. Paul-baserte NHL-klubben, er Mats Zuccarello (33) nå den nest eldste spilleren som har kontrakt med Wild. Førstekeeper Cam Talbot er et par måneder eldre og fylte nylig 34 år.

Fikk utrolige avtaler

Parise og Suter skrev begge under på 13 år lange kontrakter(!) sommeren 2012. Det betyr at de hadde hele fire sesonger igjen av avtalene.

De enorme kontraktene til duoen ble den gangen signert med identiske årslønner som tilsvarte mer enn 65,55 millioner norske kroner per spiller.

Både Suter og Parise har tidligere uttalt at de ønsket å avslutte karrieren i Minnesota Wild, og ikke kunne tenke seg å bytte lag.

Manager Bill Guerin og Wild får etter tirsdagens valg noe mer penger å bruke under NHLs lønnstak på 81,5 millioner dollar neste sesong. Det kan komme godt med når det blant annet skal forhandles om en ny avtale for lagets nye storstjerne, Zuccarellos russiske rekkekamerat Kirill Kaprizov (24), før sesongstarten i høst.

I tillegg kan Guerin velge å beskytte blant andre backen Matt Dumba fra å bli valgt av det nystartede NHL-laget Seattle Kraken når ligaen utvides med ett lag i sommer.

Les også: Pinlig Arsenal-tap etter kjempe­tabbe

- Dette er en stor nyhet. Et jordskjelv. Det høres enkelt og greit ut som Guerin ville ha friheten til å beskytte Matt Dumba og Nico Sturm i expansion-draften, men ikke fikk den, sier den anerkjente NHL-eksperten Elliotte Friedman i Sportsnet-podkasten 31 Thoughts.

- Det andre tingen folk må være klar over her, er at hvis en av Parise eller Suter hadde lagt opp før kontraktstida var ute, så ville Wild fått en enorm «cap recapture»-straff, påpeker Friedman.

NHL-klubbene pålegges også økonomiske byrder der spillere gir med lignende langtidskontrakter gir seg før kontraktene utløper.

Friedman trekker fram at Wild nå har tatt kontroll over hvor mye de må betale de neste sesongene, heller enn at dette ligger i hendene på spillerne eller deres eventuelle nye klubber.

Ulempe i årevis

Regnestykket for å kvitte seg med de to 36 år gamle Wild-profilene er likevel ikke lystig lesning. I alle fall ikke for Wild-tilhengere som vil ha mer penger til å lønne nye spillere i flere år framover.

Ifølge til tallene til nettstedet CapFriendly regnes 4 743.588 millioner dollar for Suter og Parise opp mot lønnstaket neste sesong, rundt regnet 41,25 millioner kroner, siden kontraktene ikke blir fullført.

Deretter får Wild regnet 12 743.588 millioner dollar mot lønnstaket i sesongen 2022-23. Det tilsvarer mer enn 110 millioner kroner mindre å bruke på spillerlønninger det året, siden de nevnte to profilene ikke lenger er en del av laget.

Om du rynker på nesa av den ulempen, kan vi legge til at det bare blir enda verre i 2023-24 og 2024-25. Da øker beløpet til mer enn 128 millioner kroner per sesong.

- De årene blir tøffe, men vi blir nødt til å gjøre en veldig god jobb med drafting av spillere, og en veldig god jobb med å utvikle spillere i tillegg til å få inn yngre og billigere spillere i stallen, bemerker Bill Guerin, ifølge AP.

Det er heller ikke over der, selv om man da er ved utløpsdatoen til de opprinnelige 13-årskontraktene. 1 666.666 millioner dollar, eller rundt 14,5 millioner kroner, for de to spillerne blir regnet opp mot lønnstaket fra 2025 og fram til 2027.

Dette altså for at Minnesota Wild skal komme seg ut av kontraktene de inngikk med Parise og Suter en sommerdag i juli for ni år siden.

Les også: Bekreftede Premier League-overganger

Mesteparten utbetalt tidlig

Begge spillere har dog fått utbetalt større deler av den totale lønnen i avtalene sine de første sesongene av kontraktene.

Lønnsutbetalingene tilsier ifølge CapFriendly at den tidligere Wild-duoen fikk utbetalt henholdsvis tolv millioner dollar, tolv millioner dollar og elleve millioner dollar - av hver sin totalpakke på 98 millioner dollar for de 13 sesongene - de tre første Wild-årene (i perioden 2012-15).

Til sammenligning skulle de få seks millioner dollar, to millioner dollar og to ganger en million dollar de fire gjenstående sesongene sine i Minnesota. Cirka 87 millioner kroner i lønn per spiller gjensto for Wild fram til sommeren 2025.

Isteden får laget over 525 millioner norske kroner mindre å bruke over seks år til lønninger, etter å ha kjøpt ut Zach Parise og Ryan Suter. Til forskjell fra stjerneduoens gjenstående lønnsutbetalinger fram til 2025, tilsvarer dette de samme millionene spillerne hadde i snitt per år i Wild-kontraktene sine.

NB! Denne saken ble først publisert med en feilaktig utregning av hva Minnesota Wild hadde igjen å betale av lønn til Ryan Suter og Zach Parise.