Med sin bratte og svingete vei, plassert rundt to mil fra mål, har Côte de la Roche-aux-Faucons flere ganger vært sete for avgjørende angrep i Liège-Bastogne-Liège de senere årene.

Det var her Schleck-brødrene sto bak det avgjørende angrepet i 2011, og fikk med seg Philippe Gilbert som til slutt vant. Det var også her Andy Schleck maltrakterte resten av feltet i 2009.

I år blir det imidlertid ikke slik. Den 1,5 kilometer lange bakken, med en gjennomsnittsstigning på nesten 10 prosent, sykles nemlig ikke i årets ritt.

Veiarbeid har gjort at løypen må legges om fra fjoråret. Istedenfor venter langt enklere Côte de Colonster. Det er den strake motsetningen til Roche-aux-Faucons.

Ny og lettere bakke
Den er bred, stiger jevnt hele veien og har ikke de kronglete svingene man finner i Roche-aux-Faucons. Bakken måler 2,6 kilometer, og stiger med en gjennomssnittsprosent på rundt seks.

Etter Roche-aux-Faucons, venter som regel en vanskelig utforkjøring. Istedenfor er det tre kilometer med såkalt falsk flate som venter etter Colonster, noe som vil gjøre det langt verre å holde unna for et jaktende hovedfelt.

Løypeendringen har ikke gått upåaktet hjem hos rytterne.

- Den nye bakken er ikke halvparten så hard som Roche-aux-Faucons, sier Joaquin Rodriguez ifølge cyclingnews.com.

Heller ikke landsmann Alberto Contador er overbegeistret over endringen.

- Det er ikke en bakke som kommer til å bli avgjørende, sier spanjolen til cyclingnews.com.

- Lagene kan lett organisere seg og dra hardt for å ta igjen brudd. Det kommer til å sørge for et veldig annerledes ritt. For meg er det en rute som passer mye dårligere enn den som var før.

Spår et annerledes ritt
En av de som kjenner løypen aller best, er Philippe Gilbert. Han vant Liège-Bastogne-Liège i 2011, og var på podiet også i 2010.

- Vi har en ny finale, og jeg tror det kommer til å bli mer taktisk enn tidligere, sa Gilbert på BMCs pressekonferanse på fredag ifølge cyclingnews.com.

- Det kommer til å endre rittet, uten at jeg helt sikkert kan si hvordan det blir. Jeg forestiller meg at det vil være flere ryttere samlet inn i Côte de Saint-Nicolas. Det blir et mer taktisk ritt, da det vil være viktig å ha mange å spille på.

Gilbert tror at rundt 40 mann kan sitte med til rittets siste stigning. Også flere andre har lansert teorien om at en stor gruppe kommer til å sitte med inn til siste stigning. «Purito» Rodriguez er ikke like sikker.

- Man kan ikke si det. Dette er Liège-Bastogne-Liège. Det er et hardt ritt, hvor alt kan skje. Det er mange som liker å spå sykkelritt, men de har som regel feil.

procycling.no følger Liège-Bastogne-Liège LIVE fra første tråkk!