Gå til sidens hovedinnhold

Stjerneryttere må møte i retten

Alberto Contador er en av flere toppryttere som er kalt inn som vitne i rettsaken mot dopinglege.

Operasjon Puerto slo ned som en bombe i sykkelmiljøet våren 2006.

Saken som omhandlet dopingnettverket rundt den spanske legen/gynekologen Eufemiano Fuentes, skal i utgangspunktet ha involvert 200 idrettsutøvere, hvor omtrent en fjerdedel av disse var syklister.

Ingen andre idretter tok saken seriøst, men sykkelsporten gikk den i sømmene, og en dopingskandale var et faktum. Ryttere som Alejandro Valverde, Ivan Basso med flere ble utestengt for deres involvering i saken.

Innkalt som vitner
Nå må sistnevnte, sammen med Alberto Contador og fjorårets andremann i Giro d’Italia Michele Scarponi, møte i retten i forbindelse med saken, ifølge AS.

Denne gangen er det som vitner de tre stjernesyklistene er hentet inn.

Basso innrømmet å ha vurdert å dope seg etter lang tids press, og fikk to års utestengelse. Også Scarponi har blitt utestengt på grunn av hans involvering i saken. Contador ble tidlig sjekket ut av saken av det spanske sykkelforbundet.

Jobber for fengselsstraff
I mars i fjor ba aktoratet om to års fengselsstraff for hovedmannen i dopingsaken, Eufemiano Fuentes, og tidligere sportsdirektør i Liberty Seguros-laget Manolo Saiz. Det er i forbindelse med denne saken at rytterne er kalt inn som vitner.

Til informasjon var Liberty Seguros det laget Alberto Contador kjørte for i perioden 2002-2005 (laget var tidligere kalt ONCE). Om det er aktoratet, forsvaret eller begge sider som har kalt inn Contador som vitne er foreløpig uklart.

Instansene som kjemper for å få Fuentes dømt er blant annet UCI, WADA og den italienske olympiske komite.

For øyeblikket avventer Alberto Contador en dom fra CAS angående hans positive test for Clenbuterol avlagt under Tour de France i 2010.

Når høring blir avholdt i Fuentes-saken er foreløpig ikke bestemt.

Kommentarer til denne saken