*Nettavisen* Sport.

Stjernetørke i boksing

Foto: (scanpix)

Tungvektsboksingen opplever stjernetørke og er inne i en aldri så liten krise etter at briten Lennox Lewis la hanskene på hylla.

Det er flere boksere som gjerne vil ta over kronen etter Lewis, men ingen av dem er av samme klasse som verken Lennox Lewis eller noen av de gamle, virkelig store stjernene i tungvektsdivisjonen.

Ser mørkt ut
- Nei, jeg må bare innrømme at jeg ikke ser noen som ligner på Muhammad Ali på vei opp, sier veterantrener Lou Duva til avisen Dallas Morning News.

- Det ser litt trist og mørkt ut for tungvektsboksingen akkurat nå, og det som er virkelig ille er at det bare blir verre og verre, sier han.

Det er ikke til å komme fra at det er blitt et stort tomrom på toppen i tungvektsklassen etter at Lennox Lewis bestemte seg for å legge opp. Han var den eneste virkelig store tungvektsbokseren akkurat nå, mannen som slo alle de andre og som var ubestridt ener.

Jakter på Lewis' tittel
Nå må de nest beste forsøke å ta skrittet opp, og i øyeblikket forhandler Vitalij Klitsjko med sørafrikaneren Corrie Sanders om en VM-kamp 24. april. De to er på jakt etter den tittelen Lewis sa fra seg i World Boxing Council (WBC).

- Corrie Sanders blir den neste store mesteren i tungvekt, sier Lennox Lewis, som er med i en gruppe som støtter sørafrikaneren.

- Han fortjener sjansen, for han har jobbet seriøst og hardt veldig lenge. Dessuten tror jeg han kommer til å bli en bra mester, sier Lewis.

Knockout
Sørafrikaneren slo Vladimir Klitsjko på knockout i Tyskland i fjor, men har ikke vært i ringen på nesten et år. Lennox Lewis slo broren Vitalij Klitsjko på en kuttskade noen måneder etter at Sanders slo til, men selv om begge Klitsjko-brødrene tapte viktige og store kamper i fjor, har de på ingen måte gitt opp.

- Jeg er veldig lei meg for at det ikke blir noen returkamp mot Lewis, sier Vitalij Klitsjko, som kjempet tappet mot briten.

- Men selv om jeg ikke får sjansen til å slå Lewis, så lever drømmen videre om at broren min (Vladimir) og jeg skal klare å bli tungvektsmestere på samme tid, sier han.

Tyson tilbake?
Den gamle mesteren Mike Tyson sies å være på vei tilbake i ringen, men det er ikke mange som har tro på at 37-åringen kan komme tilbake som sitt gamle jeg. De fleste er av den oppfatningen at toget er gått for "Jern-Mike" for mange år siden.

Heller ikke Roy Jones jr, den beste bokseren i verden uansett vektklasse, ser ut til å være interessert i å fortsette i tungvektsklassen. Han tok tittelen i World Boxing Association (WBA) fra John Ruiz, men kan nå komme til å gi tungvektstittelen til WBA tilbake til Ruiz, for det er mer penger å hente for Roy Jones i en lettere vektklasse.

Av de store gamle mestere er det ikke bare Tyson som vurderer å komme tilbake. Det gjør også George Foreman i en alder av 55. Kanskje det at han planlegger comeback er det beste beviset på hvor tynt det er på toppen av profesjonell tungvektsboksing.

Sterk og klar
- Å være gammel er da ingen dødsdom. Jeg føler meg sterk og klar og har ikke noe ønske om å råtne vekk sittende i en stol hjemme i stua. Derfor tenker jeg på å komme tilbake, sier Foreman.

Og nå lurer ekspertene på om Foremans planer om comeback også kan få aldrende stjerner som Evander Holyfield, Hasim Rahman og Riddick Bowe til å vurdere det samme. Hvis det skjer, er den profesjonelle tungvektsdivisjonen på vei til å bli en ren veteranserie for avdankede mestere med hansker på hendene.

(NTB-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.