RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sto frem som homofil: - Kun fått positive reaksjoner

STO FRAM: Marcus Juhlin var en av de første i svensk idrett som stod frem som homoseksuell.
STO FRAM: Marcus Juhlin var en av de første i svensk idrett som stod frem som homoseksuell. Foto: Twitter
Sist oppdatert:
Marcus Juhlin var den første amerikanske fotballspilleren som stod frem som homoseksuell i Sverige.

Det var tilbake i mars 2014 at han valgte å stå frem. Marcus Juhlin har vunnet svensk mesterskap i amerikansk fotball tre ganger med sin klubb Carlstad Crusaders.

Han kontaktet selv magasinet QX i fjor å fortelle sin historie. Både på grunn for hans egen del, men også for å være et forbilde for andre som var i samme situasjon.

Nå har det gått et år siden Juhlin stod frem og til Expressen forklarer han hvordan året hans har blitt forandret.

- Det har bare blitt bedre, det at jeg kan være åpen om det. For selv om mine nære visste om det, var det ingen utenfor det som visste om det. Jeg levde litt i skyggen. Det trenger jeg ikke gjøre lenger og jeg har kun fått positive tilbakemeldinger i ettertid, sier Juhlin til Expressen.

Forventet verre
Men selv om det kun har vært positive tilbakemeldinger hadde ikke den amerikanske fotballspilleren trodd det skulle bli slik.

- Responsen har vært motsatt av det jeg trodde den skulle bli, sier han.

Han forteller videre at han hadde forberedt seg på mer negative tilbakemeldinger, men har blitt overrasket over hvordan folk har tatt nyheten imot.

- Jeg forventet det verste, men det har vært kun positiv respons. Det er ingen som har syntes det har vært rart og alle jeg har møtt har et naturlig forhold til det. Det er en deilig følelse, sier han.

Uvanlig
I Sverige har det vært uvanlig at mannlige idrettsmenn har stått frem som homoseksuell. Tilbake i 2011 kom fotballspilleren Anton Hysén frem, og når Juhlin kom frem i fjor håpet han at flere skulle slå følge.

Slik har det ikke blitt.

- Det er litt dødt. Selv om folk kommer med positive tilbakemeldinger, så er det et lite spøkelse i seg selv som sier at det fortsatt skal være slik det er, og at folk ikke vil ta det godt imot, sier Juhlin.

Nå oppfordrer han andre til å gjøre det samme han gjorde i 2014.

- Når jeg ført kom med nyheten undret jeg hvorfor jeg ikke gjorde det tidligere. Det var dritbra. Det gjør at man kan leve livet i stedet for å holde det igjen, sier den tidligere amerikanske fotballspilleren.

- Redde for karrierene sine
Grunnen til at flere ikke står frem er Juhlin usikker på, men tror folk er redde for å ødelegge rykte sitt.

- Jeg vet ikke hvorfor det er slik, men i ettertid mener jeg folk bør gjøre det. Folk er vel redde for sine karrierer og er redde for konsekvensene, tror han.

I ettertid har Juhlin fortsatt en karriere innenfor amerikansk fotball, men når er han mer involvert i trener-jobben enn å spille selv.

Han jobber i dag som offensiv koordinator for Solna Bulls.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere