Berlin (ANB): Ingen tvil om hva det er: Hans eminente konkurranseegenskaper. De er medfødt, ifølge han selv. Og de har gitt ham fem medaljer på rad i internasjonale mesterskap – inkludert to OL-gull.

Nyhet: Spill Lotto og Tipping på mobilen

Det er en god ballast å ha når han nå skal sikre seg sitt første VM-gull. Og de er ikke minst gode å ha nå i den faste nervekrigen som automatisk oppstår i dagene foran det årlige høydepunktet.

Rolig og behersket besvarer han alle spørsmål fra verdenspressen. Han opptrer med stor trygghet og selvsikkerhet. Lar seg ikke vippe av pinnen, om spørsmålene er aldri så ekle eller nærgående.

Mesterskap noe helt annet
Han blir for eksempel til stadighet minnet om at VM-arenaen i den tyske hovedstaden ikke er noen lykkebane for ham. Han har jo tapt for erkerivalen Tero Pitkämäki på denne banen i Golden League fire ganger de fem siste årene. Men det norske esset parerer enkelt:

– For det første er ikke dette helt riktig. Jeg har vunnet her én gang (2006), jeg har satt norsk rekord her (2005), og tapet for Tero i fjor var på bare én fattig centimeter.

– For det andre handler det nå om et mesterskap, og det er noe helt annet. Golden League er det hele tiden, mesterskap er det bare én gang i året, kontret Thorkildsen da han for Gud vet hvilken gang fikk spørsmålet igjen på et pressetreff i regi av hans sponsor Adidas i Berlin onsdag.

Medfødte evner og erfaring
Han kan trygt svare slik, for som alle vet – mesterskap er noe som virkelig tenner sørlendingen. Senest under fjorårets OL-finale opptrådte han med en autoritet, ro og sikkerhet som tydelig viste hvem som var sjefen i feltet. Med sin væremåte og utstråling psyket han ut konkurrentene.

– Det var og er ikke bevisst. Selv føler jeg at jeg ikke gjør noe spesielt. Men jeg vet jo at jeg har lyktes i slike situasjoner noen ganger, så det er kanskje naturlig at det vises, sier 27-åringen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Hvordan har du skaffet deg de gode konkurranseegenskapene?

– Først og fremst er de medfødt. Konkurranseinstinkt er noe du enten har eller ikke har. Men selvsagt har det også noe med erfaring å gjøre. Jeg har vært i de fleste situasjoner, har lært mye underveis og begynner å bli nokså dreven.

I en god sirkel
– Selvtilliten Andreas har skaffet seg etter å ha lyktes så mange ganger bringer ham inn i en god sirkel. I tillegg hjelper det å vite at du er i god form og at forberedelsene du har gjort har vært bra. Det blir en slags spiraleffekt, og dessuten er det et faktum at Andreas yter best under press, supplerer gullhåpets trener, Åsmund Martinsen.

Friidrettsforbundets sportssjef Ronny Nilsen sier dette til ANB:

– Det er klart tryggheten ved å vite at du kan levere bra når det gjelder gjør noe med deg. Andreas er blitt en erfaren utøver, som kan det med å motivere seg foran de store anledningene. Derfor har jeg god tro på suksess også denne gang. (ANB)

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!