RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stolt Hushovd vant spurten

Sist oppdatert:
Thor Hushovd kom fra det store intet, leverte en suveren spurt, og tok sin andre etappeseier i Tour de France. - Vikingene er tilbake i Bretagne, strålte han.

- Helt fantastisk. Jeg er stolt av trøya, stolt av meg selv og stolt av landet, sier en strålende glad men fattet Hushovd etter bragden. Hushovd takker lagkameraten Julian Dean for opptrekket før han slo alle i spurten.

- Julian Dean gjorde en super jobb for meg. Jeg har mye å takke ham for i dag, sier sprinteksperten, som også vant den første spurten på dagens ettappe.

Med tilnærmet norske forhold, glatt bane og regn lå Hushovd i hovedfeltet som hentet inn bruddet med Jakob Piil, Matteo Tosatto og Ronny Scholz åtte kilometer før mål. På oppløpssiden kom han fra det store intet og var suverent raskest i inspurten.

- Jeg følte meg veldig sterk i dag. Vikingene er tilbake i Bretagne, sier en sliten Hushovd.

8. etappe begynte med et voldsomt tempo, og feltet lot inn en brudd gå før den første spurten etter 14 km. Thor Hushovd vant den spurten, like foran Robbie McEwen og tok to poeng innpå i poengkonkurransen. Så fikk et brudd, med Jakob Piil, Matteo Tosatto og Ronny Scholz gå og de fikk fort et bra forsprang til feltet.

Bruddet holdt seg foran helt til det gjensto åtte kilometer. Feltet samlet seg for spurt, selv om Bettini prøvde å rykke en km før mål. Thor Hushovd fikk et fantastisk opptrekk fra lagkamerat Julian Dean og slo alle i spurten. Robbie McEwen ble nr. 4 og overtar dermed den grønne trøyen etter 8. etappe. Stuart O'Grady ble nr. 8.

Se innspurten på Web-TV

Se intervju med vinneren

ÅTTENDE ETAPPE MINUTT FOR MINUTT:

17.08: Julian Dean dro opp spurten for Thor Hushovd, og Hushovd vant i overlegen stil. Kirchen blir nummer to, foran Zabel og McEwen.

17.06: Bettini stikker, får følge av McEwen. Hovedfeltet kommer halsende bak dem. Hushovd godt plassert.

17.04: To kilometer igjen. Moreau jobber for Hushovd, men også Quickstep, for Boonen eller Bettini, Lotto-Domo, for McEwen og AG2r, for Nazon, er langt framme.

17.03: Det rapporteres at en hund var skyld i velten for få minutter siden. Dumoulin sitter på sykkelen igjen og vil slite seg inn til mål. En Liberty Seguros-rytter skal også være skadet.

17.02: Lotto-Domo hjelper til med farten nå. Bruddet er innhentet, og alt ligger til rette for en dramatisk avslutning på etappen.

16.58: Velt i hovedfeltet. Også i dag er noen ryttere ofre for det voldsomme tempoet mot slutten. Verst ser det ut til å ha gått utover AG2rs Samuel Dumoulin. Han sitter på bakken og får hjelp av legen. Dumoulin prøver likevel å fullføre. Ingen av nordmennene var involverte i felten, og Hushovd sitter fortsatt godt plassert.

16.56: Åtte km til mål, og feltet har nå øyekontakt med tet-trioen.

16.48: 15 km igjen til mål. Feltet, som ledes av Hushovds Crédit Agricole ligge nå bare 47 sekunder bak tet-trioen. Det ligger godt an for en massespurt, men avslutningen på etappen er vanskelig. Veibanene er imidlertid tørrere nå og vi slipper forhåpentligvis en velt mot slutten.

16.42: Feltet har økt tempoet og bruddets forsprang blir mindre og mindre. Quickstep og Crédit Agricole samarbeider godt. Avstanden er ca. 1.40.

16.37: Bruddets ledelse er to minutter nå. De har nå bare 25 km igjen til mål.
Resultatene fra 4. kategorien Côte de l'Enseigne Verte:
1. Piil (CSC) 3p
2. Scholz (GST) 2p
3. Tosatto (FAS) 1p
Scholz har nå 12 poeng i klatrekonkurransen, og ligger på 3. plass, bak Bettini, som leder, og Tombak.

16.35: Crédit Agricole, Quickstep og Alessio-Bianchi har nå satt opp et par ryttere til å kjøre inn bruddet.

16.33: Bruddet har 27 km igjen til mål.

16.31: Bruddet har begynt klatringen mot dagens siste kategoriserte bakke; 4. kategorien Côte de l'Enseigne Verte. De holder avstanden til feltet på rundt 2.45.

16.27: Bruddet holder god fart og taper ikke mer til feltet nå. De har 30 km igjen til mål og en ledelse på 2.40.

16.23: Bruddet har nå 35 km igjen til mål og en ledelse på 2.39.

16.21: Richard Virenque (QSD) punkterte og måtte bytte bakhjul, men kom seg raskt opp igjen til feltet.

16.18: Bruddet har passert dagens siste spurt, i Chateauneuf-du-Faou:
1. Tosatto (FAS) 6p/6''
2. Piil (CSC) 4p/4''
3. Scholz 2p/2''

16.14: Bruddet har passert Côte de Ménez-Kuz og også her var Ronny Scholz først over toppen. Hovedfeltet er snart over toppen de også.
Resultatene fra 4. kat. Côte de Menez-Kuz:
1. Scholz (GST) 3p
2. Tosatto (FAS) 2p
3. Piil (CSC) 1p

16.13: Bruddet har begynt klatringen mot 4. kategor-bakken Côte de Ménez-Kuz.

16.09: Ingen andre lag enn Domina Vacanze og Brioches la Boulangère er så langt interesserte i å bruke krefter på å innhente bruddet. Domina Vacanzes to ryttere jobber hardt og forspranget til bruddet blir stadig mindre. Tet-trioen nærmer seg nå de to siste bakkene på etappen, og selve avslutningen på dagens etappe er ganske vanskelig. Det regner noe mindre, men asfalten er fortsatt glatt og de to siste kilometrene av etappen er preget av flere vanskelige svinger og en bakke. Dette kan godt bety at vi ikke får noen massespurt i dag heller.

16.05: Bruddet har 46 km igjen til mål og et forsprang på 2.50. Været har lettet noe nå.

16.02: Piil, Tosatto og Scholz har 48 km igjen til mål, men forspranget deres er nå under tre minutter.

15.55: Domina Vacanzes to ryttere i front i feltet, Francesco Secchiari og Filippo Simeoni, gjør en kjempejobb. Bruddets ledelse er nå nede i 3.09, og de har 53 km igjen til mål.

15.47: Værforholdene begynner å bli ganske ufyselige nå og veibanen blir våt og glatt.

15.42: Bruddet passerte dagens andre spurt og Jakob Piil tok seks poeng. Piil har nå 48 poeng i denne konkurransen, men ingen av de tre rytterne i bruddet er noen trussel for teten.
Resultatene fra spurten i Carhaix-Plouguer (etter 104 km):
1. Piil (CSC) 6p/6''
2. Tosatto (FAS) 4p/4''
3. Scholz (GST) 2p/2''
Domina Vacanze får lønn for sitt arbeid i feltet og ledelsen er nå nede i 4.20.

15.41: Det regner nokså mye mer nå, og det er også noe mer vind som gjør forholdene vanskelige.

15.38: Bruddet nærmer seg dagens andre sprint. Forspranget deres er 4.35.

15.37: Thor Hushovd ligger godt plassert langt framme i feltet. Hushovd er lett å kjenne igjen i sin norske mestertrøye. Arvesen ligger også i feltet men har ikke vist seg fram til nå på etappen.

15.35: Det har begynt å regne så smått på rytterne. Veien er ikke skikkelig våte ennå, men dette kan bety nok en vanskelig innspurt.

15.33: Domina Vacanze har økt tempoet betraktelig og ledelsen er nå nede i 4.56. Spørsmålet er hvem Domina Vacanze kjører for når de ikke har Mario Cipollini med seg lenger.

15.29: Brioches la Boulangère har nå fått hjelp til å holde farten av Domina Vacanze. Tempoet har økt og bruddets forsprang er nå nede i 5.07. 71 km igjen til mål.

15.22: Hovedfeltet har økt tempoet noe og tatt inn noen få sekunder på bruddet. Ledelsen er nå ca. 5.40. Alle de tre rytterne i bruddet er meritterte proffsyklister. Piil vant en etappe i fjorårets Tour og han vant også verdenscuprittet Paris-Tours i 2002. Tosatto har i år vunnet Giro di Toscana, og i 2002 vant han Coppa Placci. Scholz var i år nummer tre i Circuit de la Sarthe og nummer seks i Critérium International i år.

15.21: CSCs Michele Bartoli var nylig nede hos rittlegen og fikk litt assistanse. Han så ut til å ha problemer med underlivet.

15.17: Farten har blitt mye lavere nå i den andre timen av etappen da rytterne bare tilbakela 40,1 km. Gjennomsnittsfarten til nå på etappen er 42,4 km/t.

15.14: Brioches la Boulangère har fortsatt kommandoen i hovedfeltet og så langt har ingen av lagene til de store spurterne vist noen tegn til å ville sette opp tempoet.

15.09: Hovedfeltet har nå vært igjennom langingssonen etter 74 km og er 5.50 bak bruddet.

15.05: Det har bare vært målgang i Quimper, dagens målby, en gang tidligere i Tourens historie. Det var på den 10. etappen i 1991. Da vant australske Phil Anderson spurten i et firemanns-brudd som gikk helt til mål.

15.03: Fra et opprinnelig startfelt på 188 ryttere er det nå 176 ryttere igjen i Touren. Det er 12 lag som fortsatt har 9 mann; US Postal, T-Mobile, Phonak, Credit Agricole, Team CSC, Illes Balears-Banco Santander, Quickstep, Liberty Seguros, Alessio-Bianchi, AG2R Prevoyance, Rabobank og Saeco.

14.58: Thor Hushovd var nylig bakerst i feltet og snakket med sin sportsdirektør Roger Legeay, som sitter i lagets følgebil. Det virker ikke som om Hushovd har noen problemer.

14.56: Danske Jakob Piil er den mest aggressive rytteren i Tour de France til nå, og den rytteren som har ligget flest kilometer i brudd. Han ligger nå i brudd sammen med Tosatto (FAS) og Scholz (GST), og med 94 km igjen til mål har de en ledelse på 5.40 til hovedfeltet der Hushovd og Arvesen sitter.

14.52: Brioches la Boulangère har fortsatt kommandoen i feltet. Bruddet har nå en ledelse på ca. 5.10, med 96 km igjen til mål.

14.41: Tet-trioen har 106 km igjen til mål og et forsprang på 4.50.

14.37: Bruddet har økt sin ledelse til 4.15.

14.35: Disse to stigningene har fått sine offer. Både Mirko Celestino (SAE) og Jaan Kirsipuu (A2R) mistet kontaktene med feltet i bakkene. Kirsipuu kommer seg nok opp igjen til feltet i nedoverbakkene.

14.31: Bruddet har også passert dagens andre stigning, 4. kategorien Côte dde Saint-Mayeux. Scholtz var først over her også.
Resultatene fra Côte de Saint-Mayeux:
1. Scholz (GST) 3p
2. Tosatto (FAS) 2p
3. Piil (CSC) 1p
Scholz er nå nummer fire i klatrekonkurransen med sju poeng.

14.25: Ronny Scholtz var først over Mur de Bretagne, men bruddet spurtet ikke om poengene. I hovedfeltet var det bare Virenque og Bettini, fra Quickstep - laget som gikk for det siste poenget, og Virenque tok det. Virenque tok dermed sitt andre poeng for året.
Resultatene fra Côte de Mur de Bretagne:
1. Scholz (GST) 4p
2. Tosatto (FAS) 3p
3. Piil (CSC) 2p
4. Virenque (QSD) 1p
Bettini beholder sin klare ledelse i klatrekonkurransen; han har 20 poeng.

14.24: Tet-trioen holder et høyt tempo opp bakken og ledelsen er nesten fire minutter nå.

14.19: Bruddet har begynt stigningen mot Mur de Bretagne (3.kat.). De har et forsprang på ca. 3.35.

14.17: Rytterne har tilbakelagt 48,7 km på den første timen av etappen.

14.14: Piil (CSC), Scholtz (GST) og Tosatto (FAS) er nå mindre en fem km fra den første bakken. De har en ledelse på 2.50.

14.13: Ledelsen vil nå øke raskt, da flere av rytterne i feltet, deriblant den gule trøyen, har måttet avlegge toalettbesøk.

14.11: Brioches la Boulangère setter tempoet i feltet og ser ut til å la bruddet gå. Forspranget har økt til 1.45.

14.09: Feltet har innhentet Auger. Tet-trioen har nå et forsprang på 1.35.

14.03: Tet-trioen passerer 37 km og ligger 1.35 foran feltet. Guill aume Auger (RAG) har angrepet feltet og ligger 1.20 bak teten.

14.01: Av de tre i bruddet er det danske Jakob Piil (CSC) som ligger best an i sammendraget. Piil ligger på 5. plass, 6.58 bak ledende Voeckler.

13.58: Dumoulin jaktet ikke på bruddet likevel, han måtte bare avlegge et toalettbesøk. Trioen i tet leder nå med 1.05.

13.55: Den minste rytteren i årets Tour, Samuel Dumoulin (A2R) forsøker nå å støte seg opp til bruddet som ligger 50 sekunder foran feltet.

13.53: Matteo Tosatto (FAS), Jakob Piil (CSC) og Ronny Scholtz (GST) er nå i teten. De ligger 30 sekunder foran hovedfeltet, der Hushovd og Arvesen sitter. Saecos Mirko Celestino har kommet seg opp igjen til feltet, etter å ha mistet kontakten med det tidlig på etappen.

13.50: Karsten Kroon (RAB), som lå i bruddet, har punktert. Han er nå nede i feltet igjen.
Etter spurten i Montcontour er Robbie McEwen igjen i ledelsen i kampen om den grønne trøyen. Han har nå 134 poeng, Stuart O'Grady på 2. plass har 131. Thor Hushovd ligger på 5. plass med 112 poeng.

13.47: Moreau og Brochard har blitt innhentet av feltet og det er bare fire mann i tet igjen. Disse fire er: Piil (CSC), Tosatto (FAS), Kroon (RAB) og Scholtz (GST). De har 25 sekunder til feltet.

13.44: Bruddet har et forsprang på 30 sekunder til feltet, som ledes av tre ryttere fra Thomas Voecklers lag, Brioches la Boulangère. Moreau og Brochard (A2R) forsøker å støte seg opp til bruddet.

13.40: Fire ryttere har angrepet feltet. Disse fire er: Piil (CSC), Tosatto (FAS), Kroon (RAB) og Scholtz (GST).
Samtidig har Roberto Heras (LST) punktert, men er på vei opp igjen til feltet.

13.38: Saecos Mirko Celestino har mistet kontakten med feltet og ligger et stykke bak. Samtidig har farten i feltet gått ned etter spurten og feltet passerer 16 km.

13.36: Resultatene fra sprinten i Montcontour:
1. Hushovd (C.A) 6p/6''
2. McEwen (LOT) 4p/4''
3. Voigt (CSC) 2p/2''

13.34: Feltet innhentet Voigt like før spurten, som ble vunnet av Thor Hushovd (C.A) foran Robbie McEwen (LOT).

13.32: Spurtlagene i feltet jakter på Voigt for å gi sine spurtere sjansen til å ta poeng. Voigt har en ledelse på ti sekunder.

13.30: Idet feltet passerer 11 km angriper Jens Voigt (CSC) igjen.

13.28: Feltet har innhentet Moreau og passerer 14 km. Det er bare fem km igjen til dagens første spurt. Etter spurten vil vi nok få se nye bruddforsøk.

13.25: José Azevedo (USP) mottok i dag en gave fra turistkontoret i Lamballe før start. Lamballe er nemlig vennskapsby med Oliveiro do Bairro i Portugal og Azevedo er eneste portugiser i Touren. Gaven var en 16 år gammel hest, som veier 260 kg.

13.24: Feltet passerer seks kilometer og har øyekontakt med Moreau. Han vil straks bli innhentet.

13.22: Jens Voigt (CSC) og Giullaume Auger (RAG) har også rykket fra feltet og forsøker å komme seg opp til Moreau. Jakten i feltet ledes av Domina Vacanze og Rabobank.

13.21: Moreau har en ledelse på 18 sekunder. Hovedfeltet har tatt opp jakten på ham.

13.19: Hushovds lagkamerat i Crédit Agricole rykket fra feltet like etter starten, og har nå opparbeidet seg en ledelse på 15 sekunder.

13.16: Den offisielle starten gikk kl. 13.13, og det var 176 ryttere på start.

13.15: Dagens startby, Lamballe, har aldri vært hverken start- eller målby i Tour de France tidligere. Målbyen i dag, Quimper, har vært vert for målgang i Touren en gang tidligere; i 1991 vant australske Phil Anderson i Quimper.

13.11: Pre-starten har gått og feltet, som nå teller 176 ryttere, sykler nå rolig i den nøytrale "oppvarmingssonen" i startbyen Lamballe. Den offisielle starten forventes å gå ca. 13. 15.

Dagens etappe krysser Bretagne på skrått, og selv om den er kort, er den uforutsigbar. Dette skyldes de innlagte bakkene, bl.a. Mur de Bretagne (3.kat.). Etappen går ned mot Briec og ender opp i sentrum av Quimper. Avslutningen er svingete og ganske vanskelig. Den siste rette strekningen er bare 320 meter mot mål, og det er våghalsene som kommer til å like dette, dersom det skulle bli en massespurt.

Det er likevel gode muligheter for at et brudd kan holde inn til mål i dag. Det kommer to 4. kategori - bakker mot slutten, og fra toppen av Côte de l'Enseigne Verte er det bare 25 km til mål. Ryttere som Bettini, Bartoli og Arvesen burde trives mot slutten av etappen, men det kan også ende opp i en spurt, og da bør Thor Hushovd ha gode sjanser.

Tre innlagte spurter:
Montcontour (etter 14 km)
Carhaix-Plouguer (etter 104 km)
Chateauneuf-du-Faou (etter 131 km)

Fire kategoriserte bakker:
Côte de Mur-de-Bretagne (etter 51 km)
Côte de Saint-Mayeux (etter 54,5 km)
Côte de Ménez-Kuz (etter 127,5 km)
Côte de l'Enseigne Verte (etter 142,5 km)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere