Gå til sidens hovedinnhold

Stopper intervjuer med Bjørgen og Northug

Frykten for svineinfluensa gjør at langrennsledelsen tyr til drastiske grep.

Kommende helg går den tradisjonsrike sesongåpningen i langrenn av stabelen på Beitostølen.

Torsdag er det som vanlig et stort pressetreff med de norske landslagsløperne. Tidligere har samtlige journalister fått 10-15 minutter eksklusivt med hver enkelt utøver.

Slik blir det ikke i år.

- På grunn av den pågående svineinfluensaen ser vi oss nødt til å endre på det tradisjonelle opplegget med individuelle intervjuer. Dette i samråd med det medisinske teamet i Skiforbundet og i Olympiatoppen. Vi ber om forståelse for dette, skriver Skiforbundet i en pressemelding som ble sendt ut mandag kveld.

14 dagers buffer
I stedet arrangeres pressekonferanser med hvert enkelt lag, og i tillegg egne seanser med de største stjernene (Petter Northug, Marit Bjørgen, Therese Johaug og Ola Vigen Hattestad), der pressen får anledning til å stille spørsmål i plenum.

- De fleste av løperne er vaksinert nå, men ikke riktig alle. Men vi har fått beskjed om at man ikke kan være hundre prosent sikker på virkningen før etter 14 dager, og derfor gjør vi dette grepet for å unngå sykdom i starten av en OL-sesong, sier sportssjef Åge Skinstad til Nettavisen.

- Så dette er ikke bare et grep for å begrense tidsbelastningen på stjernene?

- I en periode med smittefare tror vi også det er en fordel å begrense belastningen på utøverne. Men det hadde vært helt uaktuelt å endre opplegget om det ikke hadde vært for pandemien. Neste år er vi tilbake til gammelt opplegg, sier Skinstad.

Kanskje unødvendig
Endringene i presseopplegget er ikke det eneste tiltaket som er iverksatt for å hindre smitte.

- Ingen utøvere kommer til å bo på hotellet, men ute i leiligheter. I tillegg får løperne sin egen matbuffet. Generelt holder vi mer avstand til andre og hverandre, er ekstra nøye med inntak av mat og drikke og overdriver alt som har med hygiene å gjøre.

- Det er helt sikkert noen av disse grepene som hadde vært unødvendig, men vi vet ikke hvilke, ettersom denne smitten rammer så tilfeldig, sier Skinstad.

Bare Rønning smittet
Langrennslandslagene tok tidlig grep for å hindre svineinfluensasmitte, og har lyktes godt med det. Hittil er Eldar Rønning den eneste som er blitt smittet.

- Han fikk nok smitten på vei hjem fra Val Senales, på et fly eller en flyplass. Men med tanke på at det er 25 løpere, 10 smørere og 7-8 trenere som har vært på samling den siste måneden, tyder det på at opplegget har fungert. De tiltakene som iverksettes på Beitostølen handler om å fullføre på en skikkelig måte, så vi nå unngår smitte, sier Skinstad, som understreker at løperne vil være tilgjengelig for media etter rennene fredag, lørdag og søndag.

Uansett blir det begrensede muligheter for norske medier til å gi leserne eksklusive leseropplevelser i forbindelse med årets sesongåpning.

Det tar Nettavisen som en utfordring. Vi er på plass på Beitostølen fra onsdag.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene