Gå til sidens hovedinnhold

Stoppet kjeften på Cavendish

- Han var ikke alltid hyggelig mot meg, sier André Greipel.

CARMAUX (procycling.no): I 2006 ankom en snill gutt med brutal fysikk T-Mobile. Den snille gutten het André Griepel kom fra Rostock. Han fikk kallenavnet «Gorillaen», men kunne like gjerne blitt omtalt som «Den snille kjempen».

Rollens hans i laget skulle for alvor komme under press året etter. Da ankom en kranglete bråkebøtte fra Douglas på den britiske øya Isle of Man.

Bråkebøtta var Mark Cavendish og etter at de to ble uvenner etter fjorårets Milano-Sanremo, ble det umiddelbart klart at de ikke kom til å være lagkamerater i framtiden.

Gikk ut mot Cav
Greipels tabbe var at han offentlig satte spørsmålstegn ved britens form i forbindelse med den ovennevnte vårklassikeren.

Tyskeren vant mange ritt selv og mente seg oversett i laguttaket når Cav endte på 89. plass i rittet.

- Cavendish har noen problemer for tiden. Jeg har gjort noen gode løp. Når det kommer til spurten, kan man stole på meg, uttalte Greipel.

Cavendish’ tirade
Det utløste en tirade tilbake fra rekkekameraten i HTC.

- Det er ingen sjanse for at han kommer til et sykkelritt jeg deltar i. Selv i dårlig form, er jeg langt bedre enn ham, lød den første salutten fra Cavendish.

- Hvis det eneste jeg tenkte på var å vinne ritt, hadde jeg ikke stilt opp i hvert eneste Pro Tour-ritt. Dersom jeg ønsket å vinne små drittløp, hadde jeg stilt opp i små drittløp.

Og:

- I fjor vant jeg Milano-Sanremo mens jeg «klødde meg på nesa». I år var det en mulighet for at jeg kunne gjøre det igjen. Det er umulig for Greipel å vinne en monumentalklassiker, slo han fast.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Showdown i Châteauroux
Løsningen ble at Greipel pakket sekken og signerte for Omega Pharma-Lotto foran årets sesong. De to tidligere lagkameratene møttes til duell for første gang i Tour Down Under.

Der fikk begge to sprinterne bakoversveis av de australske yndlingene. Den reelle testen sto derfor i Châteauroux under tourens 7. etappe.

Cavendish vant den, etter at han passerte Greipel på de siste meterne. Deretter innledet han med å vise respekt for sin tidligere kollega, men endte opp med å ydmyke ham likevel.

- Det var utrolig å se farten i akselerasjonen hans. Jeg respekterer ham for det, men jeg visste han ikke kunne holde den hele veien. Jeg vet hvordan Greipel spurter ettersom jeg forsøker å studere rivalene mine. I den spurten han passerte meg i, var det åpenbart at han hadde startet fire-fem posisjoner lengre bak. Dersom han ikke hadde vært i bedre form enn noen av de andre her, visste jeg at det ville ebbe ut, fortalte Cavendish.

Cavendish sloknet
Tirsdag møttes de to igjen. Greipel fikk opptrekk fra både Marcel Sieberg og Philippe Gilbert.

Denne gangen var det Cavendish som gikk tidlig – og sloknet – dermed kunne den digre tyskeren notere sin aller første Tour de France-seier noensinne.

Les også: Cav spurtslått av fienden

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ved lagbussene etter etappen, så procycling.no hvordan Cavendish raskt var borte og gratulerte sin overmann.

Greipel var et eneste stort glis, men det smilet var gjemt bak to triste øyne da han inntok pressekonferansen en halvtime senere.

- Jeg er glad Marc Sergeant (Lotto-manageren) ga meg muligheten til å bli med her. Det var en drøm som gikk i oppfyllelse. Jeg har aldri trengt å være i toppform i juli måned tidligere. Jeg har pleid å ha en pause da, derfor er jeg glad for at endringen i treningsprogrammet slo positivt ut foran Tour de France, fortalte Greipel.

- Jeg er ingen Duracell-kanin
Årsaken til at han aldri har prioritert juli måned tidligere, kan fort oppsummeres via de 17 etappeseierne Mark Cavendish har oppnådd de siste fire sesongene.

Og Greipel slapp selvsagt ikke unna spørsmål om forholdet hans til HTC-sprinteren denne gangen, heller.

En journalist spurte om sitatene Cavendish ga etter seieren i Châteauroux. Da sa han blant annet at han har et andregir i spurten, men at han ikke trengte å bruke det i duellen mot tyskeren.

- Vi snakket litt etter etappen i Châteauroux. Han fortalte meg at han hadde respekt for avslutningen min. Jeg er ingen Duracell-kanin. Det er ingen knapp man kan trykke på som gjør at jeg kan gå med 300 meter igjen og holde hele veien inn. Jeg forsøkte å gå tidlig for å overraske Cavendish, men jeg hadde ikke leggene.

- I dag klarte jeg å komme meg på hjulet hans. For meg var dette et av mine største øyeblikk noensinne. Det store målet mitt har vært å vinne en etappe i verdens største sykkelritt.

Mark Cavendish' ville ikke starte noen nye ordkrig da han møtte pressen etter etappen.

- Jeg startet sprinten tidlig, men jeg holdt tempoet helt inn til målstreken. Jeg gratulerte André med seieren. Jeg er glad på hans vegne. Han slo meg på ærlig vis og jeg er ikke ute etter unnskyldninger, fortalte Cavendish etterpå.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ladet opp på sykehus
Han fortalte at hele laget hadde besøkt sykehuset der lagkaptein Jurgen Van Den Broeck ble innlagt etter den 11. etappen.

- Det var ikke lett for ham å stå av, men i dag tidlig ba han meg gå for seieren for ham. Jeg er veldig glad for at jeg var i stand til å gjøre det, sier Greipel.

Deretter ble han igjen spurt om forholdet til Cavendish, og hans utagerende vesen virker skremmende for ham eller de andre sprinterne.

- Han har vist at han er en av de raskeste sprinterne på kloden, kanskje er han den aller raskeste. I dag var jeg heldig som hadde litt ekstra krefter igjen mot slutten.

- Han var ikke alltid hyggelig i kommentarene mot meg, men det nivået legger ikke jeg meg på. Jeg forsøker å vise med sykkelen hva jeg er kapabel til. Jeg sier til laget mitt at vi må stole på egne ferdigheter og egne målsettinger. Samtidig har jeg respekt for Cavendish. Han vunnet 17 seierer på de siste års Tour de France, og nå har jeg én. Dette er det største øyeblikket mitt, utenom fødslene til de to døtrene mine, lød svaret til Greipel.

Les også: Cavendish slakter spurtrival

Dagens spørsmål (12. juli) :

Om Contador klarer å vinne årets Tour de France er han den første rytteren som har klart dobbelen Giro d'Italia og Tour de France i samme år siden?

1) Marco Pantani 2) Bernard Hinault 3) Eddy Mercxk

Svar: Kodeord «tdf» etterfulgt av «ditt svaralternativ» til 1904. Det koster tre kroner.

Dagspremie: procycling.nos sykkeljakke.

PS: Alle som deltar er med i trekningen om en tur til sykkel-VM i Danmark. Konkurransen er et samarbeid mellom procycling.no og P4.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken