RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stor pågang til krisetelefon

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Henvendelsene til idrettens nye prosjekt mot spiseforstyrrelser øker stadig.

Prosjektet Sunn Jenteidrett opplever stor pågang på sin bekymringstelefon for spiseproblemer.

Siden lanseringen av prosjektets nettside i august, har det kommet til sammen 56 henvendelser. De fleste til bekymringstelefonen, men også noen på mail. Som oftest opplever mottakerne fire-seks henvendelser i uka.

- Dette viser tydelig at det er et behov for en slik tjeneste, fastslår prosjektleder Else-Marthe Sørlie Lybekk til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Henvises til helsevesenet
Hun hadde ingen formening om hvordan pågangen ville bli da tjenesten ble opprettet, og vil derfor ikke si om hun er overrasket eller ikke.

- Jeg er bare glad for at folk tar kontakt. Vi vet det er mange som sliter, og det er bra hvis vi kan hjelpe noen med råd og veiledning. Da er hensikten oppnådd. Men det er viktig å understreke at dette ikke er noen behandlingstelefon. De som tar kontakt blir henvist videre til helsevesenet, opplyser hun.

De som ringer får snakke med en ekspert på forebygging, som har jobbet med problematikken rundt spiseforstyrrelser i 25 år.

Få ringer selv
De fleste henvendelsene gjelder jenter i aldersgruppa 16-20 år. De dekker et stort spekter, helt fra mosjons- til landslagsnivå, og hele landet. Rundt halvparten går på idrettslinje. De fleste er seriøse utøvere som satser på idretten sin.

- Det er få utøvere som ringer på egne vegne, sier Sørlie Lybekk.

- Henvendelsene kommer som oftest fra personer som «kjenner noen», det være seg venninner, trenings- og klassekamerater, trenere, ledere, lærere, rådgivere, helsesøstre eller foreldre, og da fortrinnsvis mødre. Noen ganger er det flere som ringer om samme person.

Mange idretter
Størstedelen av henvendelsene kommer fra de fire idrettene som står bak det årsgamle prosjektet, dvs ski (langrenn), skiskyting, friidrett og orientering. Men en lang rekke andre idretter er også representert.

- Mange av de som sliter driver mer enn én idrett, ofte kombinerer de en sommer- og en vinteridrett, forteller prosjektlederen.

- Hva går henvendelsene ut på?

- De fleste bekymringene er knyttet til temaet spiseproblemer og -forstyrrelser, og hva de skal og kan gjøre. Det er stor etterspørsel etter informasjon om kosthold, trening og vekt, og hvor man kan henvende seg. Alle som tar kontakt ønsker veiledning, støtte og råd om sin rolle i forhold til den personen det gjelder, sier Else-Marthe Sørlie Lybekk – selv bekymret over behovet som på denne måten avdekkes.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere