Gå til sidens hovedinnhold

Store forventninger til nordmenn i Flandern

- De kan kjempe i toppen, sier Morten Hegreberg om det norske landslaget.

En uke etter Tom Boonen, Filippo Pozzato og Alessandro Ballan gjorde opp om seieren i Flandern rundt på oppløpet i Oudenaarde er det den yngre gardes tur til å kjempe om heder, ære og en fremtidig proffkontrakt.

I fjor vant italienske Salvatore Puccio U23-utgaven av «De Ronde». I år er han Edvald Boasson Hagens lagkamerat i Team Sky. En seier i brosteinsklassikeren betyr gjerne at du kjører i et stort profflag neste sesong.

Ser man på rytterne som endte blant de ti beste i fjorårets ritt er tre profesjonelle i år. Vinneren Puccio (Team Sky), femtemann Matto Trentin (Omega Pharma-Quick Step) og vår egen Vegard Stake Laengen (ble nr. 7) i Team Type 1.

Men Stake Laengen ble faktisk ikke beste nordmann i rittet. Det var Vegard Robinson Bugge på sjetteplass.

Kan årets norske landslag gjenta bedriften fra fjoråret? Ja, mener sportsdirektøren med fire mann på laget.

- En mann på podiet
Morten Hegreberg er sportsdirektør i Team ØsterHus-Ridley. Seksmannslaget som representerer Norge i Flandern består av fire ryttere fra det vestlandsbaserte laget.

- Jeg mener laget må sikte seg inn på en i topp ti, sier Hegreberg til procycling.no, før han modifiserer seg:

- Egentlig en mann på podiet, det er ikke urealistisk, mener han.

Filip Eidsheim, Sven Erik Bystrøm, Håvard Blikra og Frans-Leonard Markaskard er ØsterHus-syklistene på landslaget. Sammen med Vegard Breen (Joker Merida) og Bjørn Tore Hoem (Plussbank BMC) skal de forsvare de norske fargene.

Jokers Vegard Breen kjørte rittet i fjor. Da ble han nummer 37.

- Alle de norske rytterne har også intensjoner om framtiden. Da må vi kunne sette litt press på de, mener sportsdirektør Hegreberg.

(Artikkelen fortsetter undet bildet)

Moderat landslagssjef
- Vi er spent. Dette er en av de mest attraktive klassikerne for U23-rytterne, sier landslagssjef Steffen Kjærgaard til procycling.no.

Landslaget er samlet i Flandern, et område flere av rytterne kjenner svært godt.

- Onsdag kjørte vi gjennom løypen i sin helhet. Nesten alle rytterne har bodd i dette området tidligere og er relativt godt kjent her. Vi føler oss svært godt forberedt, forteller Kjærgaard.

Landslagssjefen er ikke like optimistisk som Hegreberg hva resultat angår. Det er fordi svært få nordmenn har klart å hevde seg i dette løpet. Før Robinson Bugge og Stake Laengen ble seks og syv i fjor var det bare Alexander Kristoff som hadde vært blant de ti beste.

- Jeg vil være forsiktig med å forvente en plass på podiet. Vi er gode nok til det, men forventningene er litt moderert. Det er fordi jeg har sett det kaliberet av norske ryttere vi har hatt med hit tidligere og hvor vanskelig det er å få en topplassering.

- Det er bare fjorårets prestasjoner med Vegard og Vegard, samt Alex (Krisotff, vår anm.) som har vært blant de ti beste her tidligere, minner den tidligere US Postal Service-rytteren om.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Kan bli utslagsgivende for proffkontrakt
Kjærgaard kan fortelle at et godt resultat i Flandern har alt å bety for rytternes videre karrierer.

- Nokså mange av de som er blant de ti beste i dette rittet er proffe i løpet av en sesong eller to. Det betyr mye for en videre karriere, forteller Kjærgaard.

Den norske sportssjefen forteller om et svært motivert seksmannslag før alvoret starter i Flandern.

- Rytterne har oppriktig lyst til å prestere og gjøre en god figur i morgen. Det er ikke lett for en rytter som sykler femti-seksti sykkelløp i året, det faller seg ofte naturlig å velge ut EM og VM som de største målene. Slik de opptrer er det tydelig at dette er viktig for dem, sier landslagssjefen.

Det er målgang i Flandern rundts U23-utgave rundt klokken fem, lørdag.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken