*Nettavisen* Sport.

Storeslem til Canada

Foto: Friso Gentsch (EPA)

Snøt Norge for to gull. Nettavisen fulgte OL-dramatikken LIVE!

28.02.10 03:40

Norge var gullkandidat både i curling og lagtempo skøyter før OL startet. Rett nok ble vi slått ut av Canada i semifinalen på lagtempo allerede fredag, men finalene gikk lørdag og der sørget Canada for gull. Norge måtte nøye seg med den sure fjerdeplassen etter å ha tapt for Nederland i bronsefinalen.

Heller ikke i curling gikk det Norges vei. Canada var storfavoritter, og tok tidlig tak i kampen. Men da Norge fikk to poeng og reduserte til 2-3 øynet vi et lite gullhåp til Norge. Det ble raskt knust, og dermed fikk Canadas skip Kevin Martin revansj for finaletapet mot Norge i OL 2002.

Også i parallellstorslalåm på snowboard ble det hjemmetriumf. 34-årige Jasey Jay Anderson slo til med gull.

Canada står nå med 13 OL-gull, flest av alle nasjoner.

For Norges slalåmgutter i alpint gikk det heller dårlig. Tre kjørte ut, mens Kjetil Jansrud endte på 17. plass.

Da gikk det langt bedre for OL-dronningen Marit Bjørgen. Rett nok måtte hun se seg slått på målstreken av polske Justyna Kowalczyk, men med tre gull, et sølv og en bronse har OL vært over all forventning for jenta som har slitt i flere år etter VM-suksessen i Oberstdorf i 2005.

Nettavisen fulgte OL-dramatikken LIVE lørdag:

LIVE-oppdateringer (avsluttet):

02.33: Norge klarer ikke å utrette mirakler i den siste omgangen av curlingfinalen. Canada kontrollerer inn til gull med sifrene 6-3.

02.21: Norge presser Canada i den niende omgangen, men Canada takler det med glans. Setter en perfekt sistestein og tar et poeng. Dermed leder Canada nå 6-3 foran den siste omgangen. Norge må nå overgå seg selv dersom de skal klare å ta tre poeng og redde seg til ekstraomgang.

02.02: Norge sikrer seg et poeng i den åttende omgangen, men ligger dermed under 3-5. Dersom Canada fortsetter storspillet og ikke gjør noen feil, ser curlinggullet dessverre ut til å bli værende igjen i Canada.

01.50: Nå ser det stygt ut for Norge. Curlinggutta kan ikke gjøre noen flere feil mot perfeksjonistiske canadiere dersom det skal bli norsk gull.

01.47: Norge bommer ørlite på sin siste stein, og dermed ligger veien åpen for to canadiske poeng i den syvende omgangen. Canada griper sjansen begjærlig og leder nå 5-2.

01.30: - Skal vi la det bli kamp igjen da, gutter? lyder det fra det norske laget på banen før Thomas Ulsrud setter sin siste stein i den sjette omgangen. Og kamp er det igjen nå. Ulsrud sørger med en enkel stein for å gi Norge to poeng, og dermed reduserer vi til 2-3.

01.11: Nå ser det litt stygt ut for Norge. Canada gir oss en liten curling-leksjon, men det er til syvende og sist Norge som bommer på sine sistesteiner. Igjen blir Ulsruds stein for kort, men denne gangen også med litt feil retning. Canada stjeler dermed nok et poeng og leder nå 3-0 etter halvspilt kamp. Det blir nå en liten pause før de neste fem omgangene.

00.56: Canada spiller en svært god omgang og setter press på Norge. Thomas Ulsrud setter nesten en perfekt sistestein, men av en eller annen merkelig grunn slutter en av de norske kosterne å koste alt for tidlig. Dermed blir steinen litt for kort, og Canada stjeler et poeng. De leder nå 2-0 i curlingfinalen.

00.53: I det Norge skal sette sin nest siste stein sender en canadisk publikumer en sirene utover hallen for å sette skip Thomas Ulsrud ut av spill - usportslig! Det canadiske publikummet er i hovedsak svært sportslige og buer ut personen med sirenen.

00.39: Her går det unna! Steinene fyker gjennom boet i høyt tempo. Mye takeout-spill, og lite finspill. Norge blanker den tredje omgangen og beholder sistestein til den fjerde. Canada leder fortsatt 1-0.

00.29: Canada gjør en liten feil på sin nest siste stein, noe som gjør at Norge får skjult en stein bak guardene. Canadas plan om å blanke også denne omgangen faller dermed i fisk. Istedenfor drar de enkelt inn bestesteinen, men får dermed bare med seg et poeng. Det er ingen ønskesituasjon når man har sistestein, da går man for minst to poeng. Uansett, Canada leder nå 1-0 i finalen, men Norge har sistestein i den tredje omgangen.

00.16: Lagene føler hverandre på tennene. Før Canadas siste stein har Norge klarert boet. Canada velger å kjøre steinen rett gjennom istedenfor å ta med seg et poeng. Dermed 0-0 i første omgang, og Canada beholder sistesteinen i den andre omgangen.

00.04: Norge setter første stein i finalen i curling mot Canada. Canada har altså siste stein i den første omgangen.

23.40: Det ble svært jevnt i kvinnenes lagtempofinale på skøyter. Tyskland hadde til slutt den lengste skøyteeggen og vant to små hundredeler foran Japan. Polen tok bronsen etter å ha slått USA i bronsefinalen.

23.30: Italienske Giuliano Razzoli holder hodet kaldt og kjører ned til OL-gull i slalåm med totaltiden 1.39,32 minutter. Han slår Kostelic med 16 hundredeler og Myhrer med 44 hundredeler.

23.28: Ivica Kostelic leder slalåmen når én mann står igjen på toppen. Myhrer ligger på andreplass og er sikret medalje.

23.16: Når åtte mann gjenstår i slalåmrennet leder svenske André Myhrer overlegent med 90 hundredeler på Cousineau. Jansrud ligger på en åttendeplass.

23.08: Canada vinner gull på lagtempo skøyter. Hjemmelaget slår erkerival USA med 21 hundredeler i finalen. De tre gullguttene som gikk finalen er Mathieu Giroux, Lucas Makowsky og Denny Morrison. Laget vinner på tiden 3.41,37, nærmere sekundet bak tiden Norge fikk i bronsefinalen.

23.01: Kjetil Jansrud kjører ned til en foreløpig tredjeplass i andre omgang, 91 hundredeler bak ledende Julien Cousineau fra Canada. Jansrud lå på 18. plass etter første omgang, og kunne uansett ikke gjøre seg noen forhåpninger om noen medalje.

22.56: Norge taper bronsefinalen mot Nederland i lagtempo skøyter. Nederland tar kommandoen fra start og legger seg rundt halvsekundet foran Norge. Der blir de liggende løpet gjennom og vinner til slutt med 56 hundredeler. Nederland setter for øvrig ny olympisk rekord med tiden 3.39,95. På det norske laget gikk Håvard Bøkko, Henrik Christiansen og Mikael Flygind Larsen.

22.18: Det ble en utrolig spennende innspurt på den klassiske 30 kilometeren. Marit Bjørgen kjempet seg opp på bakskiene til Kowalczyk inne på stadion, og gikk opp på siden av den polske jenta på oppløpet. De to kjempet side om side, men det så ut til at Bjørgen var noen få centimeter bak. I ren desperasjon gikk Bjørgen over fra staking til diagonal få meter før mållinjen, og dermed havnet hun såpass langt bak at det aldri var snakk om noen fotofinish. Finske Aino-Kaisa Saarinen tok bronsen, over minuttet bak gullet, mens Therese Johaug ble nummer syv og Kristin Størmer Steira nummer åtte. Marthe Kristoffersen endte på 21. plass.

22.15: Bjørgen taper spurten med noen få centimeter.

22.14: Inn på stadion nå. Få meter igjen.

22.13: Bjørgen slipper en meter, skjærer grimaser, men tar seg sammen.

22.12: Kowalczyk rykker fra Bjørgen! Får et par meter, og har tydelig litt bedre glid enn Bjørgen. Heldigvis klarer Bjørgen å kjøre seg inn i rygg igjen.

22.11: Saarinen stikker fra i kampen om bronsen. Stehle er forbi Steira, og bronsehåpet svinner for «den evige firer».

22.10: Steira, Stehle og Saarinen kjemper nå om bronsen. Steira har dessverre helt tydelig dårligst glid av de tre.

22.09: Bjørgen kjører bedre utfor og stjeler litt terreng fra Kowalczyk, men den polske jenta har bedre glid ser det ut til, og glir inn Bjørgen i bunnen av bakken.

22.08: Men det er flere som vil være med å kjempe om bronsen. Både Johaug, Sachenbacher Stehle og Kalla er like bak og kan blande seg inn.

22.07: Der er Saarinen forbi. Den finske jenta har tatt inn 16 sekunder siden skistadion. Sannsynligvis har hun nå langt bedre ski enn Steira, som har gått på de samme skiene siden passering 15 kilometer.

22.06: Saarinen er i ferd med å hente Steira! Har gått forbi både Johaug og tyskeren. Skal Steira tape bronsen på oppløpet igjen?

22.05: Producer viser kun bilder av de to i tet nå, så vanskelig å si hvordan det ligger an i kampen om bronsen.

22.04: Også Therese Johaug går forbi Saarinen mens Saarinen skifter ski. Det gjør i tillegg tyske Sachenbacher Stehle.

22.03: Saarinen kløner litt med skibytte og bruker et par ekstra sekunder.

22.02: Drama på skistadion! Saarinen går inn for å bytte ski, mens Steira stikker rett videre. Kan dette avgjøre bronsekampen i Steiras favør? Eller vil Saarinen hente Steira og profittere på nye ski?

22.01: Verken Bjørgen eller Kowalczyk går inn for å bytte ski. Den polske jenta ligger 1,9 sekunder bak ut fra stadion.

22.00: Bjørgen klyver bakkene minst like bra som Kowalczyk, og i en spurt bør den norske jenta ha gode kort på hånden.

21.59: Fortsatt har ikke den polske jenta helt kontakt med Bjørgen.

21.58: Kowalczyk prøver å kaste av seg brillene, men de setter seg fast i håret hennes. Til slutt får hun fjernet dem, men taper nok et sekund eller to på manøveren.

21.57: Dessverre har også Kowalczyk så godt som klart å få ryggen til Bjørgen. Det ser ut til at den polske jenta glir bedre enn Bjørgen.

21.56: Steira har heldigvis fått ryggen til Saarinen, men hvis det blir en spurt om tredjeplassen frykter hele Norge hva som vil skje...

21.54: Når det gjenstår snaue 8 kilometer leder Bjørgen med 5 sekunder til Kowalczyk, mens det er ti sekunder ned til Saarinen og 13 ned til Steira. Johaug ligger noen plasser lenger bak med 28 sekunder opp til Bjørgen.

21.53: Marit Bjørgen får en luke i tet, mens Kristin Størmer Steira nå ligger på en fjerdeplass, bak Kowalczyk og Saarinen. Ikke si at dette skal ende med nok en fjerdeplass for uheldige Steira?

21.49: Merkelig manøver av Marit Bjørgen. Steiras lagvenninne tar opp jakten på lederen og trekker alle de sterkeste konkurrentene opp til Steira. Dette ville vi aldri sett for eksempel i et sykkeritt, og vi så det stikk motsatte på mennenes fellesstart med skibytte der både Hellner og Södergren la seg foran og bremset den jagende gruppen da Olsson fikk en luke i tet.

21.48: Steira smeller til og gjør et rykk. Får flere meter ned til løperne bak.

21.47: Kristin Størmer Steira går videre og drar på litt etter byttet. Holder fortsatt stand til forfølgerne. Ut fra skibytte var det 12 sekunder ned til Bjørgen og 15 sekunder ned til Johaug.

21.46: Som ventet går Marit Bjørgen inn for å bytte ski. Det gjør også andre storløpere som Kowalczyk og finske Aino Kaisa Saarinen. Også Therese Johaug bytter ski på nytt.

21.39: Japan slår Polen i den første semifinalen i lagtempo på skøyter for kvinner. Tyskland slår ut USA i den andre semifinalen, og dermed møtes Japan og Tyskland til finale litt senere i kveld. Japan var for øvrig nesten sekundet raskere enn Tyskland i deres semifinale.

21.35: Sportssjef Åge Skinstad melder på NRK at Johaug og Steira byttet ski fordi de hadde begynt å få for mye sug i dem. Etter skibyttet har de to norske jentene fått bedre glid rapporteres det om. Det er ventet at Bjørgen kommer til å bytte ved neste runding, altså ved 20 kilometer.

21.34: Både Johaug og Steira har klart å komme seg opp til tetgruppen igjen.

21.31: Ved passering 15 kilometer stikker Kristin Størmer Steira og Therese Johaug inn for å bytte ski. Marit Bjørgen og de fleste andre i tetgruppen går rett forbi. Steira passerer 10,7 sekunder bak teten ut, mens Johaug er ytterligere tre sekunder bak.

21.24: Marthe Kristoffersen ligger nå 25 sekunder bak teten, og dermed er det dessverre lite som tyder på at den norske ungjenta skal få kontakt med ledergruppen igjen.

21.22: Tetgruppen var nede i bare åtte jenter, men er nå økt med en del løpere etter at Charlotte Kalla la seg i front. Det går raskere med svensken når skøyting står på programmet.

21.18: Marthe Kristoffersen fikk Kowalczyks rygg ut fra stadion, men klarte ikke å henge seg på. Kowalczyk kom seg raskt opp i tetgruppen igjen, der de tre øvrige norske jentene befinner seg.

21.15: Ved runding 10 kilometer går alle de norske jentene rett forbi, mens for eksempel Justyna Kowalczyk går innom pit stop og bytter ski. Ut fra stadion ligger hun på 13. plass, 11 sekunder bak Bjørgen og Steira i tet. Vil de to norske jentene kjøre tøft og gjøre det vanskelig for Kowalczyk å ta dem igjen?

21.12: Etter 9,2 kilometer er det 12 jenter som danner tetgruppen. Marthe Kristoffersen er 13. jente, 8 sekunder bak teten. Dermed er fortsatt ikke alt tapt for Kristoffersen.

21.11: Johaug klarer å komme seg opp, mens Kristoffersen så langt ikke gjør det. For øvrig har Virpi Kuitunen tapt mange sekunder og er fullstendig hektet av.

21.08: Nå dras det til i front. Johaug og Kristoffersen mister noen meter og må kjempe om de skal klare å henge med.

21.06: Steira er nå framme og drar feltet. Dersom dette skal bli dagen da Steira endelig tar en individuell OL-medalje må hun være med å sprenge feltet, ettersom hun gang på gang har vist at hun ikke har den sterkeste spurten.

21.02: Steira passerer 5 kilometer som nummer 7, 2,6 sekunder bak Kowalczyk, Kristoffersen passerer på niendeplass, 3,6 sekunder bak, mens Johaug er på 20. plass, 5,8 sekunder bak. 53 løpere stilte på startstreken.

21.01: Tre av finnene går innom pitstop og skifter ski, den tidligere langrennsdronningen Virpi Kuitunen er en av dem. Det tyder på at finnene ikke traff med skiene fra start. Ellers går ingen av favorittene inn for å bytte ski.

21.00: Etter fem kilometer drar Kowalczyk feltet, med Marit Bjørgen rett i rygg. Feltet er rimelig samlet nå.

20.53: Johaug blir innblandet i en hekt og blir stående fast en stund. Dermed faller hun ytterligere tilbake i feltet og må kjempe febrilsk for å klare å ta igjen teten.

20.50: Feltet sprekker allerede. Justyna Kowalczyk drar hardt i tet. Marit Bjørgen og Kristin Størmer Steira følger fint med, mens Therese Johaug og Marthe Kristoffersen henger et lite stykke bak.

20.45: Da er tremila i gang. Kan OL-dronningen Marit Bjørgen ta sitt fjerde gull under Vancouver-lekene? Eller får noen av de andre utfordrerne revansje på den norske jenta? Følg med!

20.41: Selv om værforholdene er ustabile i Whistler så er det ingen grunn til å gråte før løpet har startet. Løperne har nemlig mulighet til å bytte ski tre ganger i løpet av tremila.

20.20:Kjørte ut, kjørte ut, kjørte ut! Slik oppsummerer vi den norske innsatsen etter første omgang av slalåmrennet.

19.59: Anders Skjerdingstad, Nettavisens sportssjef og langrennsekspert, kan melde om at det regner og snør samtidig på skistadion i Whistler. En umulig kombinasjon å smøre for, og dermed tyder mye på at 30-kilometeren blir bingo.

19.55: 3-3 mellom Sverige og Sveits i curling.

19.53: Andre omgang av slalåmrennet starter 22.45.

19.52: Bare Kjetil Jansrud av de norske som kom i mål, og dermed kan vi vel slå fast at det trolig ikke blir noen norsk medalje. Med mindre Jansrud har noe helt spesielt på lager, da?

19.51: Takk og farvel, Leif Haugen. Han kjørte også ut.

19.49: Søren klype! Truls Ove Karlsen tok en Lars Elton Myhre og kjørte ut. Dermed er det bare Jansrud som har kommet i mål av de norske så langt. Hva kan Leif Haugen utrette?

19.47: Tsjekkiske Ondrej Bank leverer et kanonløp fra sitt startnummer 38 og kjører inn til en flott 6.-plass.

19.45: Krystof Kryzl og Trevor White har dyttet Jansrud ned til en 17.-plass. Vi nærmer oss for øvrig de to siste nordmenne i konkurransen, Truls Ove Karlsen og Leif Haugen.

19.42: Jansrud kommer seg helskinnet ned, og leverer et meget godt slalåmløp. Nordmannen kjører seg inn til en 15.-plass og ligger 1,75 sekunder bak ledende Giuliano Razzoli.

19.40: Nå kommer Kjetil Jansrud.

19.28: Gruppen med de antatt beste har nå altså kjørt, men vi venter fortsatt på de gjenværende av våre gutter. Kjetil Jansrud (startnummer 31), Truls Ove Karlsen (40), og Leif Haugen (42).

19.25: Nei, nei og atter nei! Lars Elton Myhre kjørte ut, etter å ha startet meget lovende. Det var synd for Gjøvik-gutten.

19.21: - Det er vanskelige forhold, så man må jobbe hardt for å kjøre bra her. Men jeg er fornøyd med løpet mitt, sier Benjamin Raich til NRK om sin innsats i første omgang i slalåm.

19.20: Sverige leder 3-2 over Sveits i curling. Kan det bli bronse på våre naboer i øst? Gjerne det, siden Norge uansett havner foran de gule og blå i turneringen.

19.17: Ny mann i tet. Giuliano Razzoli leverer en kanonomgang og suser i mål på tiden 47,79 sekunder. Svært overraskende.

19.13: Men bare for en stakket stund. Like etter kommer nemlig Mitja Valencic og knuser alle. Kroaten overtar teten med tiden 48,22 sekunder. Ligger det en liten sensasjon i luften her?

19.12: Ikke noe krøll for italienske Manfred Moelgg. Han kjører inn til en fin tredjeplass og ligger ikke altfor langt bak teten.

19.10: Storfavoritten Reinfried Herbst klarer ikke å hamle opp med tiden til Raich, og er 90 hundredeler bak landsmannen.

19.06: Fjorårets verdensmester Manfred Pranger kjørte ut.

19.05: Fire har vært i aksjon. Benjamin Raich leder med tiden 48,33, foran Ivica Kostelic på andre og Silvan Zurbriggen på tredje. Det er superslalåm vi har vært vitne til så langt.

19.00: Da er slalåmrennet i gang!

18.55: Lars Elton Myhre (startnummer 18), Kjetil Jansrud (31), Truls Ove Karlsen (40), og Leif Haugen (42) skal forsvare den norske æren under slalåmrennet som starter straks.

18.47: I herrenes curlingturnering møtes Sverige og Sveits til bronsefinale akkurat nå. I skrivende stund er stillingen 1-1 mellom de to klovnebukseløse lagene. Dette blir spennende!

18.40: Det er bare å tenne opp i ovnen, pakke opp fruktnøtt-sjokoladen og åpne drikkevarer av ymse slag. LIVEen på Vancouver-OLs nest siste dag er herved offisielt erklært åpnet.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.